Het is nog maar net april, maar de thermometer heeft de twintig al dik aan getikt. Iedereen is zoveel mogelijk buiten in de tuin of op het balkon van het zonnige weer aan het genieten. En het kan niet anders dan dat je ook over zonnige en warme bestemmingen droomt. Hoe zit het met een baby en een zonnige bestemming? Kan een baby wel tegen de hitte? Ieder kindje is natuurlijk anders, maar een baby is over het algemeen wel extra gevoelig voor zon en warmte. Daarom heb ik tips voor je op een rij gezet voor wanneer je met je baby op vakantie naar een warme bestemming gaat.

Je baby en de hitte

Een warme bestemming, veel zon of zelfs een hittegolf kunnen gevaarlijk zijn voor je baby. Een babyhuidje is super teer. Het heeft nog nooit zonnestralen gezien en zal daarom extra snel verbranden. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Ook kan een baby nog niet goed de eigen lichaamstemperatuur regelen. Daardoor kan een baby de hitte niet goed kwijt of ‘uitzweten’. Bovendien is het een baby. Dus die kan je niet vertellen dat het ergens last van heeft, behalve als het huilt. En dan nog is het gissen wat de kleine je probeert te vertellen. Gelukkig zijn er al miljoenen moeders je voor gegaan. Ik heb al heel wat tips gekregen bij onze reizen met baby naar hete bestemmingen. En ik heb zelf ook wat handigheden ontdekt. Deze ga ik allemaal met je delen voor jouw hitteplan voor je baby.

Gebruik zonnebrandlotion speciaal voor baby’s

Smeren, smeren, smeren, dat is eigenlijk de belangrijkste tip voor als je met je baby in de zon gaat. Gebruik daarvoor een goede zonnebrandcrème. Factor 50 is het advies. Er zijn veel zonnebrandproducten speciaal voor de babyhuid. Zelf vind ik de lijn van Weleda fijn, hoewel die zonnebrandlotion voor baby minder goed uit te smeren is. Daardoor krijgt het huidje van je baby een licht wit waasje. Maar de créme is ook voor het gevoelige huidje en werkt goed.

En ook belangrijk, smeer van top tot teen. Liever dat je in het haar smeert dan dat je een randje vergeet. Er is een heel technisch verhaal over hoe lang factor 50 beschermt. Daar ga ik je niet mee vermoeien. Ik smeer zelf eerlijk gezegd gewoon minimaal ieder uur even flink, vanaf het moment dat Mats wakker wordt. Dus meteen bij het aankleden doe ik de eerste ronde al. En vergeet de voetjes niet, ook de onderkant. Let bovendien op dat de lotion niet heet is geworden in de zon!

Lees ook: tips voor je eerste reis met een baby

baby hitte warme bestemming

Zet een hoedje of petje op

Een kaal baby hoofdje of een hoofdje met dunne babyhaartjes kan natuurlijk ook snel verbranden, zeker met de zon er bovenop. Zorg daarom voor een hoedje op het hoofdje van je baby. Een hoedje is overigens niet alleen tegen zonnebrand, maar ook tegen de warmte. En door een klepje aan het hoedje of petje krijgt je kleintje ook geen vervelende zonnestralen in de ogen.

De ene baby vindt een hoedje leuker dan de andere. Mats vindt het bijvoorbeeld vooral leuk om hoedjes af te doen. Daarom hebben we vaak een hoedje met touwtjes om onder de kin te strikken. En verder is het een kwestie van wennen geweest. Dus ondanks eventueel verzet toch het hoedje op blijven doen.

Geef lange broek en lange mouwen aan

Kleding helpt de huid beschermen tegen UV stralen van de zon. Daarom kan het fijn zijn om je baby een lange broek en iets met lange mouwen aan te doen. Katoenen kleding heeft de eigenschap om erg luchtig te zijn en goed te ademen. Daardoor voelt het niet extra warm.

Het tegenovergestelde geldt ook, namelijk om je baby op een warme bestemming niet te heet aan te kleden. Je baby kan met de hitte de warmte slecht kwijt. Daarom liever geen stoffen zoals badstof, wol, fleece, enzovoorts.

Doe een UV pakje aan bij het zwembad of strand

Een UV pakje is van stof gemaakt dat de UV stralen deels tegen houdt. Het is vaak een elastische stof die ook nog eens snel droogt. Bovendien zien die pakjes zien er vaak super schattig uit. Ook dan is het advies trouwens om je baby wel helemaal in te smeren met zonnebrandlotion. De UV pakjes houden immers niet alle UV straling tegen. De pakjes hebben vaak ook korte mouwen en een broekje met korte pijpjes. Je wilt natuurlijk niet dat er randjes ontstaan die kunnen verbranden.

Blijf zoveel mogelijk in de schaduw

Ook al hou jij van bruin bakken in de zon, voor een baby is het eigenlijk altijd beter om je baby zoveel mogelijk in de schaduw te houden. Als je op straat wandelt, hoef je er niet te spastisch over te doen. Dan kun je immers goed smeren met zonnebrandlotion, een hoedje opzetten en bedekkende kleding aangeven. Ook op een wandelwagen kun je een speciale parasol bevestigen om de zon uit de bak van de wandelwagen te houden. Lig je aan het zwembad of aan zee? Huur een parasol of neem er eentje mee. Ook daarvoor geldt weer dat je met een baby in de schaduw niet alleen de zonnestralen tegen houdt, maar je ook je baby uit de warmte houdt.

