Een handjevol auto’s staan langs de kant van de weg geparkeerd wanneer wij aankomen. Ik open de deur van de auto en merk dat de wind er zachtjes aan trekt. Grijze wolken hangen boven ons hoofd. Het is niet de meest gezellige dag om deze mysterieuze plek te bezoeken. Ik doe Mats in de draagzak lekker warm tegen me aan en we beginnen te lopen. De contouren van de Heuvel der Kruizen is vanaf de weg al te zien. En hoe dichterbij we komen, des te meer kruizen we ontdekken.

Het immens grote beeld van de man met open armen – Jesus vermoed ik – springt als eerste in het oog. Hij wordt vergezeld door grote kruizen. En duizenden kruizen meer, in alle soorten en maten. Aan de voet van de kleine heuvel staan kruizen in een soort halve cirkel opgesteld. Wanneer ik nog maar een meter ervan af sta, zie ik dat er ook heel veel kleine kruizen zijn van nog geen 30 centimeter hoog die de metershoge exemplaren vergezellen.

Tussen de kruizen

Verschillende paden lopen tussen de kruizen door de heuvel op. Het hoofdpad bestaat uit houten trappen met een ijzeren railing. Ik kies het rechtse pad, omdat ik daar niemand zie lopen. Deze bizarre plek wil ik in alle rust kunnen bekijken. Hoewel het geheel bij het eerste aanzicht iets onheilspellends leek te hebben, verdwijnt dat gevoel terwijl ik rond loop. Hoop en geloof is wat hier leeft.

Halverwege de heuvel sta ik stil en neem ik de tijd om de kruizen nader te bekijken. Aan de kleur van het hout van de kruizen kan ik ontdekken of ze nieuw zijn. De oudere exemplaren zijn door weer en wind grijs verkleurd. De nieuwere hebben hun lichtbruine kleur nog niet verloren. Sommige hebben hele mooie bewerkingen en houten engelen erop. Die moeten wel door handige ambachtshanden gemaakt zijn. Op anderen staan teksten over families geschreven in alle denkbare talen. Zachtjes hoor ik geristel en gerinkel om me heen. Het zijn de rozenkransen die om de kruizen hangen en waar de wind zachtjes mee speelt. Zodra Mats de kleurrijke kettingen in het vizier krijgt, graait hij er enthousiast naar. Ik trek hem weg, want ik wil alles op deze plek laten zoals het is.

Hoe de Heuvel der Kruizen is ontstaan, weet niemand precies. Dat maakt de plek ook zo mysterieus. De verhalen zijn het er wel over eens dat ze vanaf de 19e eeuw is ontstaan. De kruizen passen bij de religieuze identiteit van de Litouwers. Door de jaren heen is die identiteit echter vaak in de verdrukking gekomen en de heuvel is meerdere keren verwoest. De Sovjets hebben de plek een keer compleet met de grond gelijk gemaakt. Toch bleven de Litouwers naar de heuvel komen om te bidden en kwamen er weer kruizen bij. Vandaag de dag telt de plek duizenden kruizen en is het tot het een bedevaartsoord uitgegroeid waar mensen van over de hele wereld komen.

Citytrip Kaunas: hier lees je over de mooiste bezienswaardigheden in de stad!

Praktische informatie

De Heuvel der Kruizen ligt in het Noorden van Litouwen, vlakbij het stadje Siauliai. Dat ligt op zo’n 2 uur rijden vanaf Kaunas en 2,5 uur rijden vanaf Vilnius. Je kunt kiezen voor een huurauto of een georganiseerde tour.

De heuvel is vrij toegankelijk. Langs de kant van de weg kun je gratis parkeren. Er is ook een parkeerplaats aan de overkant van de weg waar je voor 90 cent kunt staan. Daar vind je tevens kraampjes die – je raadt het al – houten kruizen verkopen. Voor 2 Euro heb je al een mooi exemplaar. Ook kun je er wat andere souvenirs scoren. In het gebouw bij de parkeerplaats vind je toiletten (50 cent) en automaten met eten en drinken erin. Als je over de heuvel heen loopt, die overigens niet zo hoog is, dan kom je bij een kerk uit.