In veel lijstjes over de grootste ergernissen in een vliegtuig komen huilende baby’s voor. Dat is ook wel logisch, want niemand wordt blij van een huilende baby. Ik herken het ook heel sterk uit de pre-Mats-tijd. Voor ik in mijn vliegtuigstoel plaats nam, keek ik om me heen om te zien of er potentiële herriemakers in de buurt zaten. Maar ja, er is een ander tijdperk aangebroken. Eentje waarin Mats gewoon gezellig mee het vliegtuig in gaat. Nou ja, of het gezellig is, dat moet steeds maar blijken, maar tot nu toe gelukkig wel. Inmiddels heb ik wat tips verzameld  voor een vliegvakantie met je baby om het tijdens de vlucht zo comfortabel mogelijk te maken voor iedereen.

Alles bij de hand

Zorg dat je alle echt noodzakelijke dingen makkelijk bij de hand hebt, zoals spuugdoekjes, luiers, billendoekjes en eventueel een speentje. Vergeet ook het favoriete knuffeltje niet! Ik vind het fijn dit in een apart tasje bij elkaar te houden, dat ik onder de stoel voor mij leg. Bovendien kan ik het in de tas makkelijk mee naar het toilet nemen om de luier te verschonen. Vergeet ook niet iets voor je baby om naar te kijken of mee te spelen.

Denk ook aan extra kleding in je handbagage voor het geval je baby een ongelukje heeft. En ook aan extra kleding voor jezelf. Wel zo handig, mocht je net een spuugvlek oplopen of een lekkende luier op schoot hebben zitten.

Tijdens het opstijgen

Om pijn aan de oortjes te voorkomen is het verstandig je baby te laten slikken of zuigen tijdens het opstijgen en het dalen. Dat kan door je kleintje wat te drinken te geven of aan een speentje te laten zuigen.

Wil je dan een flesje geven, zorg dan dat je dit vooraf al klaar hebt gemaakt. Je kunt de kiosk in de vertrekhal om water vragen. Het cabinepersoneel is tijdens opstijgen en dalen namelijk vaak druk bezig met andere dingen.

Verschonen in het toilet

Er is altijd minimaal één verschoningsplank in een toilet aan boord van het vliegtuig. Neem een hydrofiele doek of een sjaal of zo mee, die je op de verschoningsplank kunt leggen. Die plank is namelijk vaak niet fris, dus dan kun je er een doek opleggen en daar je baby op leggen.

‘Pants’ luiers vind ik vooral fijn voor onderweg. Ze zijn er vanaf maatje 3 en ik vind ze veel makkelijker om aan te doen in die kleine toiletruimte dan de gewone luiers. Zeker als de baby behoorlijk bewegelijk is.

Borstvoeding

Geef je borstvoeding, dat kan natuurlijk gewoon in het vliegtuig zolang jij je er prettig bij voelt. Drink zelf wat extra water voor je vochtbalans.

In Nederland is borstvoeding in het openbaar geaccepteerd en schrikken we niet van wat bloot, maar dat is niet in alle landen het geval. Denk daarom vooraf na over je medepassagiers afhankelijk van je bestemming of vertrekpunt en wat je fijn of passend lijkt. In het vliegtuig naar Jordanië zag ik een moslima met een soort sjaal die aan de voorkant lang is, waardoor niemand iets van de borstvoedingsessie kon zien. Leek me eigenlijk wel handig, want daardoor wordt de baby ook niet zo afgeleid.

Babyvoeding

Voor flesvoeding kun je het beste poederbakjes meenemen. Zoals gezegd kun je in de vertrekhal water krijgen en tijdens de vlucht kun je in het vliegtuig om water vragen om het flesje voor je kleintje te maken.

Babyvoeding is een uitzondering op de regels omtrent vloeistoffen. Je mag fruit- en groentehapjes mee aan boord nemen om dat aan je baby te geven tijdens de vlucht, ook als de verpakkingen groter dan 100 ml zijn. Meestal wil het cabinepersoneel de hapjes voor je warm maken in de magnetron of au bain-marie.

Ik heb het zelf niet meegemaakt, maar het schijnt dat sommige budget airlines dit niet doen, dus check dit voor de zekerheid voor je gaat. En anders kun je natuurlijk ook voor een boterham of wat extra fruit kiezen in plaats van een warme maaltijd.

Oh ja, vergeet voor de voeding niet om zelf plastic lepeltjes en slabbers mee te nemen.

Om de beurt eten

Zit je op een vlucht met maaltijd en reis je samen met iemand? Geef dan aan het vliegtuigpersoneel aan dat je om de beurt wilt eten, zodat een van jullie de baby op schoot kan houden terwijl de ander eet. Kun je bij het boeken al je maaltijd voorkeuren opgeven, laat een van jullie dan voor een speciale maaltijd kiezen, bijvoorbeeld vegetarisch. Die maaltijd komt namelijk vaak eerder.

Lees ook: reizen met een baby, leuk of niet?

Je plek in het vliegtuig

Zit je graag bij het raam en heb je geen stoel gereserveerd, dan is je geluk aangebroken. Reizend met een baby krijg je namelijk een stoel aan het raam toegewezen. Helaas mag je om veiligheidsredenen niet bij een nooduitgang zitten waar je extra beenruimte zou hebben.

De wat grotere toestellen hebben bassinets op de eerste rij beschikbaar. Dat zijn een soort wiegjes en die zijn zo fijn! Je baby kan er in liggen, zitten, spelen en vooral slapen! Er zijn er maar een aantal aan boord beschikbaar, hopelijk kun jij er een van bemachtigen! Tijdens opstijgen, dalen en turbulentie zal de baby wel uit de wieg moeten, ongeacht of ‘ie slaapt.

Mee naar de gate

Een autostoeltje, kinderwagen of buggy mag vaak mee naar de gate, maar niet mee aan board. Het is ook afhankelijk van het grondpersoneel van bestemming of het bij aankomst klaar zal staan voor je. Anders moet je het ophalen bij de rest van je ingecheckte bagage. In dat geval moet je misschien een eindje lopen. Een draagzak is dan ideaal om je baby bij je te dragen en ook de rest van je handbagage mee te nemen.

Moet je kinderwagen ingescheckt worden, dan is een beschermende tas een goed idee. De ingecheckte bagage heeft namelijk nogal wat te verduren.

Ook als je je auto gaat parkeren bij een luchthaven zijn er veel zaken om op te letten wanneer je met een baby reist. Ik raad je aan om te parkeren op loopafstand of middels een valetservice. Via Vliegen en Parkeren kan je eenvoudig het aanbod vergelijken en direct een parkeerplaats reserveren.

Adem in… adem uit

Oh ja, probeer vooral zelf niet te stressen. Kids schijnen dat haarfijn aan te voelen en er ook gespannen van te worden.

Ontspannen op vliegvakantie met je baby moet met deze tips nu wel lukken, toch? Dus laat het risico op een huilende baby in het vliegtuig je niet tegenhouden, boek de vliegtickets en fijne vakantie!