fbpx
Nederland

Najaarswandeling: wandelroute Herikhuizen-Veluwezoom

 • 6 december 2017

Als kind vond ik wandelen in de natuur al prachtig. Er was zoveel te zien en te ontdekken. En het lijkt net alsof hoe ouder ik word, des te meer die liefde voor de natuur groeit. Soms hoef je helemaal niet ver weg te gaan om een mooie wandeling te maken. En hoewel de lente en zomer mijn favoriete seizoenen zijn, zijn bepaalde Hollandse wandelroutes juist in het najaar erg mooi. Een paar weken terug sprongen Remco en ik op een zaterdagochtend vroeg in de auto en stonden we om half negen bij het bezoekerscentrum Veluwezoom. We begonnen aan de route Herikhuizen-Veluwezoom.

Deze wandeling vond ik zo tof, dat ik hem graag met je deel. Je loopt over heideheuvels, door bossen, langs kreekjes en langs twee landgoederen. Een erg afwisselende wandeling dus. Hier en daar kent hij ook best pittige hoogteverschillen, die de wandeling wat meer uitdaging geven.

Vanaf het bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden volg je de gele pijltjes. Je begint door de bossen van landgoed Heuven. Het landhuis is er al jaren niet meer, maar het koetshuis herken je meteen aan de paardenkoppen bij de ingang. Vervolgens loop je enkele kilometers door bossen. Al vrij snel zagen wij wilde paarden grazen tussen de struiken. Aanvankelijk is het er vrij vlak, iets verderop heb je hier en daar een klim. Soms voert het pad langs statige rijen met bomen.

Het pad kruist hier en daar met MTB-paden. In het najaar is het er veel rustiger, dus last heb je er niet van. Wij kwamen onderweg wel enkele groepjes tegen die met een bootcamp bezig waren. Verder leek het alsof we het gebied voor onszelf hadden. Weer een voordeel van dit seizoen 😉

De blaadjes brachten het kind in me naar boven.
En Remco wilde uiteraard ook het kind in zich los laten.

De route voert langs landgoed Beekhuizen, waar je een grote vijver aantreft. Voorbij de vijver moet je goed op de bomen letten. Er groeien namelijk tondelzwammen aan de stammen. Het lijken haast kleine bankjes of balkonnetjes. Het pad gaat verder langs een kleine stroom, die je via een bruggetje een paar keer over steekt.

Via een metalen uitkijkbrug kijk je uit over de weide waar de route zijn naam aan te danken heeft: de ruïne van Herikshuizen. De voormalige boerderij, tabaksschuur en waterput zul je wel herkennen. Dit is ook een ideale plek om wild te spotten. Paarden zoeken de weide op, maar ook herten, zwijnen en vossen worden er regelmatig gezien. Aan ons lieten de dieren zich die dag niet zien.


Het laatste stuk van de route kom je langs de Posbank heide en langs de schaapskooi. Het grootste gedeelte van het jaar graast de kudde schapen op de heide. Op woensdag en zondag (gelukkig voor ons soms op zaterdag) is de kudde ‘thuis’.

In totaal loop je iets meer dan 9 km. En iets meer dan 3 uur later kom je weer op je startpunt aan.

Wat is jouw aanrader voor een najaarswandeling?

5 Reacties

 • ivonne

  Leuk, deze is het dus geworden. Eén van mijn favoriete wandelgebieden in Gelderland. Zeker nog eens teruggaan als de heide bloeit Lizette, dan is het ook super mooi!

  Beantwoord
  • Lizette

   Het is ook een van mijn favoriete gebieden geworden. Voelt bijna on-Nederlands met die heuvels, schitterend!

   Beantwoord
 • Stéphanie

  De rust om je heen, de prachtige kleuren, de frisse lucht. De herfst heeft zoveel voordelen, het is mijn favoriete seizoen. Dit lijkt mij een fijn gebied om eens te gaan wandelen. Je hebt het mooi vastgelegd. Leuk ook, de close up van je!

  Beantwoord
  • Lizette

   Dank je! De herfst wordt ook wel steeds meer mijn favoriete seizoen. De kleuren zijn vaak zo betoverend mooi , hoe kun je daar nou niet van gaan houden.

   Beantwoord
 • Najaarswandeling: Wandelroute 14 vennen bij Oisterwijk – Reismuts.nl

  […] wandeling in november was me enorm goed bevallen. Ik vond het fijn om in de natuur te zijn, zoals altijd eigenlijk. En […]

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.