De bollenstreek kennen we natuurlijk van de bloemenpracht in het voorjaar. En aan kustplaatsen heeft Nederland ook geen gebrek. Toch is Katwijk one of a kind. Tijdens mijn verblijf in de Streek van Verrassingen bezocht ik naast Leiden ook Katwijk. Sterker nog, het was mijn uitvalsbasis voor het weekend in de Streek van Verrassingen. Wat was het weekend Katwijk verrassend fijn!

De Streek van Verrassingen bestaat uit de plaatsen Leiden, Katwijk, Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leiderdorp. Graag vertel ik je over alle leuke plekken en activiteiten in Katwijk en omgeving voor een gezellig weekend Katwijk.

Streek van Verrassingen: Katwijk

Ongeveer 20 minuten rijden van Leiden ligt Katwijk aan de kust van Nederland. De geschiedenis van Katwijk gaat nog verder terug dan die van Leiden. In de tijd van de Romeinen in de 1e eeuw bestond Katwijk al als nederzetting en belangrijke legerplaats. Maar ondanks mijn fascinatie voor de Romeinen is het vooral de geschiedenis van Katwijk van de vorige eeuw die mij tijdens het weekend Katwijk enorm boeide.

Het Katwijks museum

Het Katwijks Museum kun je zien als een eerbetoon aan de zee en hoe het leven in Katwijk ermee verbonden is. Na binnenkomst liep ik door naar de hal achterin, de Mark Parlevlietzaal. Daar kun je verschillende modelschepen bewonderen. Ik zal eerlijk zeggen, ik heb eigenlijk niet zoveel met modelbouw. Totdat één van de vrijwilligers, Arie, van het museum begon te vertellen. Ik hing letterlijk aan zijn lippen.

Het waren niet zomaar schepen waar ik naar keek, het was een stuk historie die nog niet eens zo lang geleden was. Want Arie – inmiddels gepensioneerd – was zelf ook als visser mee op zee gegaan, al vanaf dat hij een klein jongetje was van 11. En zijn vader ging al mee op zee toen hij een jaar of 9 was. Hij vertelde dat hij iedere zondag naar een hospitaalschip ging, zoals het opengewerkte model van het hospitaalschip “De Hoop”. Het schip diende namelijk ook als kerk. Zo was het schip ooit begonnen en van lief en lee is er de hospitaalfunctie bijgekomen net als dat kerken voor zieken zorgden. Zin om te gaan had hij niet altijd. Maar als je niet ging, kreeg je bij terugkomst geen lekkere lunch, bier en film.

weekend Katwijk Streek van Verrassingen

Het meest bijzondere modelschip is “Doesburgh”. Van alle ‘fruitjagers’, zoals vissers de schepen noemden die fruit vervoerden, was de boeg wit. Daardoor bleef het schip koel en het fruit dus langer houdbaar. “Doesburgh” is zo’n schip. Dit heeft echt bestaan en is tot de millimeter nauwkeurig nagemaakt, waarbij alles ook echt werkt! De katrollen rollen echt, de zeilen kun je echt hijsen en vieren. En dan alles in miniatuur. Onvoorstelbaar hoe dit gemaakt is. Omgerekend is er 13 jaar gewerkt om dit bouwen. Het laatste stuk is in het museum zelf gemaakt. Het is zo groot, het kan niet zomaar de deur uit gedragen worden. Maar dat is handig, want de modelbouw zit namelijk in de kelder van het museum. Die is overigens niet toegankelijk voor bezoek.

Van schippershuisje naar Rederhuis

Wat ik ook fascinerend vond om te zien, zijn de woningen die in het museum zijn nagemaakt. Het eerste is een huis voor een schipper. Arie vertelde erover en ondertussen ontdekte ik aan de hand van de lade onder de bedstee waar het gezegde “ondergeschoven kind” vandaan komt.

