“In de nacht word ik altijd wakker als mijn partner zich omdraait op het luchtbed”. “Het luchtbed voelt zo koud aan”. Dit zijn slechts twee van de vele argumenten die het slaapgenot op een camping verminderen. Hou jij net als ik enorm van kamperen en wil je op de camping net zo lekker slapen als thuis? Lees dan deze 5 tips van de kampeerspecialisten van Luchtbedshop en beloon jezelf met een betere nachtrust op de camping!
Tip 1: Pomp je luchtbed 5x op
Is jouw luchtbed ‘s ochtends ook minder hard dan de avond daarvoor? Dit komt deels door het materiaal van het luchtbed en deels doordat warme lucht uitzet en koude lucht krimpt. Overdag als je het luchtbed opblaast, is het warm. ’s Nachts zakt de temperatuur en koelt de lucht binnenin het luchtbed af. Met als gevolg dat je luchtbed zachter wordt.
Wil je langer genieten van een hard luchtbed? Pomp het luchtbed dan de eerste dag van de vakantie 5 à 6 keer op. Het is even wat werkt, maar je zal merken dat je de rest van de vakantie een stuk minder hoeft bij te pompen.
Tip 2: Koop een luchtbed met ingebouwde pomp
Een luchtbed 5x oppompen gaat een stuk makkelijker met een luchtbed met een ingebouwde pomp. De pomp zorgt ervoor dat het luchtbed binnen 3 minuten is opgepompt. Ander voordeel van deze luchtbedden is dat de pomp het luchtbed ook elektronisch kan laten leeglopen. Superhandig!
Leestip: 7 tips voor kamperen met een baby
Extra tip: De meeste luchtbedden met ingebouwde pomp zijn voorzien van een 220 volt stekker. Ga je naar een camping zonder stroom? Kies dan voor een luchtbed met een batterijpomp.
Tip 3: Koop een isolatiematje
Een luchtbed kan in de winter koud aanvoelen. Dit komt omdat een luchtbed is gevuld met (je raad het al) lucht en niet isoleert. Een luchtbed wordt in de winter koud omdat de koude lucht van de grond het luchtbed intrekt.
Om dit te voorkomen kun je een isolatiemat onder het luchtbed leggen. De isolatiemat zorgt ervoor dat de koude lucht van de grond niet in je luchtbed trekt. Heb je het met een isolatiematje nog niet warm genoeg? Leg dan een extra deken over het luchtbed voor extra warmte.
Extra tip voor de zomer: neem een katoenen hoeslaken mee voor het luchtbed. Hoeslakens van satijn en polyester zijn minder geschikt voor de hete zomers. Een hoeslaken van katoen voelt koel, fris en lekker zacht aan. Het materiaal ademt goed en is vochtregulerend.
Tip 4: Kies een passende isolatiewaarde
Ben je gek van kamperen en zoek je een bed die je het hele jaar door kan gebruiken? Kies dan voor een slaapmat met een hoge R-waarde. De R-waarde geeft op een schaal van 1 tot 11 het isolerend vermogen aan van slaapmatten. Hoe hoger de R-waarde, hoe hoger het isolerend vermogen en hoe minder lichaamswarmte er in de ondergrond verdwijnt.
Ben je benieuwd welke R-waarde je nodig hebt? Hou dan de volgende richtlijnen aan:
- Tot +7° C = R-waarde van 1 á 1,5
- Tot +2° C = R-waarde van 1,5 á 2,5
- Tot -11° C = R-waarde van 2,5 á 4,5
- Tot -17° C = R-waarde van 4,5 á 6
- Van -17° C tot -61° C = R-waarde van 6 á 11
Tip 5: Koop een luchtbed met Dura-Beam technologie
Wil je een luchtbed dat minder rekt, langer meegaat en misschien wel beter slaapt dan je boxspring thuis? Kies dan voor een luchtbed met Dura-Beam technologie.
Traditionele PVC luchtbedden hebben lamellen die ervoor zorgen dat de lucht door het luchtbed beweegt. Een luchtbed met Dura-Beam technologie is veel sterker en stabieler dan een normaal luchtbed. Dit komt doordat een luchtbed met Dura-Beam technologie binnenin is verstevigd met duizenden fiber draadjes. De lucht worden nog gelijker verdeeld. Ook het slaapcomfort is veel hoger dan bij een normaal luchtbed.
Wat voor luchtbed gebruik jij tijdens kamperen?
Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Zoals je gewend bent, ga ik enkel samenwerkingen aan met bedrijven en merken waar ik persoonlijk gebruik van maak en achter sta.
Wij kamperen veel en vaak en hadden voorheen wel altijd een luchtbed maar hebben nu zelfopblazende matjes, luchtbedden gingen bij ons vaak lek en namen zoveel plek in, in de auto. Deze zelfopblazende bedden vinden we ideaal en we slapen er prima op ( ik reisde ooit zes maanden door Amerika en toen sliep ik er ook op in een tent). Ik ben het helemaal eens, dat een goed bed wel een vereiste is met kamperen hoor.
Een goed bed kan de reis echt bepalen hè (of vooral een slecht bed negatief dan). De zelfopblazende vind ik vaak zelf net iets te dun. Maar wel heel handig.
Wij kamperen eigenlijk nooit…mss is dat met de kleine meid juist wel ontzettend leuk. Vooral die luchtbed met ingebouwde pomp, ga ik onthouden… zou die ook aan een autolader kunnen voor als je geen stroom hebt?
