Als kind vond ik wandelen in de natuur al prachtig. Er was zoveel te zien en te ontdekken. En het lijkt net alsof hoe ouder ik word, des te meer die liefde voor de natuur groeit. Soms hoef je helemaal niet ver weg te gaan om een mooie wandeling te maken. En hoewel de lente en zomer mijn favoriete seizoenen zijn, zijn bepaalde Hollandse wandelroutes juist in het najaar erg mooi. Een paar weken terug sprongen Remco en ik op een zaterdagochtend vroeg in de auto en stonden we om half negen bij het bezoekerscentrum Veluwezoom. We begonnen aan de route Herikhuizen-Veluwezoom.

Deze wandeling vond ik zo tof, dat ik hem graag met je deel. Je loopt over heideheuvels, door bossen, langs kreekjes en langs twee landgoederen. Een erg afwisselende wandeling dus. Hier en daar kent hij ook best pittige hoogteverschillen, die de wandeling wat meer uitdaging geven.

Vanaf het bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden volg je de gele pijltjes. Je begint door de bossen van landgoed Heuven. Het landhuis is er al jaren niet meer, maar het koetshuis herken je meteen aan de paardenkoppen bij de ingang. Vervolgens loop je enkele kilometers door bossen. Al vrij snel zagen wij wilde paarden grazen tussen de struiken. Aanvankelijk is het er vrij vlak, iets verderop heb je hier en daar een klim. Soms voert het pad langs statige rijen met bomen.

Het pad kruist hier en daar met MTB-paden. In het najaar is het er veel rustiger, dus last heb je er niet van. Wij kwamen onderweg wel enkele groepjes tegen die met een bootcamp bezig waren. Verder leek het alsof we het gebied voor onszelf hadden. Weer een voordeel van dit seizoen 😉

Leestip: Aniek schrijft over de NS-wandeling Elsterberg van Rhenen naar Veenendaal

De blaadjes brachten het kind in me naar boven.

En Remco wilde uiteraard ook het kind in zich los laten.

De route voert langs landgoed Beekhuizen, waar je een grote vijver aantreft. Voorbij de vijver moet je goed op de bomen letten. Er groeien namelijk tondelzwammen aan de stammen. Het lijken haast kleine bankjes of balkonnetjes. Het pad gaat verder langs een kleine stroom, die je via een bruggetje een paar keer over steekt.

Lees ook: de mooiste korte wandelroutes over de Utrechtse Heuvelrug

Via een metalen uitkijkbrug kijk je uit over de weide waar de route zijn naam aan te danken heeft: de ruïne van Herikshuizen. De voormalige boerderij, tabaksschuur en waterput zul je wel herkennen. Dit is ook een ideale plek om wild te spotten. Paarden zoeken de weide op, maar ook herten, zwijnen en vossen worden er regelmatig gezien. Aan ons lieten de dieren zich die dag niet zien.


Het laatste stuk van de route kom je langs de Posbank heide en langs de schaapskooi. Het grootste gedeelte van het jaar graast de kudde schapen op de heide. Op woensdag en zondag (gelukkig voor ons soms op zaterdag) is de kudde ’thuis’.

In totaal loop je iets meer dan 9 km. En iets meer dan 3 uur later kom je weer op je startpunt aan.

Wil je nog meer lezen over wandelroutes? Wat dacht je van de Linielanding bij Utrecht?

Wat is jouw aanrader voor een najaarswandeling?