Ken je dat, dat je wel tig foto’s hebt liggen van verschillende reizen en dat je ze eigenlijk allemaal wel op wilt hangen, maar je weet niet hoe? Met slechts enkele wissellijstjes voor foto’s kom je er echt niet uit, want je kunt zo moeilijk kiezen. Eigenlijk wil je niet kiezen, je wilt jezelf omringen met al die mooie herinneringen. Dus je wilt een fotocollage maken. Maar hoe maak je nou het beste een fotocollage? Met deze vijf tips voor de mooiste fotocollage komt het helemaal goed.

Tips voor je mooiste fotocollage

Regelmatig zie ik fotocollages aan de muur prijken. In de hal bij mijn tante, in de woonkamer van een vriendin en op Instagram. De één is nog mooier dan de ander. Van Instawall mocht ik zelf een fotocollage op aluminium maken. Dat leek me meteen te gek, want ik heb na een jaar reizen als gezin zoveel mooie foto’s die smeken om een plekje in huis. Dus ik ben aan de slag gegaan. En ik heb de tips uit mijn ervaring voor je op een rij gezet.

1 Neem de tijd

Dit is eigenlijk de belangrijkste van alle tips voor je fotocollage. En het klinkt als een open deur, maar het is oh zo waar. Neem de tijd voor het samenstellen van jouw fotocollage. Het is best wel even een karwei als je het goed aan wilt pakken. Maar van een fotocollage als wanddecoratie ga je ontzettend lang plezier hebben. Dus de tijd die je erin steekt, is ook nodig om tot een mooi resultaat te komen.

2 Selecteer goede en extra foto’s

Het begint natuurlijk met een selectie maken van al je foto’s. Wil je een fotocollage van 32 foto’s, zoals ik koos voor mijn Instawall fotocollage, zorg dan dat je minimaal 40 foto’s hebt uitgekozen om mee te gaan werken of zelfs meer. Ik bleek er uiteindelijk zelfs 50 nodig te hebben om tot de uiteindelijke keuze te komen. Kies daarbij niet alleen de allermooiste foto’s, maar kies ook (of misschien zelfs vooral) de mooiste herinneringen. Voor het eindresultaat is het belangrijk dat je scherpe en kwalitatief goede foto’s selecteert.

tips voor je fotocollage

En zorg voor afwisseling in foto’s met en zonder mensen. Bij het samenstellen van je fotocollage werkt het heel positief als je die foto’s met elkaar afwisselt. Ik vind het leuk om foto’s van ons gezin over de hele wereld te gebruiken. Maar juist door af en toe een foto zonder ons te plaatsen of eentje waar iemand slechts klein zichtbaar is en de nadruk op de omgeving ligt, krijgen de foto’s mèt personen erop juist meer betekenis en aandacht.

3 Creëer eenheid in kleur

Een fotocollage is een schitterende wanddecoratie. Of je de collage nu in je woonkamer, hal of slaapkamer wilt ophangen, het is natuurlijk wel belangrijk dat de fotocollage past bij de verdere inrichting van de ruimte. Bewerk daarom de kleuren van je foto’s, zodat ze bij de ruimte passen. Anders kan een collage met veel verschillende kleuren nogal schreeuwerig overkomen. (Tenzij het vertrek bonte kleuren heeft natuurlijk, dan zou het wel passen.)

Mijn fotocollage op aluminium is bedoeld voor boven onze bank in de woonkamer. Onze woonkamer bevat vooral natuurlijke groene tinten met roestbruin/oranje houttinten. Ik had uitsluitend foto’s met groen kunnen uitzoeken, wat niet zo lastig lijkt met veel natuurfoto’s. Maar dat wilde ik niet. En bovendien heb je ook in de natuur wel duizenden tinten groen. De foto’s die van zichzelf wat minder in het kleurenpalet van de woonkamer pasten, heb ik wat aangepast. Zodat het geheel wel goed bij elkaar past. Dit heb ik gedaan voordat ik ze in het programma van Instawall heb geupload. En zo vallen er toch ook weer foto’s af die dan toch niet zo goed passen.

4 Gebruik zwart-wit

Bij het aanpassen van de kleuren kan het zijn dat er foto’s gewoon niet zo met elkaar matchen. Deze kun je inwisselen tegen andere foto’s. Maar probeer ze ook eens zwart-wit te maken. Zwart-wit foto’s passen vaak namelijk vrij eenvoudig in ieder kleurenpalet. En zo kun je de foto dus toch wel gebruiken. Ik wilde bijvoorbeeld twee selfies van ons gezin erin hebben, maar die matchten niet goed qua kleur. Toch vond ik de herinneringen te belangrijk om niet te gebruiken en in zwart-wit staat het wel mooi. Bovendien kan het spelen met zwart-wit ook gewoon heel mooi zijn. Een emotie van een foto kan er veel meer nadruk door krijgen. Het aanpassen naar zwart-wit kun je overigens eenvoudig in het programma van Instawall doen.

5 Combineer met quotes

Om de boodschap achter de foto’s eruit te laten springen, vind ik het mooi om met quotes te werken. Ik koos er een, die ik het meest vind passen bij de verzameling van de reisfoto’s van mijn gezin. Deze quote plaatste ik alsof het een foto was. Dus ik zette de tekst niet over een foto heen. Dat vind ik zelf namelijk minder mooi.

Je kunt ook meerdere quotes toevoegen. Zorg in dat geval ervoor dat je ze niet te dicht bij elkaar in de collage plaatst. Voor iedere quote kun je natuurlijk weer één foto minder gebruiken in je fotocollage. In het programma van Instawall vind je een heleboel leuke en inspirerende quotes in verschillende stijlen die je kunt gebruiken.

De Instawall fotocollage

En dan ben je met deze tips voor je fotocollage dicht bij je eindresultaat gekomen. De vraag rest nog hoe je de foto’s wilt afdrukken en ophangen. Van Instawall mocht ik mijn fotocollage op aluminium als geheel laten drukken. Zij staan voor kwaliteit en voeren altijd nog een extra controle uit. Binnen enkele dagen had ik mijn fotocollage in huis en inmiddels hangt ‘ie prominent in de woonkamer boven de bank. Ik ben er heel blij mee! Ten eerste omdat die schitterende foto’s en herinneringen eindelijk een welverdiende plek hebben gekregen. Bovendien is het resultaat van de Instawall fotocollage echt heel mooi geworden. De foto’s en kleuren zijn superscherp op hoogwaardig materiaal afgedrukt en komen helemaal tot hun recht.

tips voor je fotocollage

Instawall biedt veel verschillende mogelijkheden voor een prachtige fotocollage. Behalve op aluminium kun je ook op glas en plexiglas laten drukken of voor een poster kiezen. De poster heeft een los bij te bestellen ophangsysteem, de andere varianten komen met een ophangsysteem aan de achterkant van de collage. Voor de collages kun je kiezen uit een vierkante opstelling, verticaal of panorama met afmetingen van 40×40 cm tot wel 140×70 cm. Hoe groter je formaat, des te meer foto’s je er in kunt gebruiken. Mijn Instawall op aluminium is panorama maat M en heeft een afmeting van 120×60 cm en ruimte voor maximaal 32 foto’s. Ik koos voor een sjabloon met twee grotere foto’s, waardoor er natuurlijk iets minder foto’s in totaal op de fotocollage konden.

Veel succes met deze tips voor jouw mooiste fotocollage!

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.