Vrijheid was niet altijd vanzelfsprekend. Dat laat het museum Bevrijdende Vleugels duidelijk zien. Het museum is ontstaan op een plek die een rol speelde in de belangrijke operatie Market Garden in de Tweede Wereldoorlog. De geallieerde parachutisten landden er namelijk op 17 september 1944. Vanaf hier gingen ze op weg naar Nijmegen en Arnhem, om het zuiden van Nederland te bevrijden. En rondom het museum is een terrein vol met mogelijkheden ontstaan om je met je gezin een hele dag te vermaken.

Zo is er een avontuurlijk kabouterpad en brasserie ’t Boshuys met een fijn terras en grote speeltuin. Ook vind je er brouwerij Strijder die Strijder bier brouwt, bier ter nagedachtenis aan de helden uit de oorlog. Zo is dit mooie terrein midden in de bossen een hele toffe plek voor een dagje uit met het gezin. Ik vertel je er meer over. En ik mag een winactie doen, dus lees ook even verder.

Museum Bevrijdende Vleugels

Het museum Bevrijdende Vleugels bestaat uit vier hallen. In de eerste hal word je terug in de tijd gezogen door de scènes uit de periode van de bezetting. Een officier die iemand op straat om papieren vraagt. Een man die stiekem vanuit een kast met een radio bezig is. Terwijl je langs de scènes wandelt, lees je echte verhalen aan de muur. Vervolgens wordt uitgebeeld hoe operatie Market Garden verliep.

bevrijdende vleugels
bevrijdende vleugels

De tweede hal staat vol met vliegtuigen en tanks die echt gebruikt zijn tijdens de operatie. In enkele voertuigen mag je binnen kijken, zoals het grote vliegtuig midden in de hal. De tentoonstelling met materieel gaat verder in de volgende hal. Vooral de verhalen over de heldhaftige militairen vond ik erg boeiend om te lezen.

In de vierde hal is een tijdelijke expositie over de periode na de bevrijding. Er wordt verteld over situaties waarover ik wel eens ergens gehoord had, maar nog niet eerder zo duidelijk in een museum had terug gezien. (En voor de goede orde, ik ben enorm geboeid door de Tweede Wereldoorlog en ik heb in binnen- en buitenland al heel wat musea bezocht.) Bijvoorbeeld dat de geallieerden wel eens meer namen dan de bedoeling was. Zoals eten en kostbare bezittingen van Nederlanders.

Het museum met kinderen

Het museum Bevrijdende Vleugels is prima met een kinderwagen toegankelijk. De Tweede Wereldoorlog kan natuurlijk erg indrukwekkend zijn voor kinderen. Ik heb geen enge foto’s gezien en er zijn geen spannende scènes uitgebeeld. Daarom is het museum wat mij betreft ook prima geschikt voor (jonge) kinderen. En door de heldenverhalen en de voertuigen denk ik juist heel interessant om zo een stukje geschiedenis mee te krijgen. Je kunt er overigens ook kinderfeestjes laten organiseren.

Kabouterpad Best

Inmiddels hebben we met onze kleine Mats al heel wat wandelingen gemaakt. Ik kan je vertellen, het kabouterpad in Best is echt heel leuk en interactief! Bij de brasserie of bij de ingang van het museum kun je een boekje huren met een beschrijving van de kabouter familie die er in het bos woont. Net naast het museum vind je de ingang.

Leestip: Kamperen bij De Achterste Hoef in Bladel

bevrijdende vleugels kabouterpad best

Dit pad gaat door bossen en dan weer over een breed zandpad door een open vlakte. Iedere kabouter heeft een eigen verhaal en hobby. Zo houdt er eentje van stokken verzamelen en een andere van in bomen klimmen. Dat nodigt de kinderen natuurlijk uit om dat ook te gaan doen.

Het pad is niet geschikt voor kinderwagens. Voor de allerkleinsten die net zelf lopen is het totale pad vrij lang. Dus neem een draagzak mee of weet dat je je kleine misschien een stukje moet dragen.

Brasserie ‘t Boshuys

Voor het parkeerterrein van het gehele terrein zie je meteen brasserie ‘t Boshuys. Het terras is lekker groot en ruim. Binnen heb je ook ruimte genoeg gezellig om te zitten. En naast het terras is een enorme speeltuin met klauter toestellen. Zodat de kinderen zich prima vermaken, terwijl je op het terras van je koffie geniet.

bevrijdende vleugels brasserie

Nog meer mogelijkheden in Best

Het terrein heeft nog veel meer te bieden. Zo zijn er regelmatig leuke combinatie aanbiedingen. Zoals de zomerspecial die je op de website kunt lezen. Op verzoek kun je een army of battlefield tour laten organiseren, of zoals ik al noemde een kinderfeestje of een van de andere arrangementen. Wil je het avontuurlijker, check dan de mogelijkheden voor de survivalbaan.

Tegenover het terrein wandel je nog meer natuur in. Daar zijn legio wandelmogelijkheden van 3 km tot zo’n 15 km. Sommige paden zijn met kinderwagen te doen. Dit gebied staat bekend als het Joe Mann. Het is vernoemd naar Joe Mann, een van de helden waar je in het museum Bevrijdende Vleugels over kunt lezen hoe hij zijn leven voor anderen gaf. Ook het Robert Cole monument is ter ere van een held uit die tijd.

Brouwerij Strijder

En hoe zit het dan met het Strijder bier dat ik eerder noemde? Dat wordt dus gebrouwen in brouwerij Strijder op dit terrein. Je kunt het bier kopen in de museum shop, maar ook lekker rustig drinken bij brasserie ‘t Boshuys en verschillende andere horeca in de omgeving. Wat nou zo tof is aan het bier – behalve dat Remco zei dat het erg lekker is – is dat iedere verkooplocatie een strijder representeert, die je via de website www.jouwstrijder.nl kunt vinden. Zo lees je op je telefoon het verhaal van de strijder van jouw locatie inclusief foto’s. Gaaf hè?

Winactie: zomerarrangement voor het gezin

De winactie is inmiddels gesloten – Ben je ook zo enthousiast over een bezoek aan museum Bevrijdende Vleugels en alles dat je er verder vindt? Dan heb ik goed nieuws! Ik mag namelijk het zomerarrangement voor vier personen weggeven! Dat bestaat uit het volgende:

  • Toegang tot museum Bevrijdende Vleugels voor 2 volwassenen en 2 kids;
  • Lunch voor 2 volwassenen bij brasserie ‘t Boshuys (kies uit een uitsmijter of kroketten op brood);
  • Bengelmenu voor 2 kids bij brasserie ‘t Boshuys (kies uit pannenkoeken of frietjes met ranja);
  • Bezoek aan het kabouterpad en gratis leen van het kabouterboekje;
  • Ijsjes voor 2 kids.
bevrijdende vleugels best

Wat moet je er voor doen? Like Reismuts en Bevrijdende Vleugels op Facebook. En laat in een reactie hieronder voor 21 juli a.s. weten dat je mee wilt doen en waarom jij dit dagje uit graag wilt winnen. Simpel he? De winnaar krijgt daarna persoonlijk bericht.

Heel veel plezier!