fbpx
Griekenland Hongarije Italië Spanje Verenigd Koninkrijk

Welke van de vijf steden vond ik het mooiste?

 • 22 januari 2017

Al maanden keek ik uit naar de rondreis door Europa en nu ik net een weekje terug ben, denk ik er nog dagelijks met veel plezier aan terug. Wat een waanzinnig mooie reis was het! We hebben zoveel bijzondere plekken gezien. Europa is gewoon echt heel mooi. En divers. Ieder land, iedere regio heeft zijn eigen natuur, cultuur, geschiedenis. En dat maakt Europa ontzettend boeiend. De hamvraag die ik nu een week lang heb gehoord: Welke stad vond ik het mooiste? Hier komt het antwoord.

Misschien wel Edinburgh, de stad waar de reis begon. Deze stad is statig, trots en doordrongen van de middeleeuwse geschiedenis. Ze wordt vaak vergeleken met San Francisco of het Athene van het Noorden genoemd, maar ze verdient wat mij betreft een eigen reputatie. Het prachtige kasteel is het kenmerk van de stad. Het Schotse landschap is kil en ruw, maar met een schoonheid die je in je hart raakt. De Schotten zijn vriendelijk en hebben een heerlijk droog gevoel voor humor. Oh wat ben ik blij verrast door Edinburgh.

Of misschien toch Boedapest. Een grote stad die veel te bieden heeft en geliefd is door velen. Nu begrijp ik wel waarom. Het was er koud, maar dat deerde niet. De stad is super romantisch en ’s avonds schitterend verlicht. En er staat een van de grootste en wat mij betreft het mooiste parlementsgebouw dat ik ooit heb gezien.

Het warmere Athene deed mijn hart sneller kloppen. De plek waar de beschaving zoals we hem nu kennen ooit begon. De stad is vol leven, dag en nacht en de mensen zijn super lief. En het kan niet anders dan dat je onder de indruk bent van de geschiedenis daar met de overblijfselen van de mooie tempels die zo oud zijn dat je het haast niet kunt bevatten. Het wemelt er van de katten (mijn lievelingsdieren), op een prettige manier, ze liggen gewoon overal te chillen. De stad is ook zacht voor je portemonnee.

Of toch Rome, altijd al mijn favoriet geweest, nu nog steeds? Dit is de enige stad waar ik voor de tweede maal heen wilde en weer heb ik nieuwe dingen ontdekt. Deze stad heeft zoveel te bieden. Het centrum is een groot openluchtmuseum, bruisend en de historie is voelbaar. En het eten, jum! De allermooiste fontein ooit is wat mij betreft de Trevi fontein. Ik heb er weer een muntje in gegooid, dus hopelijk keer ik weer eens terug.

Misschien is toch Sevilla mijn favoriet. Deze stad heeft me qua compleetheid het meest verrast. Het is er sfeervol, zonnig en warm en ongekend mooi. De architectuur is door alle invloeden een bijzondere mengeling en de typische keramische tegeltjes (azulejo) zijn betoverend. En dan het eten… vergeet wat je in Nederland kent, want daar zijn pas echte tapas. Kleine feestjes op je bord! En Plaza Espagna is met stip het mooiste plein dat ik ooit heb gezien.

Je merkt het al… ik kan echt niet kiezen. Stuk voor stuk hebben de steden mijn hart geraakt, ieder met hun eigen charme, en ik heb ze allemaal voor altijd in mijn hart gesloten.

Welke stad is jouw favoriet?

33 Reacties

 • Ilona

  Ik kan mij voorstellen dat het lastig kiezen is. Het zijn mooie steden, stuk voor stuk. Toch is mijn favoriet Boedapest; hele afwisselende stad. En toch ook persoonlijk want een Nederlandse vriendin woont daar samen met haar Hongaarse man.

  Beantwoord
  • Lizette

   Ik kan me voorstellen dat Boedapest favoriet is van mensen. Dat is ook de enige stad waar ik sterk het gevoel heb nog lang niet alles gezien te hebben. Inderdaad een afwisselende stad. Wat leuk dat je vriendin en haar man er wonen, dan Kun je de stad ook als een local ontdekken.

   Beantwoord
 • Shirley

  Superleuk zo’n rondreis door Europa. Van dit rijtje zijn Sevilla en Budapest mijn favorieten. Al is Rome ook speciaal. In Athene ben ik nog nooit geweest. Maar Edinburgh heeft mij ook positief verrast inderdaad! Ik zou graagnog meer van Schotland zien, de echt ruige natuur. Oke, ik kan dus ook niet echt kiezen wat mijn favoriet is, haha!

