Veel mensen houden van reizen en nieuwe plekken ontdekken. Europa is daartoe uitermate geschikt. Het is een continent met vele talen, culturen en natuurgebieden, die redelijk dichtbij zijn. Met de trein is het heel goed mogelijk om binnen niet al te lange tijd in een prachtige omgeving te zijn. Per trein reizen is ook zeer comfortabel; je hoeft slechts te gaan zitten en van het uitzicht te genieten. Je hebt geen gedoe met inchecken en bagagecontrole, en vaak ben je meteen op de bestemming als je uitstapt. Wat is er in Europa zoal met de trein te beleven? Als voorbeeld gaan we kijken hoe je per trein Zwitserland en Noorwegen kunt ontdekken. Noorwegen en Zwitserland zijn de landen in Europa waar je de mooiste treinreizen kunt maken. Vanwege het prachtige landschap in beide landen is de treinreis niet zomaar een manier om op je bestemming te komen, maar een belevenis op zich.

Het beroemde, steile treintraject in Noorwegen

Per trein Noorwegen ontdekken is heel goed mogelijk dankzij de mooie spoorlijnen in het land. Daarnaast zal een deel van de reis per boot worden afgelegd. Zo ga je eerst met de trein naar Kiel om daar per boot richting de hoofdstad Oslo te varen. Vanuit Oslo zijn er veel mogelijkheden om verder te reizen. Zo kun je via het wereldberoemde traject Flåmsbana richting Flåm reizen. De Flåmsbana is zo beroemd omdat het een van de steilste trajecten van de wereld is. Onderweg is een tussenstop bij de waterval Kjosfossen, met een prachtig uitzicht over de bergen en fjorden. Flåm zelf is een pittoresk, klein dorpje. Na Flåm kun je verder naar Bergen, de tweede stad van Noorwegen. In Bergen kun je naast het charmante stadscentrum en het beroemde Edvard Munch museum ook genieten van de mooie wandelroutes in de omgeving.

De adembenemende Glacier Express in Zwitserland

Ook voor een rondreis door Zwitserland is de trein het aangewezen vervoermiddel. Via een van de mooiste spoorlijnen ter wereld reis je langs de indrukwekkende Zwitserse bergen en de ongerepte natuur naar sfeervolle steden om daar te overnachten. Eerst rij je met de trein naar Basel, de oudste universiteitsstad van Zwitserland. Basel heeft een karakteristieke oude binnenstad, en prachtige bouwwerken als de domkerk en het stadhuis. Vanuit Basel kun je verder rijden naar Chur, de oudste stad van Zwitserland. Chur is nog steeds de grootste handelsbasis, en heeft naast moderne geneugten als de talrijke winkels ook een geschiedenis die over een periode van meer dan vijfduizend jaar strekt. Vanuit Chur kun je een van de mooiste trajecten in Europa afleggen met de Glacier Express. Deze reis gaat door het Mattertal met een mooie kijk op de bergen, naar de hoge Oberalppass waar je van het adembenemende uitzicht kunt genieten. Tenslotte reis je door de Rijnkloof, ook wel de Zwitserse Grand Canyon genoemd, met woeste rotsformaties.