In augustus mocht ik met mijn gezin de Achterhoek gaan ontdekken. De Achterhoek is een streek die ik nog niet goed kende. Vroeger heb ik met mijn ouders gekampeerd in Winterswijk, dat ook een onwijs mooie omgeving heeft. Maar verder heb ik nog niet veel van de regio gezien. Groot is dan ook mijn blijde verrassing geweest tijdens de recente trip. Want de Achterhoek heeft echt enorm veel te bieden! We hebben ons drie volle dagen uitstekend vermaakt met avontuur en ontspanning in deze prachtige streek. Ik geef je tips voor jouw vakantie in de Achterhoek.

De achtergrond van de Achterhoek

De Achterhoek is de meest oostelijke hoek in Gelderland. Het grenst aan de oostkant aan Duitsland, in het noorden tegen Twente en in het zuiden met de minder bekende streek De Liemers. Veel mensen denken bij de Achterhoek aan de Zwarte Cross, een jaarlijks groot pop- en cultuurfestival. Er is nog zoveel meer! Je vindt naast prachtige en afwisselende natuur bijvoorbeeld ook veel kastelen en landhuizen in de Achterhoek.

Op vakantie in de Achterhoek

De Achterhoek is erg in trek bij mensen die van rust houden. Er zijn namelijk veel mogelijkheden om midden in de natuur te kamperen. Maar ook voor actieve vakanties en avontuur zit je er goed. Er is een uitgebreid routenetwerk met fiets-, wandel-, en mountainbikeroutes. Je kunt zelfs de Hanzeroute fietsen in 4 dagen vanuit hier naar he het westen. Maar ook voor kanovaren of paardrijden ben je in de Achterhoek aan het juiste adres. En laten we de jongste reizigers niet vergeten. Ook voor kinderen is er enorm veel te doen, zoals kabouterpaden en hele toffe speeltuinen en -parken zoals ik ze elders in Nederland nog niet tegengekomen ben. Voor meer informatie over de mogelijkheden kun je bij Achterhoek Toerisme terecht. Ik vertel je waar wij tijdens onze vakantie in de Achterhoek geweest zijn en wat ik ervan vond.

Overnachten bij Camping Jena

Onze thuisbasis tijdens onze vakantie in de Achterhoek is in Hummelo, op Camping Jena. Op deze kleinschalige camping zit je echt midden in de groene natuur. De camping grenst namelijk aan landgoed Enghuizen. Vanaf Camping Jena wandel of fiets je zo de bossen in.

Vakantie in de Achterhoek

Wij sliepen in één van de drie trekkershutten. Ik hou ervan om zo avontuurlijk te overnachten. De hut is geschikt voor vier personen en beschikt over 2 stapelbedden, een tafel met 4 stoelen voor binnen en een gastoestel om te koken. Voor je hut is een picknicktafel en een zee van ruimte op het grasveld. Tegenover de trekkershut is het sanitair gebouw met toiletten, afwasruimte en ruime douches. Er zijn ook nog drie andere hutten op het grote veld, zonder gastoestel en met gezamenlijk keukentje buiten. En dan heb je natuurlijk nog velden om te kamperen met tent of caravan. Ook die zijn verrassend ruim.

Camping Jena Achterhoek

Voor de kinderen zijn er speeltoestellen en een luchttrampoline. Ook staan er loopwagentjes en skelters bij het centrale gebouw, waar de kinderen mee mogen spelen. De auto parkeer je op de parkeerplaats voor de camping. Mede daardoor is het lekker rustig op de camping zelf.

Kanovaren met Ultimate Adventures in Borculo

Wij houden van avontuur, ook tijdens de vakantie in de Achterhoek. Kanovaren over de Berkel klonk ons dan ook als muziek in de oren. Ultimate Adventures in Borculo verzorgde de trip.

Ooit is voormalige eigenaar Henk begonnen met teambuilding vanuit zijn ME ervaring. Er werd vooral geoefend in België en Luxemburg. Ongeveer 30 jaar geleden is het bedrijf geprivatiseerd. En vervolgens bleef Ultimate Adventures maar groeien, tot het zo’n tien jaar geleden verhuisde naar de grote hal waar ze tegenwoordig nog steeds gevestigd zijn. De hal staat vol met grote rubberen boten, kano’s, SUP boarden, mountainbikes, steps en alles dat erbij hoort. Ultimate Adventures verhuurt niet alleen het materiaal, het gaat nog steeds om teambuilding die zij met name (en het liefste) organiseren. De dochter van Henk en haar man Gerben hebben het bedrijf sinds dit jaar overgenomen.

