Meerdere keren heb ik de vraag gekregen wat het nou heeft gekost, onze bruiloft op de Malediven. Vandaag is het alweer precies 11 maanden geleden. Tijd om je eindelijk eens wat inzicht in het budget te verschaffen.

Voor trouwen op de Malediven geldt hetzelfde als voor iedere bruiloft, je kunt het zo duur en gek maken als je zelf wilt. Maar eerlijk is eerlijk, trouwen op de Malediven is niet echt goedkoop. (Vooral niet als je van champagne houdt… )

Je hebt natuurlijk een bruidsjurk, een pak, ringen, en dat alles zal al een behoorlijke aanslag op je portemonnee zijn, voor ons zelfs de grootste kostenposten (de duurste onderbroek ever 😉 ). Ik zal me voor nu vooral richten tot de bijzonderheden van een bruiloft specifiek op de Malediven.

Het begint met een reis naar de Malediven en een verblijf. Aangezien eten en drinken op de eilanden over het algemeen vrij prijzig is, is een all inclusive verblijf aan te bevelen. Wij waren voor 8 dagen inclusief internationale vluchten en bootvervoer van en naar het vliegveld ongeveer € 4.000,- kwijt. Dit is redelijk normaal volgens mij. Je hebt ook resorts met ultra luxe bungalows op het water en een privé butler, reken dan op minimaal € 1000,- per nacht.

Als je je jurk en pak zelf mee wilt nemen, dan kan dat bij veel airlines als handbagage, maar er kunnen wel extra kosten voor gevraagd worden.

Wij waren met zijn tweetjes, dus we hadden geen kosten voor gasten. Je kunt je voorstel dat dat enorm scheelt voor je budget.

De organisatie van de trouwdag zelf hebben we in overleg met het resort waar we verbleven opgezet. De F&B manager daar, die tevens onze weddingplanner was, had al vele Indiase bruiloften georganiseerd met honderden gasten, dus een kleine ceremonie voor ons tweeën was aan hem ook wel toevertrouwd.

Basil, onze fantastische wedding planner

Basil, onze fantastische wedding planner

Van uur tot uur namen we per mail door wat wij wilden en hij maakte er een offerte op maat voor. Ik vind het lastig precies te achterhalen hoe de offerte precies was opgebouwd. Sommige details werden namelijk moeiteloos voor ons geregeld zonder dat de rekening toe nam. Terwijl de simpele tosti die we die dag even als snack bestelden weer idioot duur leek, namelijk $ 50,- per stuk.

Het is dus aan te raden om vooraf goed na te denken wat je wilt, zodat je in ieder geval weet waar je aan toe bent.

De officiële ceremonie met een lokale imam was denk ik het lastigste om te regelen. De Malediven zijn streng moslim en wij zijn niet eens moslim, dus dat was wel een dingetje. Veel resorts bieden een renewal pakket aan, oftewel mensen die al getrouwd zijn beloven elkaar nog een keer eeuwige liefde en trouw. Dit is iets anders dan daadwerkelijk trouwen, dus let daar wel op.

De opbouw van de zandbank waar de ceremonie plaats vond

De opbouw van de zandbank waar de ceremonie plaats vond

Al met al zou je voor de trouwdag zelf ongeveer € 2.000 tot € 2.500 moeten rekenen. Bij onze dag was inbegrepen samen een uitgebreide massage, een bruidsboeket, een kapster voor mij, de hele dag een fotograaf en een cameraman, een fotoshoot van een uur, een privé zandbank afgehuurd speciaal voor ons incl. romantische setting, een ceremonie van ongeveer een half uur met een lokale imam, een bruidstaart, een drankje en hapje tussendoor, een vier gangen diner op het strand met privé butler (excl. drank) en de volgende morgen een privé ontbijt aan het strand.

De lieve meisjes van de spa / mijn kapsters

De lieve meisjes van de spa / mijn kapsters

Daar kwam de drankrekening nog bij. Voor een fles champagne mag je rekenen op minimaal € 200,- per fles (!!).

De genoemde prijzen zijn ook exclusief de fooi voor alle mensen die de mooiste dag ever mogelijk hebben gemaakt. En dat waren er nogal wat.

231 (2)

Sommige kosten vielen erg mee. We hoefden niet perse een professionele fotograaf, maar gewoon iemand die mooie foto’s kan nemen. De chefkok van het restaurant was daar prima geschikt voor. Dit scheelt natuurlijk in je budget.

Als ik het nog een keer over mocht doen, dan zou ik het weer precies hetzelfde willen. Het was echt de mooiste dag ooit, perfect! En iedere cent dubbel en dwars waard 🙂

231