Al vroeg stappen we de auto in om te vertrekken richting Twente. We gaan namelijk een weekendje slapen in de nieuwe Sterrenkubus ‘Space’ bij Erfgoed Bossem en vanuit daar het Twentse landschap ontdekken. Voor ons is het de eerste keer dat we in Twente zijn, dus ik ben heel benieuwd!

Erfgoed Bossem – biologische veehouderij

Zodra we het erf oprijden, zien we de Sterrenkubussen al staan. Wat zien ze er gaaf uit! Voordat we in kunnen checken moeten we natuurlijk eerst de auto parkeren. Er is één gezamenlijke parkeerplaats, daarvoor moet je langs de koeienstal rijden. Ik heb direct het gevoel op een boerderij te zijn. Overigens lopen bijna alle koeien gewoon in de wei, maar in de stal staan een tweetal stieren, koeien die binnenkort geslacht worden en de melkkoe en het kalf (Charlotte en Karlijn) van het zoontje van eigenaar Dennis.

Nadat we de auto geparkeerd hebben, lopen we richting het hoofdgebouw in om te checken. Het valt me direct op dat je de koeien niet/nauwelijks ruikt! Dit had ik wel verwacht, aangezien de mestlucht je vaak al tegemoet komt als je op het platteland langs een koeienstal komt. Dit komt met name door het biologisch boeren wat centraal staat bij Erfgoed Bossem. Hierbij staat het goed zijn voor de dieren en grond centraal. De koeien hier krijgen overwegende een kruidenrijk grasmengsel en gerst, waardoor je de mest dus niet/nauwelijks ruikt!

Na het inchecken gaan we op ontdekkingstocht over het Erfgoed, op zoek naar de koeien. We maken een mooie wandeling over het erfgoed waarbij we de hele boerderij en alles er omheen kunnen ontdekken. We hebben geluk, de koeien staan dichtbij het hek waardoor we ze goed kunnen bekijken. Op deze boerderij hebben ze namelijk niet de standaard ‘zwart-witte’ koeien, maar een Brandrode Runderen. Dit zijn, zoals de naam al een beetje zegt, roodachtige koeien.

Hoe wij zoveel weten over de boerderij en de koeien? Op zaterdag is er om 17.30 uur (net voor het avondeten) een rondgang met de zeer gepassioneerde eigenaar Dennis over de boerderij. Hij vertelt dan over de koeien, de boerderij en over het boerenleven. Super interessant om hier meer over te leren en te weten waar je nu eigenlijk slaapt! Biologische veehouderijen zijn er nog zeer beperkt in Nederland. Wat ze bij Erfgoed Bossem hebben neergezet is daarom extra bijzonder. Je hebt er namelijk een vooruitstrevende gedachtegang voor nodig.  

Sterrenkubus ‘Space’

Wij slapen de komende twee nachten bij Erfgoed Bossem in de Sterrenkubus genaamd Saturnus. De huisjes hier hebben geen nummers, maar namen uit de astronomie. Alles in en rondom de kubus is helemaal in de sferen van het heelal, tot in de kleinste details. Zo heeft de Sterrenkubus ‘Space’ een gigantisch dakraam, recht boven het bed, zodat je de hele nacht naar de sterren kan kijken. Slapen doen we dit weekend dus letterlijk onder de sterren! Op het tafeltje zie ik direct de telescoop staan, dat worden lange avonden naar de sterren turen!

sterrenkubus erfgoed bossem
sterrenkubus erfgoed bossem

Op het bankje liggen kussentjes waar ook weer heelal op staat. Ik blijf me verbazen over de details in het huisje. En dan heb ik het tofste detail nog geen eens direct ontdekt. Het gehele plafond bestaat namelijk uit een sterrenhemel, die je ook als een lamp aan kan zetten! Mocht het dus bewolkt zijn, kan je op deze manier toch nog onder de sterren slapen!

Daarnaast ontbreekt het in de Sterrenkubus aan niets. Zo heb je badkamer met een fijne douche, een keukentje inclusief combi-oven, thee- en koffiezetapparaat en genoeg keukengerei om zelf een maaltijd op tafel te kunnen zetten. Daarnaast is er een slaapbank, waardoor je hier met 2 volwassenen en 2 kinderen kunt slapen. Ohja, het bed bevindt zich dus als vide boven in het huisje, zo tof!

