Ik maak er geen geheim van dat ik avontuurlijke reizen met mijn gezin geweldig vind. Weet je wat me ook heel tof lijkt? Een fietsvakantie met het gezin! Inmiddels is Mats vijf jaar geworden en toe aan een echte jongensfiets. En de andere twee kleintjes kunnen achterop bij Remco en bij mij. Nu het gewicht van de kinderen een beetje beter verdeeld is over de fietsen, kunnen we als gezin hele leuke fietstochten gaan maken. Daar kijk ik wel erg naar uit, want ik vind het altijd wel leuk een plek per fiets te ontdekken. En wat is een betere plek om dit te doen dan in het prachtige Europa? Ik ben erin gedoken en ik deel vijf inspirerende bestemmingen die perfect zijn voor een fietsvakantie voor met het gezin met jonge kinderen. En met een gewone fiets en kinderfiets, dus je hebt geen mountainbike nodig.

Nederland – Het fietsparadijs

Nederland staat wereldwijd bekend als hét fietsland bij uitstek. En dat is natuurlijk niet zo gek. Met het uitgestrekte netwerk van goed onderhouden fietspaden is Nederland ideale voor gezinnen met jonge fietsers. Je kunt kiezen om zoals Amsterdam en Utrecht per fiets te verkennen of juist door charmante dorpjes te rijden. Mij lijkt het erg leuk om door de natuur te fietsen. Op de fiets kom je dan toch een stuk verder dan al wandelend. En aan het einde van de rit kunnen we gezellig ergens pannenkoeken eten. Met speciale kinderfietsroutes en talloze gezinsvriendelijke attracties is Nederland een waar fietsparadijs voor gezinnen.

Oostenrijk – Avontuur in de Alpen

Voor gezinnen die van een beetje uitdaging houden, is Oostenrijk de perfecte bestemming. Dit is stiekem mijn favoriete Europese land. Juist omdat het niet zo bekend nog is bij de grote groepen. En daardoor kom je er makkelijk op echt rustige plekken terecht. En niet te vergeten de adembenemende Alpen natuurlijk. Je fietst langs kabbelende beekjes en groene weiden. Oostenrijk kent diverse gezinsvriendelijke fietsroutes met verschillende moeilijkheidsgraden, zodat zowel jonge als ervaren fietsers aan hun trekken komen. En vooraf weet je dus ook of het goed te doen is met jouw kinderen, wel zo handig. Denk trouwens wel aan een fietshelm voor je kinderen. Die is namelijk tot 12 jaar verplicht in Oostenrijk.

Denemarken – Sprookjesachtig plezier

Denemarken staat bekend om zijn sprookjesachtige sfeer en vriendelijke bevolking en vooral ook de grote mate van kindvriendelijkheid. Zelf ben ik er nog niet geweest, maar ik hoor echt iedereen over Denemarken. Het eiland Funen, de geboorteplaats van Hans Christian Andersen, kun je goed per fiets verkennen. Al trappend ontdek je de plaatsen die de inspiratie vormden voor zijn beroemde verhalen. In Kopenhagen is het walhalla voor gezinnen geloof ik. Daar kun je bijvoorbeeld genieten van de beroemde Tivoli-tuinen en de kleurrijke Nyhavn-haven.

Duitsland – Avontuur langs de Rijn

Met je gezin fietsen langs de Rijn in Duitsland biedt een perfecte mix van natuur en cultuur. Met talloze kastelen, wijngaarden en charmante stadjes is dit een geweldige bestemming voor gezinnen. Er zijn veel leuke stops onderweg en dat maakt het fietsen met kinderen juist heel leuk. Een van de mogelijkheden is de beroemde Romantische Rijnroute. Die kun je voor je kinderen extra interessant maken met alle verhalen van ridders en prinsessen. Ook vind je onderweg verschillende speeltuinen en zelf kun je even lekker genieten van een drankje in een gastvrije Biergarten.

Kroatië – Eilandavonturen

Voor gezinnen die van een eilandavontuur houden, is Kroatië de juiste keuze. De Dalmatische kust bijvoorbeeld biedt prachtige routes langs de Adriatische Zee. Bezoek eilanden zoals Brač, Hvar en Korčula, waar je kristalhelder water, middeleeuwse stadjes en zonnige stranden zult ontdekken. Die vind je ook in Istrië, het schiereiland tegen Slovenië aan. Stadjes als Porec en Pula zijn ontzettend leuk om te bezoeken. De rustige wegen en vriendelijke sfeer maken Kroatië tot een uitstekende bestemming voor gezinnen met jonge fietsers. Het is wel wat verder weg, maar je fietsen kun je meenemen met je camper of caravan, of je huurt ze ter plekke. Tegenwoordig hebben ze in Europa op veel plekken fietsen met kinderzitjes en kinderfietsen te huur.

Fietsvakantie met gezin

Het plannen van een fietsvakantie met je gezin is niet alleen een geweldige manier om samen tijd door te brengen, maar het is ook een kans om kinderen kennis te laten maken met de schoonheid van Europa. En wat ik al zei, al fietsend kom je net wat verder dan wandelend. Dus zo kun je meer ontdekken van de mooie bestemmingen. Deze vijf bestemmingen bieden de perfecte gelegenheid om avonturen te beleven, culturele schatten te ontdekken en te genieten van een gezellige tijd met je gezin. Dus pak de kinderfietsen in, zet je fietshelmen op en ga op pad voor een onvergetelijke fietsvakantie in Europa!

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.