De zomervakantie staat weer voor de deur. Dus is het de hoogste tijd om je te verdiepen in hoe jij je favoriete vakantieherinneringen gaat vastleggen. Hoewel ik graag foto’s met mijn spiegelreflexcamera schiet, heb ik die natuurlijk niet altijd bij me. Mijn mobiel wel. En daar kun je ook hele mooie foto’s mee maken. Ik vertel je hoe jij er de mooiste vakantiefoto’s mee maakt!

Schone lens

Je mobiel zit vaak in je broekzak of los ergens in je handtas. En je hebt hem natuurlijk veel en vaak in je handen, waardoor er snel overal vingerafdrukken zitten. Zorg dat er geen vette vingers op je lens zitten. Even ermee langs je shirt vegen is al voldoende om het glaasje over de lens weer schoon te vegen.

Houd stil

Tenzij je een foto met beweging erin wilt, is het voornaam om je camera zo stil mogelijk in je hand te houden. Ook kun je een statiefje speciaal voor je mobiel gebruiken. Met bediening op afstand is een statief ook handig voor foto’s waar je zelf op wilt staan.

Een erg gezellige selfie, maar niet erg scherp.

Geen selfies

De camera aan de voorkant, die je dus standaard voor selfies gebruikt, is eigenlijk altijd van minder goede kwaliteit dan de camera aan de achterkant. Voor een gezellige foto van jou met een cocktail in je hand is dat prima. Wil je een leuke foto van jou in het mooie landschap, draai de camera dan even om of vraag iemand anders om een foto te maken.

Gebruik alle lenzen

De nieuwste smartphones hebben niet één, maar meerdere lenzen. De Huawei p30 van KPN beschikt over de Leica Triple camera, dus drie camera’s in één. De eerste zorgt voor super goede zoom zonder kwaliteitsverlies, de tweede voor scherpte en de derde heeft een groothoek lens. Door de onderlinge samenwerking van deze drie maak je echt geniale foto’s.

Breng focus

Scherpte en belichting stelt de camera op je mobiel in principe zelf in. Soms is het handig om het een handje te helpen. Dat doe je door op je scherm aan te raken waar je wilt dat de camera op focust. Bijvoorbeeld op de schittering van de zon in de zee. Daarmee wordt die plek het meetpunt voor de belichting en voor de scherpstelling.

Op de plek waar je met je vinger drukt, verschijnt dat gele vierkantje met een zonnetje. Daar geef je dus de focus mee aan voor scherpte en belichting.

Achteraf aanpassen

Vrijwel alle camera’s op mobieltjes bieden allerlei kleur-aanpassingen en filters. Gebruik deze niet, althans niet voor je originele foto. Het haalt de kwaliteit namelijk naar beneden. Naderhand kun je altijd nog aanpassingen doen. Daar kun je dan het beste een app voor gebruiken zoals Adobe Lightroom.

Experimenteer met instellingen

Afhankelijk van je smartphone kent je camera allerlei instellingen. Van de ene zul je heel blij worden en de andere instelling zul je nooit gaan gebruiken. Experimenteer hiermee. Natuurlijk niet als je die ene toffe foto bovenop een erg wil schieten. Zoek het vooraf even op je gemak uit, zodat je op het moment suprême goed aan de slag kunt.

Foto’s van je telefoon gebruiken

Remco verstuurt foto’s wel eens via whatsapp naar mij en die wil ik dan in een album met de mooiste vakantiefoto’s gebruiken. Via de verzending wordt de grootte en kwaliteit flink minder en dat is jammer voor in je fotoalbum. Vraag daarom altijd om het origineel of haal deze op via iCloud, Dropbox of Google foto’s of zo.  

Naast deze wat ’technische’ tips heb ik ook nog een aantal andere eenvoudige tips om mooie foto’s met je mobiel te maken.

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.