De Blautopf, Duits voor blauwe pot, is een kraakheldere blauwe bron die dient als bron van de rivier de Blau. De Blautopf is gelegen in Blaubeuren op ongeveer 16 km ten westen van de stad Ulm en is uitgegroeid één van de meest populaire toeristische attracties in de Schwäbische Alb. Raïssa van de redelijk nieuwe, maar veelbelovende travelblog Nieuwe plekken ontdekken is er onlangs geweest. Zij deelt tips voor je bezoek aan de Blautopf.

De Blautopf

Als je aankomt bij de Blautopf valt je mond open van verbazing. De kraakheldere kleuren van de bron en het schattige watermolentje dat zich hier bevindt, hebben namelijk iets sprookjesachtigs. Wat het plaatje helemaal compleet maakt is de mythe over een watermeermin die in de diepte van deze prachtige blauwe bron zou moet leven. Wij hebben haar tijdens ons bezoek helaas niet gezien, maar er staat wel een mooi standbeeld van haar naast het watermolentje. Het standbeeld is gemaakt door de beeldhouwer Fritz von Graevenitz.

Leestip: de mooiste plekken in Beieren

Blautopf

De Blautopf is overigens niet heel groot: aan de oppervlakte heeft de bron namelijk een diameter van maar 40 meter. Je kunt dus makkelijk een rondje om de bron heen lopen. Verder heeft de Blautopf een diepte van 21 meter diep. Op deze diepte bevindt zich de ingang van een grot. Daarover later meer..

Hoe komt de Blautopf aan zijn kleur?

Ook over de kleur van de bron gaan verschillende verhalen de ronde. Zo werd er vroeger namelijk gezegd dat er elke dag een man inkt in de bron kwam gooien. Maar tegenwoordig weten we beter en weten we dat de bron zijn kleur te danken heeft aan kalk. De kleur van de Blautopf is afhankelijk van de zon en het lichtinval, maar zelfs als de zon even weg is, blijft hij zijn prachtige blauwe kleur behouden. Ik raad je aan om een rondje om de bron te lopen en zo de kleuren van de bron vanuit verschillende hoeken te bekijken.

Leestip: met deze tips maak je van je reisfoto’s de mooiste fotocollage

Blautopf
Blautopf

De grotten van de Blautopf

Zoals ik net al aangaf, bevindt er zich een grot op 21 meter diepte van de Blautopf. In 1957 slaagden twee duikers uit München erin om de bodem van de Blautopf grot te bereiken en daarmee de ingang van de Blautopfhöhle. Omdat er in het verleden verschillende dodelijke duikongevallen hebben plaatsgevonden op deze plek, wordt de toegang sinds de jaren ’80 beperkt tot ervaren en goed opgeleide duikers.

Met deze tips wordt je bezoek aan de Blautopf ongetwijfeld een succes!

Collega blogger Janna heeft een blog geschreven over fietsen van Ulm naar de Blautopf. Een hele toffe route om bij het mooie natuurfenomeen te komen.

Staat Blautopf op jouw wensenlijstje om te bezoeken?