  Beantwoord
  • Lizette

   Lastig kiezen hè? Ik switch nog steeds tussen Sevilla met de mooie tegeltjes, Rome dat altijd al mijn favoriete stad is geweest of och Edinburgh, want inderdaad de natuur daar is ook zo mooi. Ik denk dat ik Boedapest niet goed genoeg heb leren kennen, dus daar zou ik wel nog naar terug willen.

   Beantwoord
 • Sabine

  Leuk overzicht en begrijp dat je niet kunt kiezen haha 🙂 Mij lijkt Sevilla zo een mooie stad. Maar mijn favorieten waar ik ben geweest? Ik denk Edinburgh en Wenen. Al vond ik Athene ook leuk. Er is gewoon zoveel moois te zien in Europa! Maar naar die twee wil ik nog wel een keer terug.

  Beantwoord
  • Lizette

   Inderdaad, er is zoveel moois te zien in Europa. Wenen vond ik ook heel mooi, heel romantisch. Schonbrunn is ook zo gaaf. Ik denk dat Sevilla en Edinburgh toch wel mijn nieuwe favorieten gaan worden. Naar Edinburgh zou ik ook zeker nog terug willen, maar dan wel in de zomer met meer kans op zon 😉

   Beantwoord
 • Yvette

  Onmogelijk kiezen, want ze zijn zo verschillend en elk is zo uniek! Edinburgh is echt een wonderland met die bijzondere bouwstijl en de mensen die qua relaxtheid niet onder doen voor zuid-Europeanen. Stiekem toch een favorietje geloof ik 🙂

  Beantwoord
  • Lizette

   Inderdaad erg lastig kiezen. En eigenlijk hoef ik ook niet te kiezen natuurlijk. Vandaag was ik met een bericht over Edinburgh bezig en ik vond het heerlijk weer in de foto’s en herinneringen te duiken. Ik denk dat de stad toch wel in mijn top 5 favoriete steden staat.

   Beantwoord
 • Robin

  Oehh tof! Ik ga in juli een maand interrailen. De route nu is berlijn – praag – boedapest -wenen – rome. Ben heel benieuwd naar deze steden!
  Ik wil al heel lang naar Rome.

  Beantwoord
  • Lizette

   Ah gaaf!! Dat zou ik ook nog eens willen doen. De andere drie steden zijn ook schitterend. Ik denk dat je eerste vier bestemmingen vergelijkbare sfeer zullen hebben, alle vier zijn volgens mij door de Hapsburgers gestuurd geweest. Rome is een totaal ander verhaal, maar ook zo mooi, misschien nog wel mooier. Je gaat het vast fijn hebben!

   Beantwoord
 • Sanne

  Athene is zo mooi, net zoals Rome. Ik moet Sevilla, Boedapest en Edinburgh nog bezichtigen, eens zien of ze mij ook zo gaan bevallen! (:

  Beantwoord
  • Lizette

   Athene vond ik qua sfeer het meest verrassende. Ik hou wel van die levendigheid op straat. De andere steden zullen je dan vast wel bevallen denk ik. 🙂

   Beantwoord
 • Sandra

  Het lijken mij allemaal wel hele mooie steden eigenlijk! Heel verschillend van elkaar, maar daarom ook juist zo tof. Zou ook echt niet weten welke van deze steden ik als eerste zou willen bezoeken haha. Wel super tof dat jij naar alle vijf al bent geweest!
  Tot nu toe vind ik zelf Kuala Lumpur, Barcelona en Ljubljana allebei heel gaaf. Al had Girona ook wel iets speciaals. 🙂

  Beantwoord
  • Lizette

   Het zijn inderdaad allemaal steden met een eigen karakter en hart. Misschien dat ik dat juist ook zo leuk vond in deze combi-reis. Het is achteraf echt heel goed bevallen, terwijl het een half jaar geleden eigenlijk als grapje begon, omdat we niet konden kiezen waar we heen wilden. Ljubljana vond ik ook heel mooi. Lekker klein en overzichtelijk. En romantisch, maar dat komt misschien omdat Remco me daar ten huwelijk heeft gevraagd. Kuala Lumpur zou ik graag eens heen willen.

   Beantwoord
 • Marlies

  Ik snap dat je moeilijk kan kiezen! Zien er allemaal mooi en elke keer anders uit!
  Ikzelf ben al naar Rome geweest en ben ook verliefd op deze stad. Daarnaast wil ik ook heel graag Sevilla en Edinburgh dit jaar bezoeken.

  Beantwoord
  • Lizette

   Haha, ja lastig he? Ik weet zeker dat Sevilla en Edinburgh je gaan bevallen, dat kan bijna niet anders. En Rome, er is geen andere stad zoals deze. Ze blijft zeker een van mijn top favorieten.

