Angkor Wat, wie heeft er niet van gehoord? Een van de zeven wereldwonderen en het staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze tempel overslaan bij een bezoek aan Cambodja? Nee, dat kan echt niet! Angkor Wat staat al heel lang boven aan mijn bucketlist. Een eerst volgende reis naar Azië hoop ik dat het er echt van gaat komen. Karin van Kaat Keeps Going is er al wel geweest. In dit blog deelt ze 6 tips voor een onvergetelijk bezoek aan Angkor Wat in Cambodja.

Wist je dat Angkor Wat een van de vele tempels is die op het Angkor Archeologisch Park ligt? Er valt zo veel meer te ontdekken dan alleen Angkor Wat! In dit blog geef ik je vier belangrijke tips om een bezoek aan Angkor Wat zo aangenaam mogelijk te maken, zelfs in het hoogseizoen wanneer je dringende Aziatische toeristen van je af moet duwen.

Denk goed na over welk entreeticket je wilt kopen

Wanneer je Angkor Wat bezoekt heb je de mogelijkheid om tickets te kopen voor meerdere dagen. Er zijn passen voor 1, 3 of 7 dagen beschikbaar. Het is belangrijk om van tevoren goed in kaart te brengen wat je allemaal wilt zien en hoe lang je hierover denkt te doen. Het zou jammer zijn als je twee keer een entreeticket moet kopen. De hoogtepunten van het park zou je in een volle dag kunnen doen. Als je meer wilt zien dan is de Grand Tour de beste optie. Voor deze moet je zeker twee dagen uittrekken.

Wist je dat je op het entreeticket van Angkor Wat ook andere tempels in de omgeving kunt bezoeken? De historische plek Kbal Spean bijvoorbeeld, de vaak gemiste Roluos tempelgroep of het bijzondere Beng Mealea. Met deze extra bezienswaardigheden kun je gemakkelijk twee extra dagen vullen.

tips Angkor Wat

Ga goed voorbereid op stap

Het Angkor Wat Archeologisch Park is voor velen een heilige plek en bovendien nog steeds in gebruik. Het is dus belangrijk dat je je respectvol gedraagt en kleedt. Knieën en schouders moeten ten alle tijden bedekt zijn. Ook is het niet toegestaan om overal zomaar op te klimmen of om foto’s te maken van de monniken die er rondlopen.

Daarnaast kan het in de wintermaanden enorm heet zijn op het complex. Zorg ervoor dat je genoeg water bij hebt, jezelf goed insmeert of bedekkende kleding draagt. Veel schaduw is er op sommige plekken niet. Ook ga je veel wandelen om de tempels te ontdekken. Draag goede schoenen: De wegen destijds waren niet zo vlak als nu.

Houd je ticket bij de hand

Je hebt eindelijk een ticket gescoord en veilig weggestopt, kom je vijf minuten later het eerste checkpoint tegen langs de weg. Je moet je goed weggestopte ticket weer tevoorschijn toveren, terwijl de controleur ongeduldig naar je kijkt en er langzaam een kleine file achter je ontstaat.

Natuurlijk is het belangrijk om je ticket goed te bewaren, maar wanneer je een dagje Angkor doet, zorg er dan voor dat je ook snel bij je ticket kunt. Checkpoints kom je namelijk niet alleen bij de ingang van het complex tegen, maar ook bij veel tempels. Een eenvoudige, maar dus een van de meest praktische tips voor Angkor Wat!

Ontdek het Angkor Wat Archeologisch Park op een e-bike

De populairste optie om het Angkor Wat Archeologisch park te bezoeken is met een tuk-tuk. Je chauffeur rijdt je niet alleen overal naartoe, maar de meesten zijn ook gecertificeerd om je rond te leiden door de tempels.

Ben je op zoek naar meer vrijheid en wil je paden ontdekken waar tuk-tuks niet zo snel komen? Dan is het huren van een e-bike in Siem Reap een must! Een e-bike is een kleine elektrische scooter waarmee je gemakkelijk Angkor Wat, Siem Reap en de omgeving van de stad ontdekt. Met 25 km/uur cruise je langs de prachtigste tempels van het park.

Leestip: 10 bouwwerken buiten Europa die je gezien moet hebben

tips Angkor Wat

De e-bike kun je gemakkelijk overal opladen in ruil voor een drankje of heerlijk lokaal gerecht bij een van de vele stalletjes. Helaas zit er geen gids inbegrepen bij de huur van een e-bike. Maar niet getreurd, er zijn genoeg beschikbare gidsen te vinden bij de ingang van elke tempel!

Deze plekken in Angkor Wat bezoek je voor zonsopkomst en -ondergang

Angkor Wat en zijn tempels zijn overdag al prachtig, maar het missen van Angkor tijdens zonsopkomst en -ondergang is echt een no go! Dit moet je gewoon gedaan hebben. Eigenlijk maakt het helemaal niet uit waar je naartoe gaat in het park. De gouden kleuren van de ochtend geven elke tempel een magische vertoning.

Zonsopkomst bij de Angkor Wat tempel is ongekend populair. Massa’s toeristen komen hier in de vroege ochtenduren naar toe om de zon achter de tempel tevoorschijn zien komen. Zonsondergang is ontzettend populair bij Phnom Bakheng. Zo populair dat er zelfs een limiet staat op het aantal mensen dat er mag komen. Op beide plekken moet je dan ook meer dan een uur van tevoren aanwezig zijn om een goed plekje te vinden.

Wil je liever niet uren ergens wachten en gedring van anderen ontwijken? Draai deze twee populaire plekken dan om! Wij bezochten Phnom Bakheng tijdens zonsopkomst en Angkor Wat tijdens de ondergang. Bij beide tempels waren er maar enkele tientallen toeristen en was er meer dan genoeg plek om prachtige foto’s te maken. En dat midden in het hoogseizoen!

Leestip: 12 redenen om te (gaan) reizen

tips Angkor Wat

Angkor Wat bezoeken tijdens het hoogseizoen

Bezoek je Angkor Wat tijdens het hoogseizoen, in de wintermaanden, maak je dan maar klaar voor grote groepen toeristenbussen, met name uit andere Aziatische landen zoals China en Japan.

Wist je dat de tourbussen altijd een vaste route hebben en alleen de hoogtepunten van het park bezoeken zoals zonsopkomst bij Angkor Wat, gevolgd door Bayon en Ta Prohm? Een manier om de grootste massa te ontwijken is door simpelweg het kleine circuit in tegengestelde richting te rijden. Je begint op de vroege ochtend eerst bij Ta Prohm, dan bezoek je de prachtige Bayon tempel en je bewaart Angkor Wat voor het laatst. Ideaal!

Met deze tips voor Angkor Wat wordt je bezoek zeker weten onvergetelijk!

Staat Angkor Wat ook op jouw bucketlist? Of ben je er al eens geweest?