Mijn favoriete regio voor vakantie in eigen land is Zuid-Limburg. En niet alleen die van mij, ook blogger Judith is verliefd op Zuid-Limburg. Het prachtige landschap met heuvels, de gezelligheid, het is er altijd genieten. Er zijn veel mooie en toffe wandelroutes Zuid-Limburg. En veel van die routes zijn dan ook nog eens leuk om met kinderen te doen. Ik vertel je over een aantal toffe wandelingen in Zuid-Limburg en hoe ze eventueel geschikt zijn met (jonge) kinderen.

Wandelroute Zuid-Limburg: Schoonbron W10, Gulpen-Wittem

Schin op Geul was een paar weken terug een week lang mijn uitvalsbasis voor een vakantie met het gezin in Zuid-Limburg. Misschien vind ik dit wel het allermooiste stukje van Zuid-Limburg. Omdat we houden van wandelen Zuid-Limburg koos ik voor een wandeling hier in de omgeving van ons vakantiehuis. Namelijk rondom Schoonbron langs de plaatsjes Gulpen en Wittem. Deze wandeling heet W10.

De wandelroute Zuid-Limburg bij Schoonbron is in totaal 5,3 kilometer en wordt duidelijk aangegeven met rode paaltjes. Het is een lus, dus je kunt de wandeling overal starten en in beide richtingen wandelen. Ik koos ervoor om in Schoonbron te starten. Omdat dit op loopafstand van ons vakantiehuis is. Bij de kleine kapel op een hoek van de Valkenburgerweg, daar tegenover ga je het pad in. Het eerste gedeelte wandel je door de weilanden. Je hebt hier een fantastisch uitzicht op de heuvels en op het dorp. Dit stukje van de wandeling kan een beetje drassig zijn, dan zijn wandelschoenen wel handig.

wandelroutes Zuid-Limburg

Ongeveer op één derde van deze wandelroute Zuid-Limburg rondom Schoonbron steek je de hoofdweg van het dorp schuin over (Valkenburgerweg) en ga je de heuvels in. Behalve de wind hoor je hier niets meer en geniet je volop van de omgeving. Er zit één klim in deze wandelroute. Wil je die liever andersom, dus deze steile weg naar beneden wandelen? Begin je wandelroute dan bij het kattenpension tegenover de vakantiehuizen van Residence Valkenburg van Topparken omhoog. Volg de weg tot boven en sla dan rechtsaf. Dan zie je vanzelf de rode paaltjes. Je kort de route zo een klein stukje in.

Wandeling met kinderen

Je auto kun je gratis parkeren bij de parkeerplaats van Residence Valkenburg van Topparken. Dat ligt midden in Schoonbron (het adres verwijst overigens naar Schin op Geul). De wandeling is vrij makkelijk. Onze peuter en baby droegen we in de draagzak. De route is namelijk niet geschikt voor een buggy of kinderwagen. Wil je dat toch, dan kun je alleen het stuk door de heuvels doen, omdat je daar over de verharde weg loopt. Maar dan wel met het steile stukje.

Wandelen door het mergelstadje Valkenburg

Nog een van de wandelroutes Zuid-Limburg in de directe omgeving van Schin op Geul is door het mergelstadje Valkenburg. Een vakantie in Zuid-Limburg is eigenlijk niet compleet zonder een wandeling door Valkenburg. De totale route van Visit Zuid-Limburg is 6 kilometer. Ik vond deze een beetje te lang, ook omdat een deel ervan best wel buiten het centrum van Valkenburg gaat. Dus ik kortte de wandeling door Valkenburg zelf een stukje in.

wandelroutes Zuid-Limburg

Het is altijd leuk om door Valkenburg te struinen. Het stadje is klein, maar erg gezellig en met een geheel eigen sfeer. Ik kan niet wachten tot hier de terrassen weer open gaan. Op veel van de monumentale panden in het centrum van Valkenburg vind je bordjes die je meer vertellen over het gebouw en het oorsponkelijke doel ervan. Een wandeling door de geschiedenis dus!

