De rubriek reizigerslounge zit vol met inspiratie over fijne bestemmingen en fantastische ervaringen. Dit keer gaat het om een wel hele bijzondere bestemming. Eentje waar de grootste en meest meedogenloze strijd van deze tijd wordt gevoerd, een land deels vernietigd en vol pijn en verdriet. Minke van Travelwink heeft het geluk gehad een aantal jaren terug eigenlijk per toeval in Syrië terecht te zijn gekomen en het land nog in haar volle glorie te kunnen zien. En zij deelt haar bijzondere ervaringen.

Even voorstellen…
Mijn naam is Minke Wink, ik ben 26 jaar en ik werk sinds kort als reisadviseur bij een reisorganisatie in Winschoten. Acht jaar geleden werd ik besmet met het reisvirus en sindsdien reis ik best wel veel.

Wat betekent reizen voor jou?
Ik heb een enorme passie voor alles wat met reizen te maken heeft. Ik reis om de wereld beter te begrijpen, simpel te leven en in te zien dat ik het thuis heel erg goed heb. Daarnaast kan ik niet zonder het avontuur. Ik houd van nieuwe dingen zien, leren en meemaken. Reizen maakt mij intens gelukkig en geeft mij het ultieme gevoel van vrijheid.

1EersteFotoOokgemaaktinSyrie

Wat is je favoriete land?
Mijn favoriete reisland tot nu toe is de Filipijnen. De combinatie van ontzettend vriendelijke mensen, de mooiste droomstranden samen met het feit dat dit land nog helemaal niet erg toeristisch is, maakt het voor mij de perfecte reisbestemming.

Over welke plek wil je graag iets delen?
Een van de eerste bijzondere reizen die ik maakte was ongeveer zeven jaar geleden toen ik samen met mijn vriendin Linda besloot om voor een maand door het Midden-Oosten te reizen, nadat we een semester in Istanbul hadden gestudeerd. We bezochten de landen Syrië, Jordanië, Israël en Egypte. Van deze landen heeft Syrië de meeste indruk op mij gemaakt.

In Syrië komen al jaren geen reizigers meer vanwege de gruwelijke oorlog die al veel te lang duurt. Het maakt me boos en verdrietig als dit prachtige land weer in het nieuws is vanwege alle ellende en geweld. Het land verkeerd al jaren in oorlog en is absoluut geen reisbestemming meer, maar ik wil wel graag iets delen over dit land, omdat ik er zeven jaar geleden de vriendelijkste en meest gastvrije mensen ooit ontmoette. Ik heb intens genoten van de geweldige natuur, rijke geschiedenis en lieve bevolking van dit land.

Syrië was voor mij altijd een onbekend land tot het moment dat ik in Turkije studeerde en na het semester met mijn vriendin Linda een reis wilde maken. Als buurland van Turkije was Syrië de perfecte start voor onze reis.

Zonder hele hoge verwachtingen staken we vanuit Turkije de grens over naar Syrië waar we enorm verrast werden door de gastvrijheid van de mensen. Zoveel mensen die even een praatje met je wilden maken en geïnteresseerd waren in waar je vandaan kwam en waarom je hun mooie land Syrië bezocht. We hebben ongeveer een week door Syrië gereisd en zijn door zoveel mensen uitgenodigd voor een kopje thee, een hapje eten en een leuk gesprek. Echt heel bijzonder. Ook de oude steden Damascus en Palmyra hebben ontzettend veel indruk op me gemaakt.

Aleppo

Onze eerste stop in Syrië vanuit Turkije was Aleppo. Één van de oudste en meest conservatieve steden in Syrië. We zijn een dag gebleven en keken onze ogen uit in de vele soeks, de typisch Arabische markten, in het centrum. Overal om ons heen werd ‘Hello!’ en ‘Welcome to Syria’! geroepen en de mensen wilden maar al te graag een praatje met ons maken. Echt geweldig!

Vanuit Aleppo reisden we verder naar de stad Hama waar we een nachtje bleven slapen. Hama is, of was eigenlijk, beroemd om zijn waterraderen die in de rivier de Orontes staan. De stroming van de rivier brengt het rad in beweging en tegelijkertijd wordt het water uit de rivier opgeschept en boven in het aquaduct gestort. Uiteraard hebben we even een kijkje genomen bij de rivier en het was bijzonder om te zien hoe het water uit de rivier geschept werd.

Hama
CracdesCheveliers

De volgende dag boekten we een tour naar het sprookjeskasteel ‘Crac des Cheveliers’, een enorm complex met overal gangetjes en trappetjes.

Na twee uren ronddwalen door de gangen van dit kasteel bracht onze chauffeur ons naar de stad Homs vanwaar we de bus pakten en door het woestijnlandschap naar het oosten van Syrië reisden, naar de oude stad Palmyra. Één van de hoogtepunten van onze reis door Syrië.

De ruïnes van Palmyra waren echt indrukwekkend om te zien, ondanks dat het boven de 40 graden was en een kameel niet het meest comfortabele vervoersmiddel is, was het echt een geweldige ervaring!

Palmyra

Onze laatste stop in Syrië, voordat we verder reisden naar Jordanië, was de eeuwenoude stad Damascus. Uren en uren hebben we rondgelopen door het oude gedeelte van de stad en de geschiedenis van deze stad ingeademd.

Dit gedeelte is echt een groot doolhof met allemaal kleine steegjes, heel veel kleine winkeltjes en marktkraampjes en hier en daar een moskee of kerkje. Wauw! Wat een prachtige stad. Een mooie afsluiter van onze reis door Syrië.

Damascus

Damascus2

Ik hoop dat Syrië ooit weer toegankelijk wordt. Het is ontzettend triest dat zo’n prachtig land en zulke lieve mensen zo lijden onder al het geweld dat het land teistert.