De ideale dagrugzak
Over een paar weken vertrek ik naar Vietnam en ik heb er ontzettend veel zin in! šŸ˜€ Ter voorbereiding heb ik naar mijn dagrugzakken gekeken. Ik heb er namelijk twee. En allebei hebben ze hun voordelen. Maar Ć©Ć©n rugzak als handbagage is natuurlijk genoeg. Ook hebben ze allebei al behoorlijk wat slijtage. En dus ging ik op zoek naar een nieuwe, ideale dagrugzak voor de volgende reis.

Ze zijn er natuurlijk in allerlei soorten, kleuren, merken en prijsklasse. Maar waar kun je verder op letten als je een dagrugzak uitkiest?

De maat
Hoeveel liter wil je mee nemen? Wil je ā€˜m enkel als handbagage mee nemen of ga je er bijvoorbeeld ook korte trips van enkele dagen mee doen, waarbij je je verdere bagage ergens achter laat? De inhoud varieert van 20 tot ongeveer 35 liter.

Draagsysteem
Het draagsysteem op de rug en van de (heup- en) schouderbanden en de hoogte en verstelbaarheid ervan maken echt het verschil met hoe ‘zwaar’ de dagrugzak met inhoud uiteindelijk aan voelt. Je wilt natuurlijk geen pijnlijke schouders van het dragen, dus laad de rugzak in de winkel vol en probeer het uit.

Koelingsysteem
Klinkt erg geavanceerd, is vooral heel praktisch als je er intensief mee gaat lopen. Slinger je de rugzak vooral nonchalant over Ć©Ć©n schouder, dan kan zoā€™n systeem misschien zelfs in de weg zitten. Maar ga je met een rugzak uren lang op je rug door de hitte lopen, dan is een ventilatiesysteem dat ruimte creĆ«ert tussen de rugzak en je plakkerige shirt wel erg fijn.

Bescherming tegen water
Het ligt er een beetje aan waar je hem mee naar toe wilt nemen en hoe vaak je buiten bent met de rugzak op. Maar als de kans groot is dat je verrast wordt door een regenbui (of hoge golf op het water), dan is waterdichte rugzak of een ingebouwde regenhoes wel handig.
Praktische oplossing voor als die er niet in zit, is een grote plastic zak erin meenemen die je eromheen kunt vouwen of alles wat in je rugzak zit in kunt doen, zodat in ieder geval je spullen droog blijven. Ook een idee: een (wegwerp-)regenponcho. Niet modieus, mar houd jou en je rugzak wel droog.

Aparte vakjes
Voor de georganiseerde pakkers onder ons kunnen verschillende vakjes met risten en drukkers ideaal zijn om alles een eigen plek te geven. Maar als je wat grotere spullen erin mee wilt nemen (denk aan slippers of ook souvenirs) dan is in ieder geval Ć©Ć©n groter compartiment wel aan te raden.

Geheim
Een vakje goed weggewerkt met ritssluiting is altijd fijn voor bijvoorbeeld geld of je telefoon weg te stoppen. Ook handig als je bij thuiskomt nog weet dat je daar wat extra geld in hebt gestopt voor je de rugzak gaat wassenā€¦ šŸ˜‰

Cameravak
Naast de cameratassen zijn er steeds meer rugzakken op de markt die alle kwaliteiten van een rugzak hebben EN waar je een spiegelreflex camera met lens en toebehoren veilig in op kunt bergen. En de rugzakken lijken steeds minder op typische camera tassen, waardoor eventuele dieven ze ook niet meteen zo herkennen. Let erop dat het vak met camera makkelijk toegankelijk is, zodat niet heel de rugzak hoeft af te doen om je camera eruit te vissen en de vogel inmiddels waarschijnlijk al gevlogen is.

Drinksysteem
Wat vind ik een camelbagzak een uitvinding! Geen half lege fles aan de zijkant bungelend of er half uitvallend. Je water in een camelbag achter in de rugzak, waardoor het veelal koeler blijft, en via het rietje langs je schouderband drinken terwijl je loopt. Check wel even de maat camelbag met de ruimte in je rugzak.

Zwaan kleef aan
En dan zijn er nog allerlei straps en elastieken denkbaar waar je spullen mee aan je dagrugzak kunt bevestigen die je er niet in kwijt kunt. En lusjes voor veiligheidsdingetjes, zoals een fluitje, zaklamp en reflectoren.

Ik heb mijn ideale rugzak gevonden en kan niet wachten tot ik hem ga gebruiken šŸ˜€ Succes met het vinden van de jouwe!

De pakezel: rugzak voor en achter :)

De pakezel: rugzak voor en achter šŸ™‚

Warme, zware rugzak. Van het paard gevallen, maar camera heeft het overleefd door de goede bescherming

Warme, zware cameratas. Van het paard gevallen, maar camera heeft het overleefd door de goede bescherming

De plunjezak: Ć©Ć©n groot vak en geen steun... niet fijn!

De plunjezak: Ć©Ć©n groot vak en geen steun… niet fijn!

Nonchalant aan Ć©Ć©n kant... pijnlijke schouder door gewicht

Nonchalant aan Ć©Ć©n kant… helaas wel een pijnlijke schouder door het gewicht