Het lijkt met de minuut een graden warmer te worden. Zweet druppelt van mijn voorhoofd, terwijl mijn stappen omhoog steeds trager worden. Mats ligt vredig in de draagzak tegen mij aan te slapen en lijkt nergens hinder van te hebben. Hoe komt het dat ik niet meer weet hoe intens de klim naar de Monastery is, vraag ik me af. “Waren alle spullen nou echt nodig?!” vraagt Remco lichtelijk geirriteerd met de zware rugzak op. Nee, we hadden geen 4 liter water mee hoeven nemen en ook geen pak koekjes, snoepjes en weet ik veel wat nog meer. Maar ja, acht jaar geleden waren die restaurants er nog niet allemaal in Petra. Of ik kan het me niet goed meer herinneren. Het enige dat ik wel goed herinner, is hoe onwaarschijnlijk mooi Petra is. En daar ben ik voor terug gekomen.

Voor velen is Petra de reden om naar Jordanië te gaan. En eigenlijk iedereen die er geweest is, is betoverd door de schoonheid van de roze stad. Ik ook! Na inmiddels twee bezoeken aan het wereldwonder heb ik alle tips voor jouw bezoek op een rij gezet.

Ga vroeg

Wil je graag in rust Petra bekijken, zet je wekker dan maar heel vroeg! Om 6.00 uur of 7.00 uur (afhankelijk van het seizoen) gaan de poorten open. En met jou zijn er heel veel mensen die Petra willen bezoeken. Met name vanaf 10.00 uur wordt het aanzienlijk drukker.

Petra Jordanië

Neem warme kleding mee

Vooral als je vroeg gaat, kan het zelfs op een warme dag nog best wel fris zijn in Petra. Neem daarom iets van een vestje mee en/of een sjaal, zodat je jezelf aangenaam warm kunt houden.

Wandelschoenen zijn handig

De ‘hoofdweg’ door Petra is vrij vlak en met gewone schoenen (of misschien zelfs slippers) goed te doen. Ik zag zelfs mensen met een kinderwagen rijden, wat ook nog wel ging. Maar wil je ook naar bijvoorbeeld de Monastery, een van de mooiste bezienswaardigheden, dan heb je een flinke klim van trappen en smalle paden. Ook naar het uitzicht op de Treasury van bovenaf is een pittige hike en zo zijn er nog wel meer uitdagende paden. Deze zijn – zelfs met een kind in een draagzak – best wel te doen, maar goede wandelschoenen zijn dan wel erg handig.

Ook leuk: de ideale reisroute door Jordanië

Eten en drinken in Petra

Tegenwoordig zijn er op verschillende plekken in Petra tentjes waar je eten en drinken kunt kopen. Uiteraard betaal je daar wel de hoofdprijs voor. Zeker als je van plan bent om flinke wandelingen te maken, raad ik je aan (ook) zelf eten en drinken mee te nemen. Maar een survival pakket is niet nodig 😉 En er zijn ook toiletten.

Loop lekker zelf

Vanaf de ingang worden je al ritjes op paarden en in paardenkarren aangeboden. In Petra zelf staan de kamelen en ezeltjes klaar voor weer een hele dag toeristen op hun rug. Ik zou zeggen, loop lekker zelf. Ze vragen er echt belachelijk veel geld voor een ritje. Bovendien heb ik twijfels over het welzijn van de dieren. De paarden zagen er wel goed uit. Maar het is toch gewoon zielig voor die ezeltjes om nauwelijks te drinken en te rusten en steeds maar zware toeristen een berg op te moeten tillen.

Door zelf te lopen kom je ook nog eens op de meest bijzondere plekken. Wist je bijvoorbeeld dat er een backdoor trail in Petra is waardoor je via de achterkant Petra binnen komt? Hierdoor ontwijk je ook nog eens de meeste toeristen.

Petra Jordanië

Gebruik de Jordan Pass

De Jordan Pass is echt een uitkomst. Je hebt drie varianten die verschillen in één, twee of drie dagen toegang tot Petra. De goedkoopste pas schaf je aan voor 70 JD. Eén dagje entree voor Petra kost 50 JD. Om Jordanië binnen te komen, heb je een visum van 40 JD nodig. En dan heb je je kosten er dus al uit! Bovendien geeft de pas je toegang tot 39 andere bezienswaardigheden, waaronder Wadi Rum en Jerash. Denk er wel aan om je paspoort mee te nemen, omdat je gevraagd kan worden dit te laten zien.

Bereid je bezoek voor

Petra is zo groot, je kunt er dagen rondlopen en nog niet alles gezien hebben. Denk daarom vooraf na over wat je graag wilt zien en welke wandelpaden je wilt gaan nemen. En besluit dan of je één of meerdere dagen naar Petra gaat.

Lees ook: 10 weetjes over Petra

Verdere praktische informatie over Petra

Je gaat naar Petra via het stadje Wadi Musa. Behalve een bezoek aan het wereldwonder is er verder niet veel te doen. Een overnachting kost er wel meer dan in de rest van Jordanië. En hoe dichter het hotel bij de ingang staat, des te duurder je kamer zal zijn. Het makkelijkste vergelijk je het hotelaanbod via booking.com.

Vanaf de ingangspoorten loop je ongeveer een kilometer tot aan de siq, de smalle kloof. Die is vervolgens ongeveer 1,2 kilometer lang. En dan pas bereik je de eerste bezienswaardigheid.

Wil je vanuit Amman of Aqaba een tour boeken, dat kan via Get Your Guide. Vaak is het transport erbij inbegrepen.

De beste reistijd voor een bezoek aan Petra is van maart tot en met mei, oktober en november.