Het land Israël staat al jaren op mijn wensenlijstje en toch is het er nog niet van gekomen om er heen te gaan. Karin is al jaren helemaal reisverslaafd. Sinds februari schrijft ze over haar ervaringen op haar eigen blog Travel Addict, een hele toepasselijke naam voor deze globetrotter. En zij is in Israël geweest. Lees mee met haar over de highlights van Israël!

Even voorstellen…

Ik ben Karin, heb net de 30 aangetikt en woon samen met mijn vriend in Rotterdam. Sinds mijn eerste verre reis naar Thailand in 2006 ben ik verslaafd aan reizen. Ik heb al twee keer mijn baan opgezegd (onder andere van die als reisredacteur!) om voor langere tijd op pad te gaan. Momenteel geef ik les op een mbo-school en gebruik ik de schoolvakanties om mooie tripjes te maken en de wereld te ontdekken.

mezelf deathvalley usa

Wat betekent reizen voor jou?

Vrijheid, blijheid. Jezelf onderdompelen in een andere cultuur, nieuwe dingen ervaren, mooie plekjes ontdekken en compleet opgaan in het leven bij de dag. Niets moeten, alles mogen en aan niemand verantwoording hoeven afleggen. Ik word daar echt intens gelukkig van.

Wat is je favoriete land?

Met stip op nummer 1: Nieuw Zeeland. Dit land heeft vanaf de eerste minuut mijn hart gestolen, omdat het alles heeft wat je als reiziger kunt wensen. Bergen, gletsjers, vulkanen, knalblauwe meren, mooie stranden, toffe activiteiten, oneindig veel outdoor mogelijkheden, lieve en behulpzame mensen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Echt een waanzinnig land!

nieuwzeeland queencharlottetrack

nieuwzeeland tongariro crossing

Over welke plek wil je graag iets delen?

Israël. Omdat het een relatief onbekende bestemming is voor backpackers en dat in mijn ogen zeer onterecht is. In 2008 mocht ik mee op persreis naar dit heilige land en ik was echt helemaal verkocht! Wat een diversiteit in zo’n klein land en zo verrassend qua activiteiten! Wij waren er een week, die gevuld was met een druk programma. Maar als je wilt kun je hier makkelijk twee weken doorbrengen, want Israël heeft echt heel veel te bieden! Het fijnste is wel om in de beste reistijd te gaan, de maanden maart tot en met mei en oktober. Ik deel de zes highlights van Israël.

De speciale stad Jeruzalem

Welke dan? Om te beginnen natuurlijk Jeruzalem. Ondanks dat ik niet gelovig ben, is Jeruzalem toch de meest speciale stad die ik ooit bezocht heb. Iedereen kent de verhalen uit de Bijbel (of van Jesus Christ Superstar). Als je dan op plaatsen komt als de Heilige Grafkerk, Via Dolorosa of Tower of David ga je vanzelf visualiseren hoe dat vroeger allemaal gegaan is. Het bijzondere aan Jeruzalem is ook dat Christenen, Moslims en Joden gebroederlijk samenleven. Ik vond de Klaagmuur ontzettend fascinerend om te zien. Het is er altijd druk met mannen en vrouwen die (gescheiden van elkaar) een briefje met hun persoonlijke gebed in de voegen van de muur proppen. Maar Jeruzalem heeft ook trendy wijken met hippe barretjes en galeries. Al met al een indrukwekkende stad!

klaagmuur jeruzalem

Jeepsafari door Negev woestijn

Een compleet andere ervaring krijg je in de Negev woestijn; het gebied tussen de Dode Zee en badplaats Eilat. Zandduinen, canyons en bergen wisselen elkaar af en het is er zo uitgestrekt en dun bevolkt, dat je amper mensen tegenkomt. Wij maakten een tweedaagse jeepsafari door dit gebied; één van de hoogtepunten van de reis!

Je komt langs de mooiste rotsformaties in een verder totale leegte en in het Ramon Nature Reserve kun je abseilen in een krater. Als je minder tijd hebt, kun je ook een korte trip naar de Negev maken vanuit Eilat.

negev1

negev ramonkrater

Drijven op de Dode Zee

Een bezoek aan de Dode Zee mag uiteraard niet ontbreken als je in Israël bent. Gewichtloos drijven is zo’n grappige en unieke ervaring, dat moet iedereen een keer gedaan hebben in z’n leven. Als je er toch bent, vergeet je dan niet in te smeren met de zwarte modder. Die schijnt een geneeskrachtige werking te hebben voor allerlei huidaandoeningen. Er zijn zelfs mensen die op doktersadvies een week (of langer) moeten vertoeven in ’s werelds bekendste kuuroord. Niet gek, toch?!

Leestip: de ideale route voor een rondreis door het buurland Jordanië

Israël

Snorkelen bij Eilat

De badplaats Eilat staat niet bekend om zijn prachtige kustlijn of gezellige sfeer. Maar als je van snorkelen of duiken houdt, mag deze bestemming niet in je reisplan ontbreken. De kleurrijke koraalriffen, schildpadden en de grote hoeveelheid vissen maken je onderwateravontuur zeker de moeite waard. Ook leuk: bij Dolphin Beach kun je zwemmen met dolfijnen!

Israël

Het hippe Tel Aviv

De grootste verrassing van mijn bezoek aan Israël was Tel Aviv. Als je naar een land gaat waar religie, cultuur en natuur centraal staan, verwacht je niet in een supermoderne stad met een bruisend nachtleven terecht te komen. Je vindt er talloze hippe bars, restaurants en clubs op verrassende locaties als bunkers of loodsen. Maar de hoofdstad heeft ook strand, trendy modezaken en authentieke boetieks. Een stad die naar mijn idee niet onderdoet voor Berlijn of Londen.

telaviv

Ben jij al eens in Israël geweest?