Eerder deelde ik een aantal nuttige tips met je hoe jij je mooiste fotoboek kunt maken. Daarbij focuste ik op het proces van het maken van het fotoboek. Natuurlijk zit er een hele belangrijke stap voor. Of eigenlijk twee, namelijk het maken van mooie foto’s en het bewerken van je foto’s. Hiervoor heb ik een aantal praktische tips voor je foto’s in je fotoboek op een rij gezet. Zo wordt jouw fotoboek echt geweldig! En scroll naar beneden voor de winactie!

Tips voor het maken van mooie foto’s voor je fotoboek

Het is natuurlijk sowieso een goed idee om van je mooie reis een fotoboek te maken. Dan bundel je immers al die mooie herinneringen en plaatjes bij elkaar, zodat je er later nog vaak doorheen kunt bladeren of aan anderen kunt laten zien. Met deze eenvoudige tips maak je de mooiste foto’s voor je fotoboek.

 1. Zet je camera op een resolutie van minimaal 6 tot 8 megapixels. Dan is je foto goed genoeg om op A4 af te drukken.
 2. Schiet meerdere foto’s. Ze zijn digitaal, dus was je niet mooi vindt, heb je zo verwijderd. Kies wel pas thuis de mooiste foto’s uit. Ter plekke met fel zonlicht zie je het misschien niet zo goed op het kleine schermpje van je camera.
 3. Leg er niet teveel focus op. Zeker met de komst van Instagram poseren we massaal nogal wat af. Maar juist de spontane momenten zijn soms het allerleukste voor in je fotoboek.
 4. Beweeg en loop rond om foto’s te maken vanuit verschillende hoeken en hoogtes. En laat ook – als het kan – je onderwerp bewegen. Straks in je fotoboek kan het super leuk zijn om drie foto’s van eenzelfde moment naast elkaar te plaatsen.
 5. Met een camera schiet je nogal vanzelfsprekend foto’s in de breedte. Schiet ook eens foto’s in de lengte, dus staande foto’s. Dan heb je straks in je fotoboek een leuke afwisseling.
 6. Maak je (ook) foto’s met je smartphone, lees dan de tips voor de mooiste foto’s met je smartphone.
 7. Natuur en gebouwen lopen niet weg, kinderen wel. Dat kan een extra uitdaging zijn voor je foto’s. Jamey geeft fijne tips om je kinderen leuk op de foto te zetten.

Ook leuk: thuis en toch reisplezier

tips foto's fotoboek
tips foto's fotoboek

Tips voor het bewerken van je foto’s voor je fotoboek

Van hetfotoalbum.nl mocht Reismuts een fotoboek maken en blogger Lindsay ging daar enthousiast mee aan de slag. Ze koos voor de offline software, zodat ze het fotoboek steeds tussentijds kon opslaan.

In de omgeving van hetfotoalbum.nl kun je een aantal aanpassingen op foto’s doen, zoals  crop en straighten, oftewel uitsnijden en de horizon recht zetten, en het contrast en de helderheid aanpassen. Mijn advies is om je fotobewerking te doen voordat je de foto’s upload naar je fotoboek. De bewerkingsmogelijkheden zijn met andere apps namelijk veel breder. De opties in het fotoboek kun je eventueel juist wel gebruiken om foto’s beter bij elkaar te laten passen op een pagina.

Met deze eenvoudige tips bewerk je je foto’s goed, zodat ze nog mooier in je fotoboek naar voren komen.

 1. Experimenteer eerst welke app of software je prettig en gebruikersvriendelijk vind om je foto’s te gaan bewerken. Er is heel veel gratis aanbod!
 2. Net als Lindsay hou ik er niet van om foto’s teveel te veranderen. Ze moeten immers wel ‘echt’ blijven. Met bewerken bedoel ik vooral een beetje de kleur naar voren halen, foto’s recht zetten, dat soort aanpassingen. Ga niet helemaal los met instellingen, zeker als je niet weet wat ze precies met je foto doen.
 3. Vaak biedt een app voor fotobewerking de mogelijkheid om bepaalde aanpassingen van de ene foto te kopiëren naar andere foto’s. Dat is natuurlijk erg handig! Zorg wel dat je alle foto’s altijd nog even zelf nakijkt, want met het kleinste beetje ander licht is de foto alweer heel anders.
 4. Gebruik geen filters over je foto’s. Die halen de kwaliteit van de foto eigenlijk altijd wel naar beneden en dat is jammer.
 5. Zorg dat de kleuren in de foto’s ongeveer hetzelfde zijn. Dit kun je onder andere met de witbalans aanpassen. Het ziet er een beetje gek uit als je drie foto’s naast elkaar in je fotoboek hebt met foto’s van prachtige natuur die op de foto’s steeds compleet anders zijn.
 6. Het is leuk om verschillende effecten aan foto’s te geven, maar voor een fotoboek is dat niet zo’n goed idee. Het maakt het geheel namelijk erg onrustig. Dus kies voor niet teveel speciale effecten.
tips foto's fotoboek
tips foto's fotoboek

Lindsay heeft inmiddels haar hardcover fotoboek van hetfotoalbum.nl in huis en is er erg tevreden over. “De kwaliteit van het fotoboek zelf en de foto’s zijn erg mooi geworden. Zelf heb ik gekozen voor een hoogglans afwerking waardoor de foto’s nog beter uit komen. Het offline programma van hetfotoalbum.nl werkt super fijn. Hierdoor kon ik ook op plekken aan mijn fotoboek werken waar geen (goede) internetverbinding was. Daarnaast staan er in het programma ook veel vaste indelingen die ideaal zijn om te gebruiken en staan ze gerangschikt per aantal foto’s per pagina. Ik heb helemaal geen eigen indelingen hoeven te maken, waardoor je altijd dezelfde witruimtes overhoudt.”

Win een fotoboek!

Deze winactie is inmiddels gesloten. Ben je helemaal enthousiast geworden om aan de slag te gaan voor een fotoboek? Dan hebben we leuk nieuws, want we mogen van hetfotoalbum.nl namelijk een fotoboek t.w.v. € 50,- (incl. verzendkosten) weggeven! Je mag zelf kiezen of je voor een hardcover gaat, een spiraal of een softcover en welk formaat je wilt.

Hoe maak je kans op een gratis fotoboek? Laat voor 2 april 2020 je reactie achter onder dit bericht. De winnaar wordt random gekozen en krijgt persoonlijk bericht. En dan kun je met deze tips voor de foto’s van je fotoboek aan de slag!

Dit bericht is in samenwerking ontstaan.