Wandelen door Valkenburg kan prima met een kinderwagen of buggy. Als je de hele route wilt doen, of in ieder geval langs de karakteristieke ruïne van Valkenburg wilt wandelen, moet je die wel even optillen op de trappen. Parkeren kun je op verschillende parkeerplaatsen rondom het centrum van Valkenburg, wel allemaal betaald.

Wandelen bij de watermolen in Wijlre

Wist je dat er in Zuid-Limburg een van de weinig watermolens in Nederland zijn met een dubbel rad? Dat is dus erg bijzonder! Een andere molen met dubbel rad vind je in de Achterhoek. De watermolen in Wijlre staat aan de rivier de Geul in Wijlre, ook weer heel dicht bij Schin op Geul.

Mats vond het geweldig om deze watermolen in werking te zien. Vanaf Schin op Geul bekeken zie je iets voor de Brand bierbrouwerij een bordje dat je de weg naar de molen wijst. Vervolgens loopt er een pad langs de Geul dat je kunt volgen. Het is geen echt bestaande wandelroute Zuid-Limburg en om je auto weer te bereiken zul je dezelfde weg terug moeten lopen. Mar dat maakt niet uit, zo kun je de wandeling zo kort of lang maken als je zelf wilt. Leuk detail: er staan vaak diertjes in de weide van de vakantiehuizen die aan de watermolen grenzen.

wandelroutes Zuid-Limburg

Bloesem wandeling in Eijsden

In Zuid-Limburg vind je op verschillende plekken fruitbomen. En die komen in de lente schitterend tot bloei met de mooiste bloesem die ook nog eens lekker ruikt. Wat resulteert in hele toffe wandelingen tussen de bloesems. Wij waren eind maart helaas net iets te vroeg. Desalniettemin was de wandelroute Zuid-Limburg bij Eijsden erg leuk om te doen. Die is het hele jaar door leuk.

wandelroutes Zuid-Limburg

De wandelroute van Eijsden start bij het kasteel van Eijsden. Hoewel de kasteeltuin niet bij de wandelroute hoort, is het wel leuk daar een korte wandeling door te maken. Zo kun je het mooie kasteel ook van alle kanten bewonderen. Wanneer je de rode paaltjes volgt, loop je in totaal 4,7 kilometer. De route brengt je langs het kasteel en langs de fruitbomen. Vooral vanaf midden april kun je genieten van de bloesem. Het pad is verhard, je loopt eigenlijk gewoon over de weg. Maar het is er heerlijk rustig met vrijwel geen verkeer. Je kunt deze wandeling ook prima met een buggy of kinderwagen doen. Het allerlaatste stukje gingen wij een straat eerder linksaf. Zo loop je langs mooie karakteristieke boerderijen, wat ik net wat leuker vond dan de bedoelde route door een laan met bomen.

Extra tip: in Eijsden vind je een bakker met veel lekkers. Ze hebben er éénpersoons Limburgse vlaai. Wat een uitvinding! Zo kun je allemaal je eigen smaak kiezen, of alle smaken proberen.

Wandelroute Zuid-Limburg bij de Sint Pietersberg

Een van de meest bijzondere plekken in Zuid-Limburg en in heel Nederland is de Sint Pietersberg. Ik bedoel, zoveel bergen hebben wij in Nederland niet. Dus eigenlijk moet je ook hier naar toe tijdens je vakantie in Zuid-Limburg. Er zijn verschillende wandelmogelijkheden rondom Sint Pietersberg. Ik koos voor de groene route van 4,4 kilometer.

wandelroutes Zuid-Limburg

Deze wandelroute Zuid-Limburg bij de Sint Pietersberg brengt je langs de prachtige Hoeve Lichtenberg. Daar kun je overigens ook overnachten. Maar eerst loop je door weilanden, over heuvels en heb je op meerdere plekken panoramische uitzichten op Maastricht en de omgeving. Daarna kom je ook bij de ENCI-groeve. Er is zelfs een speciaal platform om je het mooiste uitzicht op dit uniek stukje Nederland te geven. Een langere route brengt je ook door deze groeve heen. Daarvoor moet je trappen naar beneden en weer naar boven nemen.