Over de twee beeldjes van hondjes heeft Arie ook zelf een leuke ervaring. Als kleine jongen mocht hij op de vissersboot mee naar Schotland. Daar zag hij de beeldjes en bracht ze mee voor zijn moeder, als souvenier. Zijn vader kwam pas later terug van de trip en moest gniffelen toen hij de beeldjes zag. Op steeds meer plekken in Katwijk stonden die beeldjes voor de ramen. Arie zelf ontdekte al vrij snel wat ze betekenen. Stonden ze naar elkaar toe, dan hadden de Schotse dames een klant, stonden ze van elkaar af, dan niet. Maar het duurde jaren voordat de vrouwen van Katwijk deze betekenis leerde kennen, pas ergens in de jaren ’70. Terwijl iedere vissersman al die tijd gniffelend naar de beeldjes keek…

weekend Katwijk Streek van Verrassingen

De tweede woning is overgebracht uit een woning van een kapitein. Een andere vrijwilliger vertelde over dat er in de jaren ’90 een oudere dame op bezoek kwam die afstamde van de kapitein van die woning. Ze vertelde dat ze nog kon herinneren dat ze vanuit de bedstee altijd wolken op het plafond zag. Maar het plafond was bruin… Totdat een restaurateur er eens beter naar keek. En toen bleek dat er onder de bruine verf blauwe lucht met witte wolken geschilderd was! Zonder de mevrouw hadden ze dit vast nooit ontdekt.

Het allermooiste in het museum is toch wel het Rederhuis, oftewel de woning van de voormalige eigenaar van een rederij in Katwijk. Het museum is tegen de woning aangebouwd en je loopt dus echt door de originele kamers.

Kunst en ambachten tijdens een weekend Katwijk

In het museum is nog veel meer te zien. Zoals klederdracht en een manquette van Katwijk. En ook verschillende oude ambachten zoals zeilen maken en nettenboeten (netten knopen/breien) worden er uitgebeeld. Voor jongeren is er een speurtocht te doen. En natuurlijk is er een museumwinkel. Voor je rondleiding kun je gebruik maken van een audio tour, een plattegrond of een rondleiding. Of vraag dus een van de vrijwilligers, wat mij betreft de beste optie! Je vindt het museum aan de Voorstraat 46 in Katwijk. In anderhalf uur heb je een beeld van wat er te zien is in het museum. Ik ben altijd vrij vlot in musea. Maar hier had ik graag nog meer tijd voor uitgetrokken. Maar we hadden andere leuke dingen te doen tijdens het weekend Katwijk in de Streek van Verrassingen.

Wandelen in Katwijk

Zodra ik strand zie, wil ik er wandelen. Lente, zomer, herfst of winter; het strand is altijd fijn. Lekker uit waaien en spelen met een vlieger of juist de zon op je snoet en met je voeten in het verkoelende zeewater. Het is altijd fijn. In Katwijk is het strand ideaal voor een wandeling. Het is lekker breed en er zijn genoeg strandtenten om zo af en toe te pauzeren en iets lekkers te eten of drinken. Ook is het leuk om juist over de duinen te lopen. Wat erg uniek is, is dat er een parkeergarage onderdoor loopt die juist gebruikt is om de boel te verstevigen en het land te beschermen tegen de zee.

weekend Katwijk Streek van Verrassingen

In Katwijk vind je verder verrassend veel beelden, zowel aan de kust als in de plaats zelf. Veelal verwijzen de beelden naar de visserij die er zo belangrijk is geweest. Zoals het beeld van de mannen die op de bus staan te wachten om naar de haven te gaan. Of de mannen die haringen happen. En de vrouw die ijverig een net aan het boeten is. Bij de verschillende beelden staan bordjes met uitleg erover. Je kunt op die manier een hele route door Katwijk wandelen.

Strandpaviljoen Surf en Beach

Een bezoek aan Katwijk, dé kustplaats in de Streek van Verrassingen, is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan het strand. Hoe lekker is het om je dag te beginnen of te eindigen bij een strandtent. Strandpaviljoen Surf en Beach is een heerlijke plek daarvoor! In 2020 is het strandpaviljoen uitgeroepen tot beste van Zuid-Holland en ik snap dat wel.