Met de kano het water op

Na de hartelijke ontvangst kregen we duidelijke uitleg over de route over de Berkel en over de kano. Een Mad River kano. Zo’n comfortabele kano met zitje met ruggensteun vind je niet snel in Nederland. En hij is ook nog eens erg stabiel door de vormgeving. Je kunt er met drie personen in.

Wij kozen ervoor om tot de eerste stuw te kanoën. Dat is zo’n 2 kilometer en we deden er ongeveer anderhalf uur over. Lekker op het gemak. Natuurlijk kun je nog veel verder gaan (en weer terug). Tijdens het kanovaren genoten we vooral van de stilte en de natuur. Allerlei verschillende watervogels doken tussen of juist uit het riet. De omgeving is echt prachtig!
Af en toe zie je een enkele visser langs de kant of iemand die de hond uit laat. Een paar keer ga je onder een brug door. Dan moet je even bukken.

Voor de huur van één kano betaal je een prijs per dag van € 35,- en eventueel € 3,50 voor de huur van een waterzak voor je kostbaarheden. (2020) Check voor alle andere avonturen de website van Ultimate Adventures.

Vakantie in de Achterhoek

Tips voor kanovaren

Kleine Mats ging natuurlijk gewoon mee tijdens het kanovaren. We kregen een reddingsvest voor hem. Wij vonden het prettig om hem in de draagzak te dragen. Die keuze is natuurlijk aan jou en afhankelijk van hoe goed je kind (stil) zal blijven zitten in de kano.

Laat je verder niet teveel beïnvloeden door de weersvoorspelling. Omdat je op het water zo open zit, is het niet erg als het niet super zonnig is. En de weersvoorspelling klopt toch vaak niet, dus ik zou gewoon lekker gaan wanneer je zin hebt!

kanovaren

Wandelen door ’s-Heerenberg

Zoals gezegd is de Achterhoek veel kastelen rijk. Tijdens je vakantie in de Achterhoek wil je er dan natuurlijk wel minimaal één bezoeken. Wij gingen naar kasteelstad ’s-Heerenberg, thuis voor Huis Bergh. Dit prachtige, grote kasteel uit de 13e eeuw is de grootste waterburcht van Nederland. Via een goed toegankelijk wandelpad (ook voor kinderwagens) kun je helemaal om het kasteel heen wandelen, zodat je het van alle kanten kunt bewonderen. Helaas konden we niet binnen voor een kopje koffie of een blik, omdat we niet vooraf hadden gereserveerd. Dat is in deze tijd wel nodig.

Vakantie in de Achterhoek kasteel

Aan de achterkant van het kasteel leidt het wandelpad naar beneden naar het parkbos de Plantage. Dit werd eind 18e eeuw aangelegd en deed mij van een afstand een beetje denken aan een doolhof. Dat is het echter niet. De hoofdlaan geeft een mooie doorkijk op de verdere groene omgeving. We schoten er met de camera weer flink op los.

Heb je zin in een wandeling, neem dan een route verder naar het Nachtegaalslaantje. Zo kun je een ronde maken van een paar kilometer en kom je over smalle weggetjes langs boerderijen en wijnvelden. Door hoogteverschillen in de omgeving heb je een prachtig dynamisch uitzicht.

Terug in ‘s-Heerenberg, stop dan ook even bij het huis van Mechteld. Zij werd verdacht van hekserij en belandde daarom op de brandstapel. Zij was de laatste heks in Nederland die zo gruwelijk aan haar einde kwam. Ter nagedachtenis is er een beeld bij het huis gemaakt en een plaat met haar verhaal.

Eten bij restaurant De Olliemölle in Borculo

Soms zijn er van die pareltjes, die je even moet weten om ze te vinden. Restaurant De Olliemölle in Borculo is er zo eentje voor tijdens je vakantie in de Achterhoek. Borculo heeft sowieso een ontzettend mooi centrum vol historische panden. Aan de Lange Molenstraat vind je Restaurant De Olliemölle. Van buiten herken je het meteen, want de watermolens draaien nog steeds op de kracht van het water.

