Amman, de hoofdstad van Jordanië, is een bijzondere stad. Ze is gebouwd op verschillende heuvels en oogt vrij wit vanwege de vele witte en lichtgrijze vierkante gebouwen. Af en toe steekt er een mooie goudkleurige of turkoise koepel tussenuit. Overdag zal het claxoneren van de auto’s je niet ontgaan. ’s Avonds worden die geluiden minder en doemen er groene lichtjes van de vele minaretten op. Uiteraard word je vijf keer per dag op gezongen gebeden getrakteerd dat uit de vele moskeëen klinkt. Je voelt hier aan alles dat je in een compeet andere wereld terecht gekomen bent. Welcome to Jordan!

De stad Amman heeft een hoop mooie schatten te bieden. In één of twee dagen zou je alle voornaamste bezienswaardigheden kunnen bezoeken.

De Citadel als hoogtepunt

Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van Amman is de Citadel. Deze overblijfselen uit de Romeinse tijd maken nog steeds indruk. Je neemt een taxi naar de ingang of wandelt op je gemak via de trappen door de woonwijk omhoog. Met de Jordan pass heb je gratis entree, anders kost het je een paar dollar.

De pilaren trekken meteen je aandacht. Al rond wandelend zul je ook de ruïne van de tempel van Hercules en stukken van het beeld van Hercules zien. Vergeet vooral ook niet om je heen te kijken, want vanaf dit punt heb je een waanzinnig uitzicht over de hoofdstad van Jordanië.

Het Romeinse theater

Een andere bijzondere plek in Amman zag je vanaf de Citadel vast al liggen, naelijk het Romeinse Amfitheater. Ook hier mag je met de Jordan pass doorlopen of betaal je een paar dollar.

Het eeuwenoude theater is uit de heuvel gehakt en bood ooit plaats aan zo’n 6000 bezoekers. Vandaag de dag is het een van de voornaamste highlights van de stad voor toeristen. Evengoed komen lokale mensen er graag.

Bezoek een moskee

De bekendste moskee in de hoofdstad van Jordanië is de King Abdullah moskee. Deze is herkenbaar aan de licht blauwe koepel. De ingang lijkt een soevenierwinkel, maar via een trapje kom je bij de echte ingang. Vrouwen mogen ook binnen, maar krijgen daar wel extra bedekking voor.

Een andere moskee in Amman die de moeite waard is, is de Abu Darwish. Hier mogen geen toeristen en zeker geen vrouwen binnen, maar het gaat ook juist om de buitenkant die schitterend is. Je zou er vanaf het centrum heen kunnen lopen, maar een taxi naar de top van de heuvel is wel prettig.

Lees ook over een dagtrip naar het schitterende Jerash!

Lekker eten

Voor een paar dollar kun je in Amman al genieten van een simpele, maar smaakvolle kebab in een eenvoudig zaakje. Voor een paar dollar meer heb je legio andere mogelijkheden voor heerlijk eten. Vaak zul je vooraf brood met hummus aangeboden krijgen.

Een aanrader is Pizza Roma Café, onderdeel van het Pasha Hotel. Je vindt het waar de Al-Hashimi straat over gaat in de Al Shabsough straat aan de rechterkant. Deze mooie plek met typische Oosterse inrichting is ook nog eens erg gezellig. Vanaf het dakterras heb je een schitterend uitzicht op het centrum van de stad. Of geniet van een shisha waterpijp. Ze hebben er verschillende vogels die je op je hand kunt houden. Ook leuk voor kinderen dus! En ’s avonds is er vaak traditionele live muziek.

Wil je de Palesteinse keuken eens proberen, dan ben je bij Al Quds aan het goede adres. Deze vind je aan de King Hussain straat. Verder is Habibah Sweets eentje om te onthouden. Deze zit niet ver van Al Quds en je vindt hier heerlijke warme zoetigheden.

Ook leuk: Dit is de ideale route door Jordanië

Slapen met een view

Om de hoofdstad van Jordanië te verkennen is het natuurlijk fijn om ergens centraal te overnachten. En wat is dan nog leuker dan een betaalbaar hotel met een waanzinnig mooi uitzicht op alle highlights! Dat vind je bij het Arab Tower Hotel.

Dit zeven verdiepingen tellende hotel ligt downtown tussen allerlei leuke winkeltjes en restaurants. ’s Ochtends begin je je dag met een uitgebreid buffet ontbijt op het dakterras, vanaf waar je het amfitheater en de Citadel kunt zien. De kamers zijn ruim en afhankelijk van je verdieping heb je uitzicht op het centrum of het amfitheater.

Mocht je met een huurauto zijn, tegen een kleine vergoeding kun je je auto op een private parking kwijt.

Veel plezier in Amman!