Inmiddels alweer een hele poos geleden stapten Remco en ik op de Malediven in het huwelijksbootje. En nog steeds denk ik heel vaak aan die schitterende dag terug. Daar met onze voetjes in het witte zand, de zon boven ons en de azuurblauwe zee om ons heen werd onze liefde vereeuwigd. Haast een sprookje. Maar trouwen in het buitenland waar moet je rekening mee houden?

Eerder deelde ik mijn tips en tricks met je over trouwen op de Malediven en schreef ik over het te besteden budget. Nog regelmatig krijg ik vragen over het trouwen in het buitenland. Als ik het over zou mogen doen, zou ik het dan anders willen? Nee, absoluut niet! Ik vond alles perfect aan die dag. Maar dat vergde wel wat flexibiliteit en vertrouwen en het vraagt dus wel een bepaalde houding van jou als persoon (en van je partner!). Ik vertel je waar je allemaal rekening mee moet houden bij trouwen in het buitenland.

Flexibele instelling

Overweeg je op de Malediven (of ergens anders in het buitenland) te gaan trouwen, dan is een flexibele instelling misschien wel het allerbelangrijkste. Je moet immers op afstand van alles regelen. Dat gaat veelal per mail en in het Engels. De taal zorgde soms voor grappige, maar ook verwarrende momenten, omdat zij dingen anders interpreteerden dan wij bedoelden. Check, check, dubbel-check dus, of gewoon mee gaan met hun ideeën.

Leestip: wat moet je allemaal in Nederland regelen?

Op sommige momenten heb je letterlijk een flexibele houding nodig, hoe kom je anders schoon en droog van en naar de zandbank ;)

Op sommige momenten heb je letterlijk een flexibele houding nodig, hoe kom je anders schoon en droog van en naar de zandbank 😉

Los kunnen laten

Realiseer je dat je gaat trouwen in het buitenland, een vreemd land met andere gewoontes dan die wij kennen en dat zul je ook tijdens de grote dag merken. Dat vonden wij juist extra bijzonder. Maar dit alles maakt dat je dus niet alles zelf van A tot Z kunt regelen.

Ook zullen sommige dingen die voor jou heel vanzelfsprekend zijn, dat voor andere niet zijn. Wij hier in Nederland hebben een eige cultuur, net zoals dat elders is.

Als je het spannend vind om veel los te laten, zou je een reisorganisatie kunnen benaderen die (een deel van) je huwelijksreis op maat kan organiseren, zoals Dagboek Reizen. Vaak hebben zij lokale contacten, wie weet kunnen ze je zo iets meer in contact brengen met iemand.

Ook leuk: 6 dingen om rekening mee te houden voor trouwen op de Malediven

Geduld is een noodzakelijke zaak

Er komt ook een stukje geduld om de hoek. Door het tijdverschil of gewoon doordat ze het druk hebben, kan een reactie wel even op zich laten wachten. Ik heb geprobeerd te bellen, maar ik merkte al snel dat dat de communicatie geen goed deed. Het liefst had ik natuurlijk steeds direct antwoord op mijn prangende vragen, maar vaak ging er minimaal een dag overheen voor ik een mail terug kreeg. Adem in en adem uit, ze reageren echt wel.

Heb vertrouwen

Dan bestaat er nog zoiets als vertrouwen op dat alles goed komt. Dit vond ik misschien nog wel het moeilijkste, want je laat je mooiste dag toch aan volslagen vreemden over die je nog nooit eerder hebt ontmoet. Bedenk dan dat trouwen waar ook ter wereld altijd een bijzondere dag is en dat de mensen die erbij betrokken zijn daarom vast alles in gang zullen zetten om het een onvergetelijke dag te maken.

Lijkt het jou wat, trouwen in het buitenland?