Wat is het soms toch een kleine wereld. Onlangs reageerde reisfanaat Jeffrey op een bericht op Reismuts, omdat hij een bekend gezicht zag: Remco. Zij kennen elkaar van vroeger. Hoe groot de wereld is, weet Jeffrey inmiddels ook maar al te goed. Zijn vriendin Femke en hij reizen inmiddels alweer driekwart jaar rond. Over hun bijzondere avonturen in Centraal-Azië schrijven ze een gastblog.

In april 2018 zijn we begonnen met een reis voor onbepaalde tijd. Na maandenlange voorbereidingen en het maken van een globaal reisplan zijn we in april 2018 gevlogen op Astana in Kazachstan om onze backpacktrip te beginnen in Centraal-Azië, om vervolgens verder te reizen naar Zuid-Oost Azië en verder.

Al binnen twee weken kwamen we erachter dat we niet meer backpackend verder wilden, maar juist wilden gaan overlanden: reizen met je eigen auto en tent.

Échte vrijheid

Het voordeel van het niet hebben van een concreet reisschema is dat je lekker flexibel je reis in kan delen en échte vrijheid voelt omdat je niet gebonden bent aan vooraf geboekte vliegtickets. Maar de échte vrijheid in Centraal-Azië vind je door rond te reizen met eigen vervoer. We merkten in Almaty, Kazachstan dat we een auto misten en besloten om in Kirgizië rond te kijken voor een auto. De eerste weken in Kirgizië spendeerden we aan het zoeken naar een UAZ Bukhanka, de Sovjet tegenhanger van het populaire Volkswagen t1 busje. We wilden deze omtoveren tot een mini-camper. Per toeval kwamen we in contact met een Nederlands stel die al een UAZ Bukhanka gekocht hadden en besloten we hun Suzuki 4×4 met daktent over te nemen, om daarmee vervolgens verder te reizen door Centraal Azië.

Het rijden over onbekende wegen. Wegen die zelden of nooit gebruikt worden, of zelfs helemaal off road gaan. De mogelijkheden met een eigen auto zijn eindeloos. Je komt op moeilijk te bereiken plekken, maar met een eigen auto heb je de vrijheid om de onbekende plekken op te zoeken.

Kilometers rijden over onbekende ‘wegen’. Een 4×4 brengt je naar het onbekende.

Verrijking van je reisavonturen

Een slaapplekje zoeken, hout sprokkelen en kampvuurtje maken. Water halen uit nabijgelegen bergriviertjes of jezelf wassen met ijskoud smeltwater uit de bergen. De auto brengt ons naar de meest afgelegen plekken zonder voorzieningen en gaan zelf helemaal back to basic.

Soms voel je je helemaal alleen op de wereld en kun je helemaal in je eentje genieten van creaties die moeder natuur in Centraal-Azië achtergelaten heeft. Dit alles zorgt voor een complete verrijking van je reisavonturen.

Slaapplekjes zoeken op de mooiste bestemmingen. Voor het slapen gaan, genieten we nog van de mooiste sterrenhemels.

Alleen op de wereld

Je moet er wel van houden, maar overlanden in Centraal Azië betekent dat je je soms alleen op de wereld voelt. Honderden kilometers rijden zonder iemand tegen te komen. Stilte ervaren die je nooit eerder hebt waargenomen. Geen mensen om je heen, geen dorpen in de verte en in de nacht genieten van de meest heldere sterrenhemels; light pollution is er immers niet. Alleen zijn op plekken in Centraal Azië is helemaal niet erg. Je kan genieten van prachtige landschappen, zonder een toeristenmassa om je heen.

Waar je ook om je heen kijkt, niets of niemand te bekennen. Soms ben je écht helemaal alleen op een stukje wereld.

Wil je de avonturen van Jeffrey en Femke verder volgen? Neem dan een kijkje op hun blog wanderbird.nl.