De meeste Nederlanders kennen Beieren natuurlijk van de Oktoberfesten. Nu het wereldberoemde bierfeest dit jaar niet doorgaat, geven we samen met Lekkerwegtips.nl enkele alternatieve suggesties voor verblijf in de grootste bondsstaat van Duitsland. Beieren kent namelijk veel culturele en historische bezienswaardigheden die meer dan de moeite waard zijn!

Het indrukwekkende landschap staat bekend om de imponerende bergtoppen en uitgestrekte meren. De bondsstaat kent romantische kastelen en de keizerlijke paleizen. Kortom, in Beieren hoef je absoluut niet te vervelen.

München

De eerste bestemming is absoluut de hoofdstad München. München is de derde stad van Duitsland. Je vindt hier enkele trekpleisters, die je in ieder geval moet bezoeken. Je kunt een bezoek aan het historische stadscentrum het beste starten vanaf het Marienplatz, het centrale plein van de stad. Aan een zijde van het plein vind je het Neues Rathaus, het nieuwe stadhuis, gebouwd in de bekende neogotische stijl, die je ook op andere plekken in de stad vindt.

Elke ochtend om elf uur en s’middags om vijf uur speelt het Glockenspiel, een decoratieve klokkenspel met bewegende figuren. Zeker leuk om je dag mee te beginnen. Aan de andere zijde van het plein vind je de Frauenkirche met haar kenmerkende dubbele koepeltorens. In de aangelegen straten rondom het plein heb je nog meer kerken, zoals de Sankt-Michaeliskirche.

Bekijk ook eens een lokale stadsagenda, want op het plein worden regelmatig concerten en festivals georganiseerd, waarvan van enkele de toegang gratis is. Benieuwd wat je nog meer kunt doen in Beieren?

Beierse Alpen

De Beierse Alpen strekken zich uit van München tot aan de Oostenrijkse grens. Tussen die bergen liggen mooie valleien die in de ijstijd door diepe gletsjers werden uitgeslepen. Hierdoor zijn tal van meren gevormd op hoge plateaus. De Beierse alpen kennen enkele bergtoppen die bijna 3000 kilometer hoog zijn, zoals de Zugspitze ende Schneefernerkopf.

De alpenregio wordt ook wel Fünf-Seen-Land wordt genoemd en wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van vijf meren, namelijk: de Wörthsee, de Pilsensee, de Wensslinger See, de Ammersee en de Starnberger See.

Je kunt hier een heerlijke frisse duik nemen, zeilen, kajakken en windsurfen. Wil je liever een stad bezoeken of een wandeling maken, dan kun je met schilderachtige steden als Garmisch-Partenkirchen en Mittenwald met hun kleurrijke huizen en parochiekerken een leuk uitstapje maken.

mooiste bezienswaardigheden Beieren Neuschwanstein

De koninklijke paleizen en kastelen

Beieren kent veel paleizen en kastelen. We pikken er twee uit! Het Residenz is een van de meest spectaculaire paleizen in Duitsland. Het enorme paleis kent 7 grote binnenplaatsen. Het is gebouwd in een laat-renaissancistische stijl.

Ook het kasteel Neuschwanstein is de moeite waard om te bezoeken. Het sprookjeskasteel is gebouwd in een neo-romaanse stijl. Het is gebouwd op bovenop een rots en torent uit boven een bos met op de achtergrond de Beierse alpen. Het kasteel diende dan ook als inspiratiebron van het kasteel van de Disney-pretparken. Het kasteel is met jaarlijks 1,4 miljoen bezoekers één van de drie meest populairste bezienswaardigheden in Duitsland.

Praktische informatie

De stad München ligt op zo’n 8 uur rijden afstand vanaf Utrecht. Je kunt er ook op vliegen, maar dan heb je een huurauto of ander vervoer nodig om bij de andere mooie bezienswaardigheden in Beieren te komen.

De maanden mei, juni en september staan bekend als de beste reistijd voor Beieren. Ook de zomermaanden hebben vaak aangename zonnige dagen. Dan is het natuurlijk wel vaak wat drukker.

Dit bericht is in samenwerking ontstaan.