Je camera heb je waarschijnlijk niet altijd bij je, maar tegenwoordig kun je met je smartphone ook leuke fotoā€™s maken. En die heb je vast wel altijd bij je. šŸ™‚ En met deze heerlijke zomerdagen trek je er natuurlijk graag op uit. Daarom wat handige tips voor nog mooiere fotoā€™s.

Zo maak je de mooiste foto’s, zelfs gewoon met je smartphone!

#Nofilter
Met een filter kan de foto wel mooier lijken, maar het gaat eigenlijk altijd ten koste van de kwaliteit. Beter kun je de foto achteraf bewerken met een filter.

Geen zoom
Hetzelfde geldt voor inzoomen. Beter loop je naar je object toe. Probeer dat vooral uit, want een close Up kan soms een veel mooier beeld geven dan een foto van het geheel.

Regel van derden
Een foto wordt interessanter met een goede compositie. Een manier daarvoor is de regel van derden. Je trekt denkbeeldig twee horizontale en twee verticale strepen over je beeld, zodat je 9 vakjes hebt (net als bij kruisje – rondje). Het object dat je wilt fotograferen plaats je precies op een van de snijpunten van die denkbeeldige lijnen. Of op een lijn (zoals de horizon).

voorbeel

Vind je het lastig in te beelden, check of je een grid aan kunt zetten.

Golden hour
Het daglicht is het mooiste tijdens het gouden uur, namelijk net na zonsopkomst en een uurtje voor zonsondergang. Geen vroege vogel of de zonsondergang is te laat? Hoe meer je weg blijft van midden op de dag, des te meer mooi licht pik je mee.

Move around
Beweeg en loop rond, ga eens door de hurken of schuin naast het object staan dat je wil fotograferen. Zo kom je ook eens op originele perspectieven. Speel ook met het licht. Je foto wordt heel anders wanneer je in de schaduw gaat staan of juist in het (zon)licht.

Hulpjes
Een mooie landschapsfoto met een groothoeklens? Een selfie (zonder dat je de stick ziet)? Er zijn tegenwoordig allerlei handige accessoires voor je phone.

Schone lens
Vergeet niet je lens zo nu en dan even af te poetsen. Zo jammer van die vette vinger op je fotoā€¦ šŸ˜‰

Back-up!
Heb je net een hoop fantastische foto’s gemaakt, gebeurt er iets vervelends met je telefoon… Zorg steeds op tijd voor back-ups.

Opladen
Oh ja, denk eraan je batterij op te laden. Of neem voor de zekerheid een powerbank mee.

Veel succes met deze tips!