Er is iets dat ons al voor een langere tijd bezig houdt. En dat is of we een eigen vakantiewoning willen kopen, ja of nee. Tijdens onze verbouwing hebben we tijdelijk op een vakantiepark gewoond en waren we omringd door mensen die daar hun vaste chalet hadden. Ondanks dat de verbouwing hels was, had die situatie wel iets dat ons beviel. We zagen een chalet te koop en er begon wat te kriebelen. Een eigen plek in de natuur, omringd met je eigen spullen. Maar ja, het is natuurlijk ook wel een investering. Een eigen chalet kopen vraagt om een goede afweging van de voordelen en de nadelen. Ik neem je mee in de overwegingen die wij hebben.

Een stukje extra vrijheid

Een eigen chalet brengt een extra stuk vrijheid. Zeker wanneer je een woning hebt in een wat drukkere omgeving of bijvoorbeeld een beperkte tuin of balkon hebt, is een vakantiewoning in de natuur natuurlijk een hele fijne escape. De weekenden, de vakanties, alle perioden kun je je makkelijk terugtrekken en genieten van de rust en vrijheid. En je hoeft niet vooraf lang na te denken of te reserveren om te gaan, want jouw chalet is altijd bereikbaar. Is het een lekker weertje? Hup, de auto in en gaan. Valt het een keer tegen met flink wat regen, dan kun je ook gewoon niet gaan en zit je niet aan een reservering vast.

Een investering

Een chalet is wel een investering. En de meeste van ons hebben dat geld niet zomaar ‘over’. Daarom is het belangrijk goed na te denken hoe het er financieel voor je uit zal zien. Er zijn verschillende keuzes in een chalet. Zo is een stacaravan occasion goedkoper dan een compleet nieuwe.

Je kunt je chalet ook zien als een investering voor jezelf. Je zou de woning bijvoorbeeld in bepaalde perioden kunnen verhuren en er zo wat aan verdienen. Daar zijn natuurlijk wel regels aan verbonden, op het gebied van inkomen en ook de vakantieparken hanteren vaak regels hierin. Dus lees je vooraf goed in in de mogelijkheden.

Echt een plek van jou

Een prettig en voor mij belangrijk voordeel van een eigen chalet vind ik dat de plek echt van jezelf is. Je mag zelf kiezen welke kleur muren, welke meubels, alles is aan jou. Bovendien ben je omringd door eigen spullen. En je kunt een hoop spullen ook altijd daar klaar hebben liggen. Denk bijvoorbeeld aan handdoeken en badkamerspullen en zelfs wat kleding en eten. Dat maakt het ook makkelijk om er spontaan naar toe te gaan. Dit vind ik ook een fijn voordeel van een eigen camper, dat je gewoon je eigen huisje hebt (dan weliswaar op wielen).

Zeker als gezin met jonge kinderen scheelt het een hoop inpakken en uitpakken als je in je eigen chalet je spullen al hebt liggen. Luiers, speelgoed, je kunt het er gewoon laten.

Die ene fijne bestemming

Heel belangrijk is dat je een bestemming kiest voor je chalet waar je heel graag komt. Dat ene dorpje of dat andere natuurgebied. En dat vind ik meteen het moeilijkste in de afwegingen. Is dat een plek in Nederland, zodat je er vaak naar toe kunt? Of wil je liever een vakantiewoning in een compleet andere omgeving, zoals de Eiffel in Duitsland of misschien zelfs het zonnige Spanje of Italië? Die bestemmingen trekken mij meer aan, maar daar rijd je niet zomaar voor een weekendje even heen. En als het wat verder is, ga je dan alle vakanties daarheen? Of wil je ook nog andere reizen maken, en hoe vaak kom je dan eigenlijk per jaar in je chalet? Dit is voor ons momenteel de voornaamste reden om (nog) niet een eigen chalet te kopen. Wij maken graag nog andere reizen dan dat we steeds naar één plek terugkeren.

Een eigen chalet kopen

Ga je een eigen chalet kopen? Dan deel ik graag nog een aantal extra tips om rekening mee te houden. Ten eerste de kosten. Naast de aanschaf heb je ook te maken met kosten voor huur van de plek, onderhoud, verzekeringen, electra en water. Deze kosten kunnen jaarlijks verhoogd worden. Het is verstandig om daar in je plan rekening mee te houden. Ten tweede, wanneer je je chalet wilt kopen als investering, dan is het handig om wat verder onderzoek te doen. Een populaire plek bied je meer mogelijkheden voor verhuur en het chalet zal in waarde stijgen bijvoorbeeld, maar misschien zoek jij zelf liever meer rust.

Zet voor jezelf dus goed jouw voordelen en nadelen van een chalet kopen op een rijtje en maak een bewuste keuze die bij je past.