Denk jij bij Lapland aan husky’s, rendieren, witte bomen, heel veel sneeuw en het noorderlicht?  Dan ga je in dit artikel je kennis verrijken, want Lapland is in de zomer en herfst ook fantastisch. Op deze pagina lees je waarom. Ruil die witte wereld maar alvast in voor aangename temperaturen en kleurrijke landschappen!

Wat is Lapland eigenlijk?

Lapland was vroeger een land. De Sami waren er de bewoners van. Zij trokken als zelfvoorzienende nomaden met hun rendieren rond. Kilometerslange tochten maakten ze. Onderweg sliepen ze in hun kota‘s (tenten), aten ze het vlees van hun rendieren, plukten ze bessen, kruiden en paddenstoelen in het bos en dronken ze water uit de frisse en schone meren. Tegenwoordig is Lapland onderdeel van Zweden, Finland en Noorwegen en beslaat het het noordelijke deel van deze drie landen.

Als reiziger kun je in Lapland ook ervaren hoe het is om van de natuur te leven. In restaurants proef je van de heerlijkste lokale én meest verse ingrediënten en als je over rivieren vaart en door de bossen en bergen wandelt, ervaar je de oorverdovende stilte waar de Sami eeuwenlang in leefden.

Waarom naar Lapland in de herfst?

Lapland staat voornamelijk bekend om de wintervakanties. Het winterwonderland van Lapland staat bij velen op de bucketlist: rendiersafari’s, huksysledetochten, ijsvissen, sneeuwschoenwandelingen maken en het noorderlicht spotten. Maar je doet Lapland te kort als je denkt dat alleen hier in de winter iets te beleven valt.

In Lapland gaat een aantal maanden het licht uit. Maar halverwege februari wordt het alweer ontzettend snel licht. Vanaf eind mei gaat de zon zelfs tot het einde van juli niet meer onder. Het is dan twee maanden lang 24 uur licht. Een zomerse periode waarin je urenlang de tijd hebt om de wildernis van Noord-Scandinavië te ontdekken en je onder te dompelen in de relaxte lifestyle van de Finnen, Zweden en Noren.

Leestip voor natuurliefhebbers: 6x uitzonderlijke natuur in Europa

Lapland in de herfst

Eind augustus klopt een nieuw seizoen op de deur: de nazomer. Ook wel de ruska genoemd, dé Indian Summer van Noord-Scandinavië. De natuur maakt zich op voor de winter. Nachten worden weer langer, de natuur transformeert van heldergroen naar dieprood, -geel en –oranje. Én in de lucht verschijnt (wanneer het onbewolkt is) het magische noorderlicht. Wilde dieren, zoals beren en knaagdieren, bereiden de winterslaap voor en zoeken druk naar eten. Rendieren krijgen een stralende dikke vacht, want voor hen breekt de paringsperiode aan.

De Zweden, Finnen en Noren bestempelen de ruska als één van de mooiste periodes. De natuur kleurt super mooi, de lucht is ontzettend schoon en fris en het dierenrijk staat in bloei. In september trekken ze daarom graag naar het noorden van hun landen toe. Dit is daarom dé periode om de lokale bevolking te ontmoeten en te ervaren hoe zij in het leven staan. Tenminste, als je iemand tegenkomt in dit uitgestrekte land. De kans is groter dat je een rendier de weg over ziet steken.

Wat kun je doen in de herfst van Lapland?

Houd je van pure natuur, ongerepte landschappen, lekker eten, outdoor activiteiten, wellness en wil je zo weinig mogelijk andere reizigers tegenkomen? Dan is Lapland in de zomer én de herfst jouw vakantiebestemming.

Husky’s en rendieren zijn in de zomer en herfst natuurlijk ook aanwezig. Rendieren leven tijdens de zomermaanden in het wild. Je gaat ze gegarandeerd langs de weg, in de bossen en op de uitgestrekte toendra’s spotten. Husky’s mogen alleen actief zijn als het niet te warm is. In de herfst is het gemiddeld 10 tot 15 graden Celsius. Perfect voor een lange hike door de bergen met een husky.  Let goed op wat voor planten, struiken en bomen je tegenkomt, want in de herfst groeien wilde paddenstoelen, blauwe bessen en de lekkerste kruiden overal om je heen.

Finland is hét saunaland. Duik daarom met je reismaten in Fins Lapland de traditionele sauna’s in en ervaar de Finse tradities die hierbij komen kijken. Je wordt nooit de sauna ingestuurd zonder eerst een goede bodem te leggen. En in de sauna zelf komt het geregeld voor dat je een biertje wordt aangeboden. Na een goede zweetsessie koel je af in de kraakheldere meren.

Lapland in de herfst
Lapland in de herfst

Zin in iets spannends en avontuurlijks? Maak een ruige rafttocht op één van de wilde rivieren. Doe je het liever wat rustiger aan? Ga dan kanoën of kajakken. In Noord-Noorwegen profiteer je van prachtige witte stranden met helderblauw water – waar bijna geen mens komt. Hier kun je van eiland naar eiland kajakken. Misschien kom je onderweg nog metersbrede zeearenden tegen.

Hoe kom je in de zomer en herfst in Lapland?

Je kunt een vlucht vanuit Amsterdam via Helsinki of Stockholm naar het hoge noorden boeken. Maar met Laplandreisspecialist Voigt Travel vlieg je tot en met halverwege september zonder overstap vanaf Rotterdam The Hague Airport naar Rovaniemi in Fins Lapland en Skellefteå Zweeds Lapland. Vervolgens pak je op de luchthaven een huurauto (met tent!) of camper. Het avontuur kan beginnen!

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.

Wil je Lapland in de herfst pinnen voor later?

Lapland in de herfst