Een tijdje geleden kwam ik in contact met Jeroen. Hij vertelde enthousiast over Spitsbergen. Daar waar ik de voorkeur geef aan vochtige jungles en warme stranden, heeft het ijzige Patagonië mijn hartje wel gestolen en dus hing ik aan zijn lippen toen hij zijn fantastische ervaringen in Spitsbergen beschreef. Jeroen deelt graag zijn tips en ervaringen voor een reis naar Spitsbergen op Reismuts, vergezeld met prachtige foto’s!

Even voorstellen…

Ik ben Jeroen, 34 jaar en ik woon samen met mijn vriendin in Apeldoorn.

Wat betekent reizen voor jou?

Eerst was reizen nog gewoon op vakantie gaan. Vroeger lekker kamperen met mijn ouders in zuid Frankrijk en de afgelopen jaren vaak met de tent achterin op roadtrip. Inmiddels is daar het reizen naar uithoeken bijgekomen. Reizen is voor mij uit je comfortzone stappen en genieten van je nieuwe omgeving.

Wat is je favoriete land?

Ik zie geen landen op de kaart, maar gebieden of interessante plekken. De poolregio’s hebben wel mijn voorkeur momenteel.

Over welke plek wil je graag iets delen?

Onze laatste reis ging naar Spitsbergen. Het is geen land maar is eilandengroep, onder Noors bestuur, dicht bij de geografische Noordpool. Hier ben je buiten het dorpje Lonyearbyen echt afgesloten van de rest van de wereld en overgeleverd aan de natuur. Om zoveel mogelijk te zien en te beleven hebben wij een (expeditie) ‘cruise’ gemaakt. We hebben hiervoor een klein zeilschip gekozen. Ondanks dat het dus een groepsreis is, blijft het een avontuur.

Ook leuk: tips voor je reis door Patagonië

boot
water

Op het menu van de ijsberen

Aan land ga je alleen maar onder gewapende begeleiding van de gidsen ivm de dieetwensen van de ijsberen. Eén keer hebben we hierom daadwerkelijk moeten evacueren. Een andere dag konden we met de zodiacs naar een ijsbeer die een dode walrus aan het oppeuzelen was. Deze besloot dat wij ook wel interessant waren en kwam naar ons toe gezwommen. Op een gegeven moment was de afstand nog maar 5 meter en hoor je de stem van David Attenborough bijna commentaar geven.

ijsbeer

In het voorjaar is er een uitbundig vogelleven, van papegaaiduikers tot ivoormeeuwen. Het vliegt er allemaal rond en als je stil bent, is dit naast de zee en de wind ook het enige wat je hoort. De stilte kan hier echt oorverdovend zijn.

verlaten
uitzicht

Voornamelijk gletsjers

Spitsbergen bestaat voor ruim 60% uit gletsjers. Overal waar je langs vaart, zie je deze indrukwekkende ijsmuren uitmonden in de zee en kun je op de afgebroken stukken een rustende baardrob tegen komen. Voor de rest is de grootste boom die er groeit 3 centimeter en groeien er grassen en bloeien er verrassend veel bloemetjes.

robben

Naast de overweldigende natuur is er ook een beetje ‘cultuur’ te bekennen. Van vergane jagershutjes en verlaten mijn-nederzettingen tot het oude Nederlandse walvisstation Smeerenburg. Een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. Gelukkig herstelt de walvisstand zich langzaam en hebben wij op onze reis een groep bultruggen gezien van ver over de 100 stuks (uitzondering!!). Wat een ervaring was dat!

walvis

Overweldigende natuur in Spitsbergen

Als het nog niet duidelijk was, ik ben een natuurliefhebber eerste klas en dat is wat je hier in overvloed krijgt. Er zijn meer ijsberen dan mensen, je komt op plekken waar misschien nooit iemand eerder is geweest en de ongerepte natuur is overweldigend. Elke dag is anders en er wordt door de expeditieleider en kapitein ingespeeld op de heersende omstandigheden. De uitspraak “change of plans” is dan ook eerder regel als uitzondering. Dit kan onder andere komen door het weer, maar ook omdat het pak ijs ergens te dik is om doorheen te komen.

ijsstukken
Spitsbergen_10

Tja, goedkoop is anders, maar het was voor ons iedere cent meer als waard! Dit gebied gaat in je zitten en na een kleine drie weken ben ik er nog niet mee klaar. En de kou… ach daar kun je je tegen kleden, met warmte kun je maar beperkt wat uittrekken voordat het gênant wordt 😉

gletsjer

Staat Spitsbergen op jouw wensenlijst?