De meeste luchtbedden met ingebouwde pomp hebben alleen een 220v stekker voor in het stopcontact. Je zou wel een stroomomvormer (https://www.onlinekabelshop.nl/12v-naar-230v-stroomomvormer-100w-gemodificeerde-sinus) kunnen kopen, waardoor je de stekker wel kan aansluiten op de autolader.
Ah handig om te weten!!
Ik denk dat die wel aan de autolader moet kunnen. Lijkt me logisch voor het gebruik, maar zeker weet ik het niet. Je kleine meid vind kamperen vast een keer leuk.
wij kamperen niet maar vind de inhoud van je blogpost wel boeiend over die luchtbedden want dat wist ik dus allemaal niet 😀 weer wat geleerd dus
Misschien handig voor logees ooit 😉
Goede tips voor mensen die willen kamperen. Vooral het luchtbed met pompje
Geniaal idee hè!
Ik ben geen kampeerder maar ik vind dit blog wel heel interessant om te lezen. Ook super om te zien dat het zoveel beter is nu qua producten dan vroeger. Voor school gingen we in de brugklas kamperen. Op dunne matjes in natte tenten. Ik vond het vreselijk, hahaha! Maar dit, love it! xxx
Zo wordt kamperen voor meer mensen echt leuk hè ?
Handige tips. Persoonlijk vind ik het verschrikkelijk om op een luchtbed te slapen
Ook op die comfortabele uit de blog? Die zijn volgens mij wel het proberen waard, omdat ze veel beter zijn dan een standaard luchtbed.
Heel eerlijk hebben wij al jaren niet meer gekampeerd, maar als we dat weer zouden doen, kies ik wel het meest luxe luchtbed uit, haha. Niks zo vervelend als slecht slapen op de camping.
Ik vind het eigenlijk wel iets voor jou? Op een of andere exotische bestemming dan. 🙂
Ik hou enorm van kamperen.. love it! helaas konden we vorigjaar niet en dit jaar ook niet. Volgend jaar gaan we lekker met z’n drieën kamperen, ik kan niet wachten.
Me too! Het lukt tot nu toe wel om er jaarlijks een tripje ergens tussendoor te boeken. Leuk vooruitzicht straks met zijn drieën!
Wij hadden een luchtbed voor mensen die spontaan kwamen logeren, volgens mij ‘leeft’ het bed nog dus het gaat al lang mee. Wel met zo’n ingebouwde pomp, lekker makkelijk.
Ideaal voor logees inderdaad! En met weinig moeite op te blazen dan.
Die slaapmat met een hoge R-waarde is inderdaad een goede tip. Je kan nog zo’n warme slaapzak hebben, zonder goede slaapmat heb je het nog steeds koud. En oordopjes, die moet je ook nooit vergeten 🙂
Oh zeker, oordopjes zijn ook heel belangrijk!
Een echt luchtbed is niks voor mij. Ik zweer bij een compact zelfopblaasbaar matje. Heerlijk!
Daarnaast heb ik altijd iets nodig voor over mijn ogen. Meestal kies ik voor een sarong of buff.
Ik vind een dun matje dan weer niet fijn, aan te dun of zo. Van het licht heb ik niet zo’n last, daar slaap ik wel door heen (Mats helaas niet altijd).
Een informatief artikel over luchtbedden! Vaak vind ik het heel fijn slapen, maar het is inderdaad vaak oppompen. Zou je dan beter kunnen oppompen in de ochtend als het koeler is?
Op een koel moment pompen is inderdaad verstandig, omdat het verschil kleiner zal zijn en je minder hoeft bij te pompen.
Als ik ga kamperen doe ik dat meestal in combinatie met wandelen, dus voor mij is de combinatie lichtgewicht met comfortabel doorslaggevend. Helaas hebben die meestal geen ingebouwde pomp 😉 Ik heb er al wat versleten, maar mijn favoriet tot nu toe is de Therm-a-Rest NeoAir XLite. Goede R-waarde en lekker dik 🙂
Als je het luchtbed mee neemt tijdens het wandelen, is het gewicht inderdaad wel heel belangrijk. Goede tip!
Ik kampeer echt veel en heb een trekkersluchtbed. Super licht en ligt voor een aantal nachten prima. Heb bij deze een isolatiematje en wil in de toekomst een luchtbed kopen die meer warmte behoud maar daarvoor moet ik even sparen nog haha. Handige tips verder.
Dan is zo’n luchtbed inderdaad heel fijn!
Handige tips! Dat 5 a 6 keer oppompen wist ik niet. Dat gaan we zeker een keer uitproberen. Dan zet ik mijn man lekker aan het werk! Hihi!
Slimme tip he? En heel goed idee, hem aan het werk zetten.
Op zo’n luchtbed met pomp zou ik heerlijk kunnen slapen. Al vraag ik me af hoe ik dat in een tent krijg 😉
grote tent meenemen 😉
Een luchtbed is zoveel kouder dan een matje, omdat je die hele bups lucht met je lichaam moet verwarmen. Een self-inflating matje isoleert veel beter en is ook in dikke maten (10 cm) verkrijgbaar. Geen gedoe met opblazen en bijblazen, voor mij daarom nooit meer een luchtbed. 😉
Oeh, mij krijg je toch niet meer op een matje. Zelfs met 10 cm vind ik het te dun voelen.
Nog een (late) tip leg het isolatiematje zo dicht mogelijk bij je lichaam, in dit geval op het luchtbed in plaats van eronder voor nog betere warmteisolatie
He, wat een goede tip! Die kende ik nog niet eerder. Dankjewel!