Het beste is om deze wandeling bij de Sint Pietersberg met de klok mee te lopen, dan heb je het steile stukje naar beneden. Maar heel steil is het eigenlijk niet. Je auto kun je betaald kwijt bij Fort Sint Pieter. Hier eindigt de wandeling.

Wandelen met kinderen bij de Sint Pietersberg

Deze wandelroute Zuid-Limburg is helaas niet geschikt voor kinderwagens of buggy’s. Het meerendeel is namelijk onverhard en over weilanden. Dus met jonge kinderen heb je een draagzak nodig. Wil je toch met een kinderwagen, dan kun je vanaf de parkeerplaats over het verharde pad de bordjes naar de Hoeve volgen en naar de ENCI-groeve. Zo zie je toch een stukje van deze omgeving.

De Das wandeling bij het Drielandenpunt

Een echte wandelroute Zuid-Limburg speciaal voor kinderen is de Das wandeling bij het Drielandenpunt. Deze wandeling is 4,4 kilometer en start en eindigt bij het drielandenpunt. De route is aangegeven met bordjes met een das erop. Halverwege heb je de mogelijkheid om de route in te korten door een steil pad te volgen.

wandelroutes Zuid-Limburg
wandelroutes Zuid-Limburg

Onderweg kom je allerlei opdrachten tegen. Bijvoorbeeld borden met vragen over de omgeving en de bewoners van deze bossen. Zo leer je spelenderwijs best wel wat over deze mooie omgeving. Je loopt gedeeltelijk over Duits grondgebied. Ik vond de route erg dynamisch en daardoor heel erg leuk.

Deze wandelroute bij het Drielandenpunt is niet mogelijk met een kinderwagen of buggy. Ook hier heb je een draagzak nodig. Bij het Drielandenpunt heb je overigens een hele leuke speeltuin, horeca en een doolhof. Dus je kunt je hier makkelijk een hele dag vermaken.

Wandeling door het Geulpark

Het Geulpark is een park vlakbij het centrum van Valkenburg. Je kunt hier vrij wandelen en daardoor je route zo lang of zo kort maken als je zelf wilt. En je kunt er prima met een kinderwagen of buggy wandelen. In het park zelf wandel je langs een visvijver met bijzondere soorten eenden en ganzen. Er loopt een beweegpad door het Geulpark waarmee je uitgedaagd wordt tot allerlei oefeningen. Bijvoorbeeld om je evenwicht te bewaren wanneer je over boomstammen loopt. Wij hebben uiteindelijk een wandeling gemaakt van 3,5 kilometer, ik vertel je hoe we liepen.

wandelroutes Zuid-Limburg

Op een gegeven moment zie je bordjes met ‘kasteeltuin‘. Als je die volgt, dan kom je langs ’t Koetshoes, een restaurant met een geweldige speeltuin erbij. Een leuke plek voor een break als je met kinderen bent. Wanneer je vanaf daar verder loopt en de bordjes ‘kasteeltuin’ blijft volgen, kom je bij kasteel Schaloen. Maar niet voordat je de drie kapelletjes passeert. Ter plekke lees je over de mythe. Vervolgens wandel je over de brug verder door een schitterende laan vergezeld met hoge bomen. Aan je linkerkant zie je kasteel Genhoes liggen. Uiteindelijk kom je voorbij kasteel Schaloen en de kasteeltuin op de Valkenburgerweg en wandel je over het fietspad terug naar je auto. Die kun je kwijt op het grote parkeerterrein, waar je overigens wel moet betalen. Vanaf dat parkeerterrein loop je namelijk ook zo het centrum van Valkenburg in.

Welke van deze wandelroutes Zuid-Limburg spreekt jou het meeste aan?