Het is weer de eerste zondag van de maand, en dus weer een nieuw verhaal van iemand via de reizigerslounge. Dit keer vertelt Bart over zijn ervaringen op IJsland!

Even voorstellen…

Ik ben Bart en ik ben 34 jaar. Ik woon samen met mijn vriendin en ik heb 2 kinderen.

Schaduwtjes

Wat betekent reizen voor jou?

Wij gaan veel te weinig op reis en nu met de kinderen ligt de focus voornamelijk op toch een beetje gemak en minder op avontuur.

Over welke plek wil je graag iets delen?

Een paar jaar geleden ben ik samen met mijn vriendin naar IJsland geweest. We hebben een auto gehuurd en zijn het hele eiland rondgereden. We hebben daar voornamelijk genoten van het uitgestrekte en wisselende landschap. Het is 2,5x zo groot als Nederland en er wonen maar 330.000 inwoners, waarvan 2/3 in en rondom Reykjavik.

Scheur in landschap

IJsland is ongelofelijk mooi, wild en interessant en ondanks dat toch ook zeer Westers. Het eiland bestaat ‘pas’ 20 miljoen jaar en is ontstaan doordat de Euraziatische- en de Noord Amerikaanse plaat tegen elkaar gebotst zijn. Door haar jonge leeftijd is er nog van alles in ontwikkeling en zijn er bijvoorbeeld amper bomen te vinden. We hebben 1 bos gezien! De leeftijd resulteert ook in heel veel watervallen (Foss in IJslands). Je hoeft maar ergens rond te kijken en geheid dat je een waterval ziet! Er zijn hele kleine mini stroompjes tot enorme super watervallen. Waarvan Gullfoss waarschijnlijk de bekendste is. De mooiste waterval die wij hebben gezien is de Svartifoss en ligt in de buurt van de Vatnajökull; de grootste gletsjer van Europa.

Svartifoss Ijsland

IJsland staat bekend om de geisers. Deze geisers spuiten met enige regelmaat liters kokend heet water de lucht in omdat er veel thermische activiteit in de grond zit. Wij hebben tijdens onze rondreis echter maar één werkende geiser gezien. Het verhaal gaat dat de IJslanders hadden ontdekt dat als er waspoeder in de geiser werd gegooid de geiser eerder gaat spuiten. Leuk voor de toerisme. Echter bleek later dat de geisers hierdoor ook sneller uitgeput raken en ermee stopte. Misschien is hier wel het spreekwoord ‘om zeep helpen’ uitgevonden!

Er is zoveel ruime!

Wat heerlijk is op IJsland is de rust, doordat het merendeel van de bevolking in en rondom de hoofdstad woont is er in de rest van het land voldoende ruimte. Tweebaanswegen zijn nog te vinden in de hoofdstad, maar voor de rest is de centrale ringweg (A1) enkelbaans en ten tijde dat wij er waren nog niet eens volledig verhard. Dat is even wennen als je de drukte van de Nederlandse wegen gewend bent. Hetzelfde geldt voor de steden en dorpen die we tegen zijn gekomen. Wat op de kaart een grote stad lijkt ten opzicht van de omliggende dorpjes is een werkelijkheid een gehucht met maar 500 inwoners.

Vergezicht

IJsland is ook bekend om het kuuroord de Blue Lagoon en uiteraard hebben wij hier ook een bezoek aan gebracht. De Blue Lagoon ligt op een half uur rijden van Reykjavik. Echter ligt in het noorden van IJsland nog een kuuroord, genaamd Myvatn Nature Baths. Dit kuuroord is aanzienlijk kleiner dan de Blue Lagoon en minder decadent, maar daarom in onze ogen wel veel gezelliger en toegankelijker. Na het beklimmen van een krater van 1100 meter hoog en vol van de spierpijn hebben wij een bezoek gebracht aan Myvatn en kwamen echt als herboren terug!

Ik kan IJsland aan iedereen aanraden! De rondreis zoals wij hebben gedaan is redelijk toegankelijk, maar je kan ook kiezen voor een zeer avontuurlijk programma en echt het binnenland gaan ontdekken. Zowel de winter als de zomer heeft voordelen om IJsland te bezoeken. De beste reistijd is afhankelijk van je reisdoel

Ijsland staat ook bekend als dè bestemming om het bijzondere noorderlicht te gaan zien. Wil jij het noorderlicht zien? In deze blog lees je daar alles over.