Tot een paar jaar geleden was dit paviljoen enkel in de zomer open en werd het na het seizoen afgebroken. Sinds een aantal jaren kun je er alle dagen van het jaar terecht. Naast ‘gewone’ tafels heb je er gezellige hoekjes met uitzicht op zee en wat ruimere hoeken waar je heerlijk op de bank weg kunt kruipen bij het haardvuur. En zomers is het buiten natuurlijk heerlijk!

weekend Katwijk Streek van Verrassingen

Naast een goed ontbijt kun je er terecht voor een lekkere en gezonde lunch. Ook bieden ze high tea, high whine of high bear aan, waarbij je verrast wordt door een combinatie van drankjes en lekkers erbij. Voor de kinderen is er ‘high limo’ met onbeperkt limo, knakworsten en ander lekkers en speelgoed voor binnen en voor buiten. Heel slim bedacht!

Je vindt Surf en Beach aan Boulevard Zeezijde 9 in Katwijk.

Katwijk met kinderen

Water en zand, meer hebben kinderen vaak niet nodig voor een leuke dag. En dan zit je aan de kust bij Katwijk natuurlijk zeker goed. Naast het strand en het Katwijks museum heeft Katwijk nog meer leuks aan kinderen te bieden. Zo zijn er verschillende speeltuinen in Katwijk, zowel bij verschillende strandtenten als een grote op het strand ter hoogte van de witte kerk. Ook in het Panbos is een leuke speeltuin.

En je kunt in Katwijk enorm goed shoppen voor kinderen! Het centrum is vrij klein, maar toch zijn er meerdere toffe boetiekjes met kinderkleding en mooi speelgoed. Winkels die je niet wilt missen zijn Properkids, Kids aan Zee en Roest mini. Let wel, op zondag zijn alle winkels dicht.

Met de kinderen door de Streek van Verrassingen

Nog een tip, niet in Katwijk zelf maar wel in de Streek van Verrassingen, is de speeltuin in het Monkeybos in Wassenaar. Deze vind je aan de Meijendelseweg 42. Kinderen kunnen als aapjes klimmen en klauteren in de natuurspeeltuin. En het is toevallig ook nog eens een mooi natuurgebied dat uitnodigt om verder te wandelen. Bovendien is de weg ernaartoe ook leuk om te rijden als je van mooie huizen houdt.

Ook het Stoomtreinmuseum, dat in Valkenburg (Zuid-Holland) gevestigd is, schijnt erg leuk te zijn voor een bezoek met kinderen.

Streek van Verrassingen: een weekend Katwijk vol verrassingen!

Tijdens het weekend in de Streek van Verrassingen heb ik met mijn gezin zoveel gezien en gedaan, het lijkt alsof we veel langer weggeweest zijn. En dan nog hebben we lang niet alles gezien en komen we graag een keertje terug. Leiden leek me al mooi en de stad was ook heel tof. Maar het is vooral Katwijk dat me echt verrast heeft. Niet voor niets dat ze het de Streek van Verrassingen noemen! En stiekum heb ik vooral fijne herinneringen aan de vriendelijke vrijwilligers in het Katwijks Museum. Ik had nog uren naar hun verhalen en avonturen kunnen luisteren. In een museum kijk je naar historie van voorbije tijden. Maar juist de echte verhalen van echte mensen die naast je staan maken dat de historie leeft.

weekend Katwijk Streek van Verrassingen

Tijdens het weekend Katwijk bezocht ik ook Leiden. In deze blog met tips voor een weekend Leiden vertel ik je daar alles over!

Ben jij al eens in de Streek van Verrassingen geweest?

Dit bericht is in samenwerking ontstaan. Ik ben op uitnodiging een dag in Leiden en Katwijk op pad gegaan. De Streek van Verrassingen vond ik zo tof, dat ik er zelf voor koos er wat langer te blijven, een weekend in Katwijk te spenderen en je zo van nog meer tips te kunnen voorzien.