Tijdens een reis zijn mijn camera en ik twee onafscheidelijke vrienden. Remco daarentegen kiest ervoor om met zijn telefoon foto’s te maken. En ik kan je vertellen, die foto’s zijn ook heel mooi! En soms zelfs nog mooier dan die ik met de camera heb genomen. Wanneer je gewoon leuke foto’s wilt maken zijn de beste telefooncamera’s tegenwoordig een beter alternatief voor de simpelere camera’s. Of je nou bewust kiest voor het gebruik van je smartphone of je hebt een keer je camera niet bij je, hier komen 5 tips voor je mooiste reisfoto’s met je smartphone.

Dat foto’s met je smartphone tegenwoordig ook hartstikke mooi kunnen zijn, is niet zo heel gek als je de technische ontwikkelingen volgt. De camera’s van de smartphones kennen steeds meer opties. Ook de ‘computer’ in de telefoon zelf zorgt voor een goede verwerking van beeld, licht, etcetera. Neem bijvoorbeeld de nieuwste Samsung S20. Deze komt uit in februari 2020. Volgens de geruchten heeft het toestel een 12 megapixel camera en maar liefst 3 extra camera’s! Dat is iets om in de gaten te houden voor als je op zoek bent naar een nieuwe smartphone.

Tips voor reisfotografie met je smartphone

Een telefooncamera verschilt natuurlijk wel altijd nog van een complete spiefelreflex- of digitale camera. Dingen die met je camera goed werken, hoeven met je smartphone niet persé goed uit te pakken. De volgende tips helpen je bij het maken van de mooiste reisfotografie met je smartphone.

Let op een schone lens

Het is niet zo gek dat er snel vingerafdrukken op de lens van je mobiel zitten. Je hebt hem immers veel in de hand, je haalt hem uit je broekzak of tas. Veeg de lens even schoon met je mouw, shirt of een doekje. Want met het blote oog zie je de vette vinger misschien niet altijd, maar later bij het bekijken van de foto’s kan het vervelend storend zijn.

Gebruik het kikkerperspectief

Saartje is fotografe. Zij heeft beeldmateriaal van haar reizen ter beschikking gesteld voor Reismuts en foto’s voor Reismuts verzorgd, zoals mijn profielfoto’s. Saartje deelt graag haar tips voor foto’s met je smartphone. “Met je telefoon in je hand ben je geneigd deze op borsthoogte of ooghoogte te houden. Want dat is de hoogte waarop je je telefoon eigenlijk altijd houdt als je ermee bezig bent. Zak eens door je knieën voor het maken van een foto. Zo zie je de wereld vanuit een laag standpunt. Dat wordt het kikkerperspectief genoemd.”

Maak macro foto’s

Een andere tip van Saartje is dat je met je smartphone ook prima macro foto’s kunt maken. Macrofotografie is op (zeer) korte afstand mensen, dieren, planten of voorwerpen fotograferen, zodat kleine details zichtbaar worden. Door je telefoon dichtbij het te fotograferen onderwerp te brengen en op het scherm te drukken voor scherpstelling, krijg je een mooi scherpte-diepte effect.

Leestip: welk smartphone hoesje is nu echt handig op reis?

Eén van mijn favoriete foto’s van onze recente reis door Sri Lanka, gewoon met de smartphone gemaakt.

Gebruik natuurlijk licht

Met een digitale camera kun je met de juiste instellingen foto’s in donkere ruimtes maken. Dat gaat met de smartphone helaas niet. Neem je een foto in een donkere omgeving, dan zul je ruis in de donkere delen van de foto zien. En dat is gewoon niet zo mooi. Zorg er daarom voor dat je voldoende licht hebt in de ruimte waar je een foto wilt nemen. Gebruik geen flits, want dat zorgt voor onnatuurlijk en vaak te flets licht. Kun je niet meer licht in de ruimte creeëren? Dan is het helaas niet mogelijk om een mooie foto te nemen. Een foto voor je eigen herinnering mag natuurlijk altijd! En die zijn misschien nog wel veel mooier dan de perfecte foto!

Zorg voor voldoende geheugen

Foto’s die je met je smartphone maakt, worden op het interne geheugen van je telefoon opgeslagen. Afhankelijk van je keuzes in extra geheugen komende foto’s in een cloud-omgeving terecht. Realiseer je wel dat je daarvoor internet toegang nodig hebt. En die heb je in het buitenland niet altijd. Daardoor liep ik er bijvoorbeeld tegenaan dat ik niet genoeg geheugen meer op mijn telefoon had om nog foto’s te kunnen maken. Ik moest allerlei apps (tijdelijk) opruimen om ruimte te creeëren. Nu beschik ik over 32 GB. Bij de aankoop van mijn volgende smartphone ga ik voor 256 GB. Zo heb ik niet alleen genoeg (tijdelijke) ruimte voor foto’s en filmpjes, maar ook voor alle apps die ik gebruik en die steeds meer ruimte vragen.

Dit bericht over tips voor reisfotografie met je smartphone is in samenwerking tot stand gekomen. Ik werk enkel met bedrijven en merken samen waar ik volledig achter sta. Wil je hier meer over weten, lees dan verder bij de pagina over samenwerken.