   Beantwoord
 • Stéphanie

  Het zijn ook zulke verschillende steden en klimaten, lastig kiezen hoor! Mij spreken Edinburgh en Sevilla aan en misschien ook Budapest haha. Verder zou ik ook een tweede bezoek aan Rome willen brengen, om het echte Rome te ontdekken. Dus in de zon, in plaats van onder een dikke laag sneeuw 🙂

  Beantwoord
  • Lizette

   Ja lastig hè? 🙂 Lag er sneeuw toen je in Rome was? Dat is dan ook wel weer bijzonder, maar ook heel koud. Toen ik er was, was de wind heel koud, maar geen sneeuw gelukkig.

   Beantwoord
 • ivonne

  Athene hoop ik dit jaar te bezoeken en Edingburgh ken ik nog niet. De rest wel en ik snap helemaal waarom je niet kunt kiezen. Het zijn stuk voor stuk super leuke steden met een heel ander gevoel.

  Beantwoord
  • Lizette

   Oh leuk! Je gaat Athene zeker leuk vinden. Wanneer wil je gaan? En ik denk dat Schotland ook wel iets voor je is met die rauwe natuur.

   Beantwoord
 • Denise

  Eigenlijk hou ik niet zo van steden. Ik ben meer van de natuur, de bergen, de bossen… Daarom vind je mij ook bijna nooit in steden. Wel moet ik toegeven een keer op vakantie te zijn geweest binnenin Nederland, in Zeeland. Middelburg om precies te zijn. Die stad is erg mooi!

  Beantwoord
  • Lizette

   Middelburg is inderdaad een mooie stad. De combinatie met natuur vond ik in Schotland zo tof. Je hoefde maar tien minuten te lopen of je kwam al bij de eerste berg met uitzicht op de hooglanden.

   Beantwoord
 • Sabine

  Wauw, allemaal super mooie steden!! Super leuk artikel! Ik ben alleen nog in Boedapest geweest hiervan, maar Rome staat al op de planning! En ik ben ook heeeel benieuwd naar Sevilla, hopelijk ga ik daar binnenkort ook nog eens heen 🙂

  Beantwoord
  • Lizette

   Dank je! 🙂 Wat een fijn vooruitzicht! Wanneer ga je naar Rome? Alvast veel plezier met de voorbereidingen 😉

   Beantwoord
 • Jenny - IkReis

  Ik heb ze alle vijf bezocht, maar ik kan ook niet zo 1-2-3 kiezen. De steden zijn allemaal zo anders!

  Beantwoord
  • Lizette

   Wat toevallig! Inderdaad, ze hebben elk sterk een eigen karakter en sfeer.

   Beantwoord
 • Saskia

  Wat een prachtige lijst met steden. Ik ben er in nog geen enkele geweest. Mijn favoriete stad blijft toch echt Londen<3

  Beantwoord
  • Lizette

   Grappig hoe steden zo verschillend over kunnen komen. Ik vind Londen wel tof, maar de stad staat niet in mijn top tien of zo. Ik hou toch meer van mediterraanse sferen denk ik. Hoewel Schotland alles behalve dat is, Haha

   Beantwoord
 • Terugblik: januari 2017 – Reismuts.nl

  […] door Europa te trekken. Even weg van alles thuis, ontspannen en genieten. Welke stad nu mijn meest favoriete is? Ik kan heel moeilijk […]

  Beantwoord
 • Linda | travellersoftheworld

  Wat een mooie steden heb je bezocht, begrijpelijk dat je niet kunt kiezen! ik ben hiervan alleen in Rome en Boedapest geweest en stiekem in Boedapest mijn favoriet, ook al vond ik Rome ook heel mooi en fijn… Hmm, moeilijk zo’n keuze maken. De andere drie steden die je noemt zou ik graag eens bezoeken

  Beantwoord
  • Lizette

   Wel begrijpelijk hè? Nu weken later switchen mijn gedachten nog steeds. Boedapest is de stad die ik het minst heb leren kennen, omdat ik toen ziek was. Daarom zou ik nog een keertje terug willen. De andere steden zijn zeker aanraders voor je!

   Beantwoord
 • Mijn Airbnb ontgroening – en € 30,- reistegoed voor jou! – Reismuts.nl

  […] of appartement te verblijven. Je hebt vaak dan net even wat meer ruimte. Aangezien Remco en ik drie weken door Europa gingen rondreizen, ging ik dus op zoek naar appartementen. Voor de nachten in Boedapest zocht ik die […]

  Beantwoord
 • Het wereldwonder dat Meteora heet – Reismuts.nl

  […] was een van de bestemmingen van de reis die Remco en ik afgelopen maand door Europa maakten. Toen een collega die bestemming hoorde, raadde ze me aan om naar Meteora te gaan. […]

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.