Al maanden keek ik uit naar de rondreis door Europa en nu ik net een weekje terug ben, denk ik er nog dagelijks met veel plezier aan terug. Wat een waanzinnig mooie reis was het! We hebben zoveel bijzondere plekken gezien. Europa is gewoon echt heel mooi. En divers. Ieder land, iedere regio heeft zijn eigen natuur, cultuur, geschiedenis. En dat maakt Europa ontzettend boeiend. De hamvraag die ik nu een week lang heb gehoord: Wat is nou de mooiste stad van Europa? Hier komt het antwoord.

Edinburgh

Misschien is Edinburgh, de stad waar de reis begon, de mooiste stad van Europa. Deze stad is statig, trots en doordrongen van de middeleeuwse geschiedenis. Ze wordt vaak vergeleken met San Francisco of het Athene van het Noorden genoemd, maar ze verdient wat mij betreft een eigen reputatie. Het prachtige kasteel is het kenmerk van de stad. Het Schotse landschap is kil en ruw, maar met een schoonheid die je in je hart raakt. De Schotten zijn vriendelijk en hebben een heerlijk droog gevoel voor humor. Oh wat ben ik blij verrast door Edinburgh.

Ook leuk: De mooiste bezienswaardigheden rond de Roya Mile

Boedapest

Of misschien is de titel van mooiste stad van Europa toch voor Boedapest. Een grote stad die veel te bieden heeft en geliefd is door velen. Nu begrijp ik wel waarom. Het was er koud, maar dat deerde niet. De stad is super romantisch en ’s avonds schitterend verlicht. En er staat een van de grootste en wat mij betreft het mooiste parlementsgebouw dat ik ooit heb gezien.

Boek je overnachting in Boedapest hier.

Athene

Het warmere Athene deed mijn hart sneller kloppen. De plek waar de beschaving zoals we hem nu kennen ooit begon. De stad is vol leven, dag en nacht en de mensen zijn super lief. En het kan niet anders dan dat je onder de indruk bent van de geschiedenis daar met de overblijfselen van de mooie tempels die zo oud zijn dat je het haast niet kunt bevatten. Het wemelt er van de katten (mijn lievelingsdieren), op een prettige manier, ze liggen gewoon overal te chillen. De stad is ook zacht voor je portemonnee.

Ook leuk: wat kost een citytrip naar Athene? 

Rome

Of toch Rome, altijd al mijn favoriet geweest, nu nog steeds en de mooiste stad van Europa? Dit is de enige stad waar ik voor de tweede maal heen wilde en weer heb ik nieuwe dingen ontdekt. Deze stad heeft zoveel te bieden. Het centrum is een groot openluchtmuseum, bruisend en de historie is voelbaar. En het eten, jum! De allermooiste fontein ooit is wat mij betreft de Trevi fontein. Ik heb er weer een muntje in gegooid, dus hopelijk keer ik weer eens terug.

Ook leuk: de lekkerste tentjes in Rome!

Sevilla

Misschien is toch Sevilla mijn favoriet en misschien de mooiste stad van Europa. Deze stad heeft me qua compleetheid het meest verrast. Het is er sfeervol, zonnig en warm en ongekend mooi. De architectuur is door alle invloeden een bijzondere mengeling en de typische keramische tegeltjes (azulejo) zijn betoverend. En dan het eten… vergeet wat je in Nederland kent, want daar zijn pas echte tapas. Kleine feestjes op je bord! En Plaza Espagna is met stip het mooiste plein dat ik ooit heb gezien.

Ook leuk: jouw tapas gids voor Sevilla!

Je merkt het al… ik kan echt niet kiezen. Stuk voor stuk hebben de steden mijn hart geraakt, ieder met hun eigen charme, en ik heb ze allemaal voor altijd in mijn hart gesloten.

Welke stad is jouw favoriet?