Met een rugzak vol was en souvenirs, een camera vol foto’s en een hoofd vol herinneringen kom je terug van je fantastische reis. En dan begint je dagelijkse leven weer. Ik vind het heerlijk om dan zo snel mogelijk aan een fotoalbum te beginnen, zodat die herinneringen en foto’s op een mooie en blijvende manier gebundeld worden. Hoe pak je dat nou het beste aan? Met deze tips maak jij je mooiste fotoboek.

Je kunt een ‘ouderwets’ fotoalbum maken. Dat wil zeggen, je koopt een leeg album, je laat je foto’s afdrukken en je plakt ze één voor één in. Soms vind ik dat nog mooi om te doen bij een speciale gelegenheid zoals geboorte. Voor de foto’s van reizen kies ik altijd voor een fotoboek dat ik digitaal maak en dan compleet af laat drukken. Op die manier kan ik de foto’s namelijk eenvoudig bewerken. Een beetje bijsnijden, een tikkeltje lichter maken, alles om tot een zo mooi mogelijk fotoboek te komen. Met de volgende tips maak jij je mooiste fotoboek.

1 Kies een fijn fotoprogramma

Er zijn behoorlijk wat aanbieders van fotoboeken te vinden. Het verschil zit vaak een beetje in de prijs en uiteraard in de kwaliteit van het gedrukte boek. Maar het voornaamste verschil voor mij zit in het fotoprogramma waar je het boek mee kunt maken. Kies een aanbieder met een programma dat je prettig vindt om mee te werken. Wil je bijvoorbeeld je foto’s bewerken, check dan welke opties je ervoor hebt. En vind je het fijn om een boek automatisch te laten vullen, bekijk dan of de indelingen je aan staan. Dit vind ik bijvoorbeeld erg tof aan Fotoalbum.nl. Het fotoprogramma is heel gebruiksvriendelijk. Zo kun je je echt op je boek focussen. Afhankelijk van het formaat van je boek heb je veel verschillende opties voor indelingen. Oefen er een beetje mee en als je er zeker van bent van je keuze, begin dan pas echt aan het maken van je fotoboek.

2 Verzamel je foto’s chronologisch

Van alle tips voor je fotoboek is dit er eentje voor je voorbereiding. Voordat ik begin met het ontwerpen van een fotoboek, zorg ik altijd dat ik de foto’s die ik wil gebruiken in een map bij elkaar heb staan. Vaak gebruik ik foto’s van de camera en van de telefoon van Remco en van mij. Aangezien de bestanden allemaal eigen namen hebben, staan ze niet altijd meteen op de juiste volgorde. Dan hernoem ik de bestanden of ik nummer ze, zodat ze wel op chronologische volgorde staan. Dat werkt namelijk een stuk makkelijker bij het vullen van je fotoboek.

3 Pak dé foto voor de omslag

Vast en zeker heb je een favoriete foto van de reis. Die ene waar de zon net de zee aanraakte met duizend oranje kleuren. Of een andere waar je met je armen de lucht in zwaait op de top van de berg. Die ene foto pak ik altijd als omslagfoto. En dan maak ik die zo groot mogelijk, dus op de voor- en achterkant van de cover van het fotoboek.

4 Kies foto’s van momenten

Een foto met rode konen en een bezweet hoofd vind je misschien niet Istagramwaardig. Maar wat nou als die foto van dat ene bijzondere moment was waar je zo graag aan terugdenkt? Vergeet je zweethoofd, gebruik de foto! Het fotoboek is ook (en misschien vooral) leuk om later weer door te bladeren. Het gaat immers om de herinneringen die je wilt vastleggen, niet persé de schoonheid. Die blijkt vast wel uit alle andere foto’s zonder zweetdruppels.

Ik vind het mooi wanneer een fotoboek een verhaal vertelt van je reis. En daar hoort vervoer ook bij. Dus hoe vanzelfsprekend het misschien voor je is dat je in een taxi of trein zat, gebruik daar ook eens een foto van.