Lees ook: wandelen over de Sallandse Heuvelrug

sterrenkubus erfgoed bossem
sterrenkubus erfgoed bossem

Binnen en buiten genieten van de Sterrenkubus

Voor onze Sterrenkubus vinden we ook nog een prachtig gemaakte lounge set met modulaire meubels. Zo kan je er een tweepersoons loungebank van maken, maar ook twee bankjes of een bankje en een tafel. Zo kan je het voor iedere gelegenheid gebruiken. Het was even zoeken naar de lounge kussens, maar deze zijn goed weggewerkt in de rugleuning van de loungebank, die als opbergbox dienst doet.  

De Sterrenkubus ‘Space’ is één van meerdere unieke accommodaties die je bij Erfgoed Bossem kunt boeken. De Sterrenkubus ‘Space’ is net wat groter en luxer dan de gewone Sterrenkubus. Het huisje is echt ontwerpen met het oog op de gebruiker.

Culinair genieten

Om de dag goed te beginnen hebben we voor beiden ochtenden een ontbijt genomen. Je kan kiezen om een uitgebreid ontbijt te nemen in het restaurant of een heerlijk ontbijt dat in een mand bij je huisje wordt gebracht. Dit ontbijt is iets minder uitgebreid, maar heeft meer dan genoeg lekkers! Voor ons stond de ontbijtmand ’s ochtends rond 08.30 uur voor onze deur klaar. We willen namelijk optimaal genieten van onze kubus. Het ontbijt bestond uit een stevig brood, croissants, verschillende soorten kaas en vlees beleg, hagelslag, jam, rauwe eieren (kan je dus zelf kiezen om te bakken of te koken), muesli, yoghurt (van de melkkoe van de eigenaar), sap en een stukje fruit van de lokale fruitboerderij. Natuurlijk kan de inhoud veranderen. Wat ons betreft een heerlijk en goed gevuld ontbijt!

Na het ontbijt gaan we de omgeving met de fiets ontdekken. We houden er niet zo van om afhankelijk te zijn van restaurants voor het middag eten. Want we weten namelijk niet precies hoe we gaan fietsen en willen ook naar een natuurgebied. Dus misschien zijn we rond de lunch wel helemaal niet bij een restaurant in de buurt. Erfgoed Bossem heeft voor ons daarvoor de perfecte oplossing. Je kan namelijk een knapzaklunch bestellen! Als je deze de dag voordat je op pad gaat bestelt, kan je deze in de ochtend ophalen. In de knapzaklunch zitten drie broodjes met kaas- en vleesbeleg, pakje drinken, stukje fruit, plak ontbijtkoek, candybar, en een yoghurt. Met een flinke lunch mee gaan we dus op pad!

Rond de lunch komen we bij een klein meertje in het Springendal. De perfecte plek om onze lunch op te eten. Dit is voor ons echt ultiem genieten en vrijheid. Kunnen gaan en staan waar en wanneer we willen.

Genieten van een diner bij je Sterrenkubus

Eenmaal weer terug op de boerderij na een lange fietstocht hoeven we voor het avondeten ook niet ver weg. We hebben ’s ochtends namelijk ons avondeten bij Erfgoed Bossem al besteld. Dit zetten ze gewoon als je weg bent in de koelkast in je huisje. Dan is het in de avond alleen nog maar een kwestie van opwarmen en genieten! Voor ons de perfecte avond. Na een lange dag op pad te zijn geweest, niet hoeven zoeken naar een restaurant, maar wel echt van heerlijk en kwaliteit eten genieten. Wij hebben gekozen voor een carpaccio, oma’s tomatensoep en pasta bolognese. Al het rundvlees in deze producten is van de koeien van deze boerderij. En dat proef je, echt heerlijk!

Mocht je geen zin hebben bij je huisje te eten, hoef je nog steeds niet ver weg. Bij Erfgoed Bossem hebben ze namelijk een prachtig restaurant en terras, waar je heerlijk kan eten. Iedere dag staat er een ander dagmenu op de planning, dus geen avond is hetzelfde. Op zaterdagavond kan je zelfs genieten van de Twentse table d’hôte met het verhaal van de boer en de chef aan tafel. Máár je hebt nog meer opties. Wij hebben hier dit keer niet gegeten, maar het eten zag er goed uit en rook heerlijk. En als ik het eten wat wij zelf op hebben bij ons huisje mogen geloven, moet het eten in het restaurant ook echt heerlijk zijn!

sterrenkubus erfgoed bossem

Het Twentse landschap ontdekken

Erfgoed Bossem ligt midden in het prachtige Twentse landschap en om dit te ontdekken hebben wij ervoor gekozen om op verschillende manieren op pad te gaan.

