Dit kleine land is een tropische verrassing. Gelegen in Midden-Amerika is Costa Rica rijk aan vele planten- en dierensoorten. Met een diversiteit aan landschappen kun je met een rondreis genieten van alles wat de natuur te bieden heeft. Nationale parken, watervallen, stranden… Anouk van Bestemming Pura Vida vertelt in dit gastblog over deze mooie bestemmingen. Zo krijg je een indruk van Costa Rica als vakantiebestemming.

Nationale parken

Maar liefst een kwart van Costa Rica is beschermd natuurgebied. Dit is wel eens anders geweest. Als gevolg van houtkap en veeteelt was het percentage bos in Costa Rica gedaald naar 20%. Dankzij inspanningen van de overheid is dit inmiddels teruggebracht naar 50%. Daarnaast draait Costa Rica bijna het hele jaar op duurzame energie. Het is letterlijk en figuurlijk een groene bestemming. Jij kunt daarvan genieten door het bezoeken van een van de dertig nationale parken.

Nationaal park Volcán Tenorio

Gelegen in het noordwesten van Costa Rica vind je nationaal park Volcán Tenorio. Een echte aanrader om op te nemen in de route, want door dit nationale park stroomt de prachtig blauwe rivier Rio Celeste. Dit moet je met eigen ogen gezien hebben. Vanaf de entree is het een half uur lopen tot het hoogtepunt van het park: de waterval.

Na de waterval kun je de rest van het park ontdekken en kun je zien waar de rivier ontstaat. Oftewel: je kunt zien hoe die blauwe kleur ontstaat. Dit is zeker een van de mooie bestemmingen die Costa Rica rijk is.

costa rica
costa rica

Nationaal park Rincón de la Vieja

Niet ver van Rio Celeste ligt nationaal park Rincón de la Vieja. Dit park is genoemd naar de vulkaan en deze is actief! Zet je zintuigen aan het werk door het pad Las Pailes te nemen. Hier rookt het, hier borrelt het en… hier stinkt het. Hier ervaar je de vulkanische activiteit in diverse vormen. Het pad is makkelijk toegankelijk en daardoor zeer interessant voor kinderen.

Een andere mogelijkheid is het bezoeken van een van de watervallen. Dit pad is zeker veel uitdagender en hier moet je dus de tijd voor nemen. Met het pad naar de waterval La Cangreja zie je verschillende vegetatie en dit is ook een echte aanrader.

Nationaal park Corcovado

In het zuiden van Costa Rica ligt een bijzondere bestemming. Het schiereiland Osa kent de hoogste biodiversiteit van het land en met een bezoek aan nationaal park Corcovado heb je dan ook een goede kans om veel wilde dieren te zien. Door het vochtige klimaat is de omgeving het hele jaar door groen. Maak deze bestemming toegankelijk door te kiezen voor een dagtrip vanuit Drake Bay. Pak de boot vanuit Sierpe om Drake Bay te bereiken. Een gids is verplicht voor een bezoek aan nationaal park Corcovado.

costa rica

Nationaal park Manuel Antonio

Dit is één van de bekenste en populairste parken van Costa Rica. Nationaal park Manuel Antonio wordt zeer druk bezocht door de naam die het heeft en doordat het makkelijk te bereiken is. Ook hier heb je een goede kans om veel dieren te zien. Maar de drukte heeft zeker ook een keerzijde en de druk op de omgeving is hoog.

Het is een zeer mooi park, maar kijk ook zeker naar andere bestemmingen die minder druk worden bezocht. Wil je het park wel graag bezoeken, dan is mijn aanrader om zonder gids te gaan. Het park is altijd op maandag gesloten.

Watervallen

Costa Rica kent vele watervallen. Van klein tot groot vind je ze door het hele land. Let op de seizoenen, de hoeveelheid water kan duidelijk verschillend zijn in de droge periode en in de regenperiode.

Waterval Tesoro Escondido

Deze onbekende waterval vind je in het dorpje Bajos del Toro. Net boven de hoofdstad zou dit een dagtrip aan het begin of aan het eind van de rondreis kunnen zijn. Met een mooie wandeling verken je het nevelwoud en kom je uiteindelijk uit bij ‘de verborgen schat’. Dit is zeker een bestemming die buiten de gebaande paden ligt en deze waterval zal dan ook niet druk bezocht worden.

Watervallen Nauyaca

In de omgeving van Dominical liggen de watervallen Nauyaca verstopt in het regenwoud. Je komt hier met een wandeling van minstens vier kilometer, ga te paard of kies voor de pickup truck. Kijk zeker om je heen als je onderweg bent, wie weet welke dieren je ziet. Als je er eenmaal bent kun je het water in en heerlijk afkoelen.

Waterval Eco Chontales

Ik ben gek op bestemmingen die buiten de gebaande paden liggen en daarom heb ik de waterval Eco Chontales toegevoegd. In de regio van Domincal ligt deze bestemming iets verder weg dan de watervallen Nauyaca, je komt hier met een mooie roadtrip. Geniet van de vergezichten over Costa Ricaanse platteland. Koop de toegang bij de Costa Ricaanse familie en wandel nog een stukje voordat je bij de imposante waterval uitkomt. Een mooie, maar zeker ook een onbekende bestemming in Costa Rica.

Stranden

Omgeving Brasilito

Brasilito is een goede uitvalsbasis om de omgeving te gaan verkennen. Via dit dorpje kun je naar een van de bekendste stranden van de provincie Guanacaste: Playa Conchal. Bijzonder is dat dit strand niet uit zand bestaat, maar uit schelpjes. Een directe toegang is er alleen via het resort dat bij het strand is gebouwd.

Vind je het hier te druk? Bezoek dan een van de rustigere stranden in de omgeving. Playa Prieta is daar een voorbeeld van, of reis een stukje verder naar Playa Mina. Extra leuk bij dit laatste strand is dat je omhoog kunt lopen en zo een prachtig uitzicht krijgt over het strand.

costa rica
costa rica

Omgeving Coyote

Gelegen tussen bekende bestemmingen als Santa Teresa en Sámara zijn de stranden in de omgeving van San Francisco de Coyote bijna verlaten. Enkel tijdens de belangrijke feestdagen Kerst en Pasen komen de Tico’s met de hele familie naar de stranden. De rest van het jaar kun je als toerist heerlijk genieten van de rust met soms een onderbreking van de brulapen op de achtergrond. Sluit de dag af met een mooie zonsondergang.

Costa Ballena

De Costa Ballena bestaat uit de plaatsen Dominical, Uvita en Ojochal. Hier heb je vele verschillende stranden voor het uitkiezen. Sommigen zijn gratis toegankelijk, voor anderen betaal je toegang. Dominical is een toeristisch surfdorpje. Hier kom je dus voor de actie. Het strand heeft kiezels, net als Playa Dominicalito een stukje ten zuiden.

costa rica

Bij Uvita gaat dit over in zandstranden en hier ligt het nationale park Marino Ballena: het eerste marine park van Midden-Amerika. Twee keer per jaar kun je hier voor de kust de bultrugwalvissen zien, maar de beste kans heb je in juli en augustus. Playa Ventanas is een bijzonder strand tussen Uvita en Ojochal. Bij eb kun je door de grotten (‘ventanas’ betekent ‘ramen’) lopen.

Wat vind jij van deze plekken in Costa Rica?