Afgelopen april was het zover: de allereerste vliegvakantie met onze baby Mats. Op dat moment was hij 7 maanden oud. Ik vond het best wel spannend. De vlucht zelf natuurlijk, hoe het op de plaats van bestemming zou gaan en ook wat we allemaal mee moesten nemen. En dat was nogal wat! Maar als je gaat vliegen met je baby, heb je natuurlijk te maken met maximale kg aan bagage, dus moet je ook efficiënt te werk gaan. Graag deel ik met je welke dingen ik handig vind om mee te nemen op vliegvakantie met je kleintje.

Slapen in een tentje

Deze moet ik echt als allereerste met je delen. Wat een uitvinding is het Deryan tentje zeg! Dit lichtgewicht pakketje van 2 kg zit in een ronde tas van zo’n 35 cm doorsnee. Het vouwt binnen een paar seconden uit tot een fijne slaapplek voor je kleintje. Het matrasje blaast zichzelf op, je legt er het bijgeleverde dekje in, doet je baby een slaapzak aan (niet bijgeleverd) en sweet dreams. Zo hoef je nergens een extra bedje te regelen en heeft je kleintje lekker zijn of haar eigen bekende plekje.

Om het iets donkerder te maken en extra bescherming te geven tegen bijvoorbeeld het inzwaaien van zand, hebben we losse zijflappen erbij gekocht die je er eenvoudig aan vast haakt. Het weer inpakken van het bedje vergt een klein beetje oefening, maar als je het eenmaal door hebt, is dat ook zo gepiept.

Knoeien en weg ermee

Vanwege de knoei-, lek- en spuug incidenten heb je vast al een hoop kleding en spuugdoekjes klaar liggen om in te pakken. Dan ook nog eens een stapel slabbers, die bovendien binnen no time onder de vlekken zitten… Dat zag ik niet zo zitten. In plaats daarvan nam ik genoeg wegwerpslabbers van Kruitvat mee. Ideaal! Stel dat ‘ie een keertje schoon blijft, zou je hem kunnen hergebruiken. Maar anders, na gebruik, hup weg ermee.

Lees ook: Hoe overleef je een vliegvakantie met een baby?

Hollandse pot in een zakje

Zijn de lokale gerechten van je bestemming minder geschikt voor je kleintje, of moet je rekening houden met bepaalde ingrediënten (bijvoorbeeld vanwege allergieën) denk dan aan zelf voeding mee nemen. De zakjes van Ella’s Kitchen vindt Mats om te smullen. Ze zijn er in legio combi’s van smaken, licht van gewicht en hersluitbaar.

Het enige dat je verder nodig hebt, is een lepel en een bakje. Het bakje vul je met heet water om het zakje met groentehapjes er au bain marie in op te warmen. Vervolgens spuit je voorzichtig op de lepel en kun je het aan je kleine geven. Dit is zoveel makkelijker en lichter dan potjes!

Je kinderstoel bij je

Een andere toffe uitvinding is de Mini Monkey. Dit klinkt niet alleen leuk, het is ook heel handig. Met deze soort van riem kun je van vrijwel iedere stoel een kinderstoel maken, door je kleintje erin vast te zetten. Het rolt/vouwt op tot een klein formaat.

Verschoningsmat en tasje in één

Thuis heb je vast een luiertas, maar als je gaat vliegen, is zo’n hele tas niet handig. De verschoningsmat van Hauck vind ik dan juist erg praktisch. De mat lijkt opgevouwen op een grote clutch. Er zitten twee vakjes aan vast voor luiers, doekjes en een schone romper, zodat je toch alle noodzakelijke dingen bij elkaar hebt.

Het matoppervlak is extra groot. Daardoor is het niet alleen handig voor het verschonen van je kleintje, maar kan het ook dienst doen als speelkleed of picknickkleed.

Hello suitcase

Je voelt het ‘m misschien al aankomen. Tja, al neem je nog zoveel praktische, kleine, lichtgewicht spulletjes mee, met een baby heb je opeens toch wel veel meer bagage bij je dan voor die tijd. Wij kwamen we er al snel achter dat het echt niet meer in onze backpacks ging passen. Misschien had het wel gepassen, maar een koffer bleek vele malen praktischer.

Bijvoorbeeld een American Tourister koffer kan dan een uitkomst bieden. Om in de praktische punten te blijven, deze koffers zijn sterk èn lichtgewicht!

Spelen met lucht

Natuurlijk wil je voor je kleintje ook wat te spelen mee nemen. Heb je toevallig al aan opblaasbaar speelgoed gedacht? Het weegt niet veel en is klein om mee te nemen. Play Wow heeft vanalles bedacht, van een draak en leeuw tot een heuse avonturenboot.

Lekker dichtbij

Om je baby zelf te ‘vervoeren’, zeker als je een avontuurlijke reis gaat maken, vind ik een draagzak ideaal. Ik gebruik de Ergobaby Adapt. Hiermee kun je je kleintje voor je dragen en als hij of zij wat groter is ook opzij en op je rug. Hij klikt makkelijk vast en als ik naar de tevredenheid van Mats kijk, dan geloof ik dat de draagzak ook comfortabel voor de baby is.

Met de draagzak kun je prima wandelen. Alleen met voorover buigen
en als je hoge stappen neemt moet je een beetje opletten. Ik vind het dan makkelijker om de baby iets hoger erin te dragen, zodat je benen of knieën niet steeds tegen je baby omhoog drukken.

En niet alleen tijdens je reis, ook op het vliegveld is de draagzak ideaal, zodat je baby lekker dichtbij is en je je houden ook nog eens vrij houdt.

Hopelijk heb je wat aan al deze tips. Een hele fijne reis samen toegewenst!

Zo nu en dan schrijf ik in opdracht. Wil je daar meer over weten? Kijk dan bij Contact & Samenwerken.