5 Voeg enkele teksten toe

Nu weet je misschien nog precies waar een bepaalde foto is genomen. Of hoe je route door een land was. Maar na een tijdje vervaagt dat een beetje. Daarom gebruik ik altijd tekstvakken in het boek om de plaatsnamen aan te geven. Zo weet ik over 25 jaar nog waar de foto’s zijn genomen. Zelf gebruik ik verder weinig tekstvakken, omdat ik de foto’s graag de volle aandacht geef. Maar je kunt bijvoorbeeld ook tekst toevoegen over je reis zelf, dus een verhaal erbij vertellen.

Ook leuk: zo maak je de mooiste foto’s met je mobiel

6 Benut vaste indelingen

Fotoprogramma’s hebben vaak veel automatische mogelijkheden. De meeste ervan gebruik ik niet, dus die laat ik in de tips voor je fotoboek achterwege. Behalve die van het indelen van foto’s. Natuurlijk kun je alle foto’s handmatig één voor één in je fotoboek plaatsen. Naast dat dit enorm tijdrovend is, vind ik dit ook niet tot het mooiste resultaat leiden. De witte vlakken tussen de foto’s zijn dan immers ongelijk en dat oogt onrustig. Ik gebruik altijd een aantal vaste indelingen. Vanuit die vaste indelingen wijzig ik wel vaak nog de formaten van de foto’s. Om bepaalde foto’s meer nadruk te geven, plaats ik die wat groter op een pagina en andere foto’s weer wat kleiner. Dit geeft ook een speels uiterlijk, maar het blijft toch netjes.

7 Verklein foto’s voor een goede resolutie

Het kan natuurlijk zijn dat een foto een lage resolutie heeft. Bijvoorbeeld een selfie bij weinig licht. Als je die toch wilt gebruiken, verklein de foto dan zoveel mogelijk. Dat is goed voor de resolutie en zo kun je je moment net wat mooier in je fotoboek laten terugkomen.

8 Neem de tijd

Ik ga altijd enorm enthousiast aan de slag. Het liefst heb ik het boek diezelfde dag af en de volgende dag in de bus. Herkenbaar? Toch is het beter de tijd te nemen. Het is immers een blijvende herinnering en het is echt niet erg als je pas na een paar dagen klaar bent met je fotoalbum. Bovendien vind ik het altijd wel fijn om het even te laten voor wat het is en later nog eens doorheen te gaan, voordat ik bestel. Soms verander ik dan toch net nog een foto of twee.

9 Voeg extra pagina’s toe

Een fotoboek heeft vaak 30 standaard pagina’s. Ben je lekker bezig met de foto’s plaatsen en kom je te snel al bij de laatste pagina aan? Voeg dan pagina’s toe. Ga in geen geval foto’s verkleinen en alles opschuiven. Vaak doe je daar je foto’s dan namelijk te kort mee.

10 Gebruik een neutrale achtergrond

De meeste fotoboeken geven de mogelijkheid om alle kleuren van de regenboog als achtergrond toe te voegen. Ik ben fan van wit. Daarmee springen de foto’s er het meest uit vind ik en verder oogt het rustig. Zwart kan ook heel mooi zijn. Een andere achtergrondkleur gebruik ik zelden en enkel als ik bepaalde kleuren uit een foto wil benadrukken.

Winnen! Een hardcover fotoboek!

De winactie is inmiddels gesloten.

Bij jarig zijn hoort trakteren, en dat doe ik met een winactie. Heb je digitale foto’s die smeken om in een mooi fotoboek vereeuwigd te worden? Dit is je kans! Van Fotoalbum.nl mag ik namelijk een hardcover fotoboek van 30 pagina’s weggeven. Je mag zelf kiezen of je een A4 model wilt of 30×30 centimeter.

Wat moet je ervoor doen? Laat in een reactie hieronder voor 14 februari a.s. weten dat je met de winactie mee wilt doen. De winnaar krijgt daarna persoonlijk bericht.

Veel succes met deze tips voor het maken van jouw mooiste fotoboek!

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Van Fotoalbum.nl mocht ik zelf een fotoboek maken. Zoals altijd geef ik mijn oprechte mening. Ik ben erg tevreden over de mogelijkheden voor het maken van een fotoboek en over de kwaliteit van het uiteindelijke fotoboek.