Lumbini is een klein bijzonder plaatsje in het zuiden van Nepal. Bijzonder omdat het de geboorteplek is van Siddhartha Guatama Boeddha, de stichter van het Boeddhisme. En daardoor is het één van de belangrijkste Boeddhistische pelgrimsplaatsen. In 2006 ervaarde ik wat voor een bijzondere plek het is.

De Maya Devi tempel en haar tuinen bestaan uit een sierlijke witte stoepa en een ruim terrein met ruïnes van rood- en bruinkleurige stenen van wat ooit prachtige stoepa’s geweest moeten zijn. Overal is versierd met Tibetaanse gebedsvlaggetjes. Monniken verzamelen zich om een grote bodhi boom, een heilige boom.

DSC00916

“Lumbini: de fontein van wereldvrede” staat op de poort van de ingang geschreven. En wanneer je er rond loopt, voel je die vrede om je heen. Er heerst een rustige, kalme, relaxte sfeer en behalve het prevelen van de Boeddhisten en het wapperen van de vlaggetjes is het er aangenaam stil.

Ook leuk: waarom ik India vreselijk vond en hoe jij dat beter gaat doen

En daar waar het bordje het aangeeft, precies op die steen, dat is de plek waar Boeddha geboren is. Het belang van de plek is overduidelijk voelbaar, de manier van aanwijzen vond ik wel grappig.

DSC00920

Hoewel de Maya Devi tempel de belangrijkste plek van Lumbini is, is dat één van de tempels daar. Lumbini is een soort ‘ontwikkel zone’ waar nog steeds opgravingen gedaan worden naar het verleden en tegelijkertijd nieuwe tempels en stoepa’s van diverse internationale Boeddhistische aftakkingen worden gebouwd. Het bezoeken van de hele zone is dan ook zeker de moeite waard.

Praktische informatie

Nepal is een land dat je goed op eigen gelegenheid kunt bezoeken, het is relatief veilig. Het is een vrij arm land. Het openbaar vervoer is niet altijd even betrouwbaar. Ook wordt er (door vrouwen!) vaak aan de weg gewerkt. Eigenlijk kun je er beter van uitgaan dat je veel vertraging zult hebben en oponthoud onderweg. Ga je liever georganiseerd, kijk dan eens bij het aanbod van Shoestring voor een groepsreis.

De beste reistijd voor Nepal is in de maanden maart tot en met september.