Dit jaar gaan meer mensen dan ooit met de auto op vakantie. Naast Duitsland zijn Luxemburg, Frankrijk, Spanje en Italië vaak de meest populaire bestemmingen om met de auto naartoe te reizen. Voor vertrek is het handig om enkele checks te doen voor je bestemmingen en de mogelijke doorreislanden. In dit artikel delen we samen met Independer Autoverzekering wat de belangrijkste aandachtspunten zijn van je autoverzekering op vakantie in Europa.

Neem je groene kaart mee

Als je een autoverzekering hebt afgesloten, krijg je altijd een groene kaart van je autoverzekeraar. Dit is je ‘universele’ verzekeringsbewijs. Er zijn nog maar weinig landen binnen Europa – Rusland en Turkije- waarin het verplicht is om je groene kaart in je dashboardkastje te hebben liggen. Het is wel handig om de groene kaart bij je te hebben, want dan hebt dan alle belangrijke informatie, gegevens en telefoonnummers van de verzekering en verzekeraar bij de hand. Denk bijvoorbeeld aan de belangrijkste verzekeringsgegevens en het alarmnummer bij schade.

Hoe zit het met je autoverzekering in het buitenland?

Gelukkig is je autoverzekering in bijna alle landen geldig. Landen waar hij niet geldig is staan doorgestreept op de achterkant van je groene kaart. Check dit dus even voor vertrek. Je moet er niet aan denken, autopech in het buitenland. In de polis is doorgaans een clausule ‘buitenland’ opgenomen. Hier lees je precies of en op welke manier je verzekerd bent in het buitenland. Sommige dekkingen zijn namelijk uitgesloten in het buitenland. Vooral bij zaken als pechhulp, vervangend vervoer en aanvullende dekkingen bij pech en/of nood; is het advies om alles even na te lopen. En kom je er niet uit? Neem dan contact op met je verzekeraar.

Lees ook: met de auto op vakantie, dit zijn de voordelen!

autoverzekering

Verplichte en verboden accessoires

In de meeste Europese landen is het verplicht om een reflecterend veiligheidsvest, een gevarendriehoek en een brandblusser in je auto te hebben. Draag je een bril of contactlenzen? Dan ben je in sommige landen verplicht om een reservebril bij je te hebben. Bij een controle kun je hier ook voor beboet worden.

Als je een navigatiesysteem met een flitswaarschuwing hebt, zet die dan uit als je door België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland rijdt. In deze landen is een flitswaarschuwing namelijk verboden. Je kunt er een flinke boete voor krijgen. Hier vind je een lijst met verplichte accessoires per land.

Ga jij graag met de auto op vakantie? En check jij dan je autoverzekering voor vertrek?

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.