Doe geen doek voor je kinderwagen

Een doek over de kinderwagen hangen, zodat er geen zon in de bak op je baby schijnt. Het klinkt logisch, maar onderzoek toont aan dat het hierdoor heel snel veel te heet wordt in de wandelwagen. Doe dit daarom absoluut niet. De zon is niet goed voor je kleintje, maar de hitte die erdoor ontstaat is levensgevaarlijk. Zet je kinderwagen in plaats daarvan in de schaduw en zorg dat het ventileert.

Lees ook: inpaklijst – wat neem je mee op vakantie naar de zon?

Neem een tarp mee voor kamperen

Ga je kamperen met je baby op een warme bestemming? Neem een tarp mee. Dit is een driehoekig tentdoek dat je aan je tent of caravan kunt bevestigen en vervolgens met palen of een boom spant. Hierdoor creëer je schaduw en dat is zo fijn voor je baby om uit de hitte te zijn!

Biedt extra water aan

Ongeacht de leeftijd van je baby heb ik begrepen dat het bij hitte aangeraden wordt om extra water aan je baby aan te bieden om te drinken. Hierover kun je ook bij je consultatiebureau advies vragen. Ook kun je water naast borstvoeding aanbieden. We hebben het natuurlijk niet over liters, maar extra vocht is bij hoge temperaturen wel goed voor je kleintje.

Geef gerust extra melk

Van mijn lactatiekundige begreep ik dat je zoveel borstvoeding mag geven als er behoefte is en dat je dit ook extra mag doen bij zonnig en warm weer. Ik merkte ook aan Mats dat hij vaker dorst had. En dan dronk hij per keer misschien wel minder (kon het natuurlijk niet precies nameten), maar zeker wel vaker op een dag.

Hoe het met flesvoeding zit, kan ik je niet vertellen. Ik geloof dat er een maximale dagelijkse hoeveelheid bestaat en weet niet of je die bij heet weer mag overschrijden. Het consultatiebureau kan je dat vast wel vertellen.

Biedt extra fruit aan

Fruit heeft de natuurlijke eigenschap om lekker waterig en verfrissend te zijn. Op warme dagen kun je je baby daarom best een extra stukje peer of zo aanbieden als hij of zij al toe is aan hapjes. Ook komkommer is een goede dorstlesser. Uiteraard wel alleen als je het veilig vindt om stukjes aan te bieden of een puree.

Lees ook: op vakantie gaan met de auto, de 5 voordelen

baby hitte warme bestemming

Laat met water spelen

Niks is zo lekker als op een hete dag lekker spetteren. Een klein bakje met wat water waar je baby met de handjes in kan spetteren doet al wonderen. Of een teiltje met een bodem water en een balletje erin of een leef petflesje. Je baby zal plezier hebben dat proberen te grijpen. Blijf met het water spelen natuurlijk wel altijd erbij voor de veiligheid van je baby.

Pas op waar je je baby neer zet of legt

Een beetje een gekke tip voor een zonnige dag met je baby misschien, maar toch voor de zekerheid deel ik het met je. Let erop waar je je baby op de grond zet. Die kan namelijk verradelijk heet zijn door de zon. Ook een picknickkleed met donkere kleuren dat al lang in de zon ligt, kan te heet aanvoelen voor je baby. Let daarom goed op waar je je baby neer legt of zet. Het veiligste is om even zelf te voelen.

Ook de maxi cosi kan heel heet zijn, zeker als die in de auto heeft gestaan die in de brandende zon stond. Voel daarom altijd eerst even voor je je baby erin zet.

Hydrofiele doeken zijn fijn!

Hydrofiele doeken zijn zo fijn! Als ik een mamablogger was, zou ik je 100 situaties kunnen geven waar je deze doeken voor kunt gebruiken. Ik beperk me tot reizen en in dit geval specifiek tot reizen met een baby. En dan kan ik je vertellen dat hydrofiele doeken heel fijn zijn om mee op vakantie te nemen wanneer je met je baby naar een zonnige bestemming gaat. Dus gooi maar een stapeltje in je koffer naar je warme bestemming met je baby.

Je kunt een doek bijvoorbeeld in de kinderwagen leggen, waardoor het koeler aanvoelt dan de kinderwagen. Of zelfs nat maken, zodat ze extra verkoeling geven. Mocht je baby lekker op je borst in slaap gevallen zijn terwijl je aan het zwembad ligt, dan kun je een hydrofiele doek gebruiken om over de baby heen te leggen. Zo bedek je de baby tegen de zonnestralen, maar zo’n doek is luchtig genoeg om te kunnen ademen.

Extra tips voor het koel houden van je accomodatie

Een tent is natuurlijk minder goed koel te houden, dan wanneer je een hotelkamer met airco hebt. In het geval dat je een hotelkamer, vakantiewoning of appartement hebt, geeft Cheryl extra tips om de kinderkamer koel te houden.

Een hele fijne reis toegewenst met je baby naar je warme bestemming en succes met de hitte met je baby!