Een E-chopper huren

Eén van de tips die we kregen was om een voertuig te huren bij Actief Twente en op pad te gaan. Actief Twente ligt op ongeveer 15 minuten rijden vanaf Erfgoed Bossem. Eén van de voertuigen die ze hier verhuren, is een E-chopper. Wij zijn altijd in voor nieuwe ervaringen en op een e-chopper hebben we nog nooit gereden. De keuze is dus makkelijk gemaakt! We kiezen voor een tour van 2 uur, welke merendeel door het de natuur gaat. Hierdoor ervaren we de landerijen, landgoed Singraven en het prachtige heuvelachtige landschap dat Twente te bieden heeft. Heerlijk relaxed en lekker cruisen ontdekken we de omgeving. Perfect!

Lees ook: voldoende rust tussen je avonturen door

Fietsen huren

Zoals ik eerder al aangaf zijn we ook een dag op pad geweest met de fiets. Fietsen kan je gewoon huren bij Erfgoed Bossem, super fijn en handig als je op het laatste moment nog besluit op pad te willen met een fiets.. Vanaf de boerderij zijn we via het platteland naar Ootmarsum gefietst, wat op ongeveer een kleine 20 minuten fietsen ligt. In Ootmarsum knusse stad met een prachtig oud centrum en veel kunstzaakjes. Daarnaast schijnt het openluchtmuseum en de bierbrouwerij ook zeker een aanrader te zijn. Hier zijn wij niet heen geweest, maar wie weet voor een volgende keer!

Na Ootmarsum zijn we richting het Springendal gefietst. Het Springendal is verboden voor voertuigen, waardoor je alleen maar fietsen, wandelaar en huifkarren tegen zult komen. Heerlijk rustig dus! Zonder vooropgezet plan zijn we gewoon naar dit natuurgebied gefietst en lekker wezen dwalen. Bij de bronvijver hebben we een kleine wandeling gemaakt en onze lunch opgegeten. Waar een zeer brutale eend ook wel ogen naar had!

sterrenkubus erfgoed bossem

Wandelen vanaf Erfgoed Bossem

Ben je niet zo van het fietsen, maar meer van het wandelen? Vanaf de boerderij kan je ook prachtig wandelen. Zo hebben wij een wandeling gemaakt, die gemaakt is door Erfgoed Bossem zelf. Deze wandeling duurt ongeveer 2 uur en brengt je door de directe omgeving van de boerderij. Hierbij kom je ook het Beneden Dinkeldal, een stukje natuurgebied van Natuurmonumenten. Tegelijkertijd heb je hierbij kans dat je de koeien van Erfgoed Bossem ook weer in de verte ziet. Een heerlijke route, die wij nog net voor het avondeten gelopen hebben. Een goed begin van de avond!

sterrenkubus erfgoed bossem
sterrenkubus erfgoed bossem

Een autorit vanaf Erfgoed Bossem

Mocht het wat slechter weer zijn en wil je toch de omgeving ontdekken. Ze hebben bij Erfgoed Bossem ‘de grote Twentse autorit’ gemaakt. Hierbij rij je circa 70 km door noordoost Twente door middel van routeaanwijzingen op papier. Super leuk dus om te doen. Aangezien wij goed weer hebben, vinden wij het zonde om de dag in de auto te zitten. Maar de tocht ziet er wel tof uit, dus zeker doen!

Genieten in een Sterrenkubus bij Erfgoed Bossem


Het doel van Erfgoed Bossem is je laten proeven, ruiken, horen zien en voelen hoe heerlijk het landleven is. Nou dat is gelukt! We hebben het heerlijke vlees geproefd, de frisse omgeving geroken (en de mest helemaal niet), de koeien gehoord en de rust gevoeld. Tijdens deze drie dagen zijn we weer helemaal tot rust gekomen en kunnen we weer fris en fruitig terug naar ons dagelijkse leven!

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.