Het bijzondere is dat de molen gekoppeld is aan de molen binnen bij de ingang van het restaurant. Helaas stond de molen tijdens ons bezoek net even stil, omdat er schroeven vervangen moesten worden. Maar dat is een uitzondering.

Vakantie in de Achterhoek

Het gebouw van restaurant De Olliemölle stamt uit de 18e eeuw. De grote stormramp in 1925 heeft Borcula hevig verwoest. Het gebouw is daarna gerestaureerd en sindsdien is er horeca in gekomen. De stijl van De Olliemölle kenmerkt zich als klassiek en hartelijk met een vleugje modern. De menukaart staat vol bijzondere en lekkere gerechten, zoals luxe broodjes tijdens de lunch en de specialiteit flamkuchen. In de winter staat er ook wild uit de Achterhoek op het menu.

Vakantie in de Achterhoek Olliemöle

Het allerleukste aan De Olliemölle vond ik het uitzicht vanaf het ruime buitenterras op de werkende watermolen (die van de buren deed het wel). Je zit er echt heerlijk aan het water.

De Cactus Oase in Ruurlo

Een van de meest markante en interessante uitjes tijdens je vakantie in de Achterhoek is zonder meer de Cactus Oase in Ruurlo. Ooit zijn Bert en Annie vanuit het Westland hier neergestreken om cactussen te kweken. Met de toenemende internationale concurrentie hebben zij het concept omgezet tot de Cactus Oase. Een park waar mensen op ontdekking kunnen gaan tussen de ruim 2500 verschillende soorten cactussen.

De Cactus Oase is een geliefde plek voor fotoshoots, zoals voor bruiloften. Ook wij vonden het erg leuk om er met de camera op los te schieten. Er is een huifkar waar je op mag zitten. En ook de ruimtes vol oude spullen zijn interessant om te bekijken. De winkel van een schoenmaker uit 1950 is nagemaakt. Af en toe komt de schoenmaker vertellen over het ambacht.

De Cactus Oase voor kinderen

Voor de kinderen is er een indoor kindertuin met tipitenten en kleding om mee te verkleden. Zo kunnen ze hun fantasie erop los laten gaan. Ook de vogels zijn leuk om te bezoeken. En vinden het leuk om bezoek te krijgen. Als je doorloopt, zal Pino de papegaai je nog vrolijk naroepen. (Wel je vingers uit de kooi houden, want hij kan bijten.) Mats vond de rijdende treintjes het allerleukste. Verschillende treintjes rijden door het nagemaakte woestijnlandschap. Op woensdag staan ze aan, op de andere dagen kun je een Euro inwerpen om ze in beweging te brengen.

Vakantie in de Achterhoek Cactus oase
Vakantie in de Achterhoek

Praktische informatie over de Cactus Oase

Je kunt gratis voor de deur parkeren. Annie Cactus geeft je graag uitleg. Er zijn toiletten en horeca voorzieningen aanwezig. Dat gaat allemaal lekker gemoedelijk, je mag een glaasje drinken of kop koffie zelf pakken. Omdat de cactussen erg kunnen prikken, is het verstandig om kleine kinderen in de draagzak of buggy bij je te houden. Eventueel kun je ter plekke een buggy lenen.

Voor de toegang betaal je € 8,- voor volwassenen en € 6,-  voor kinderen (2020).

De Heikamp in Ruurlo

Niet ver van de Cactus Oase is De Heikamp gevestigd. Een plek die je wat mij betreft tijdens je vakantie in de Achterhoek zeker moet bezoeken. Niet alleen heb je hier midden in de prachtige natuur een avontuurlijk klimbos langs de toppen van de bomen. Ook beginnen er verschillende wandelroutes, waaronder een super leuk kabouterpad. Met kaboutermuts op en het boekje in de hand ging Mats op zoek naar de kabouterpaaltjes in het bos. Het boekje vertelt het verhaal van het meisje Laura dat op stap gaat met Wouter Kabouter. Onderweg geeft het boekje allerlei leuke tips voor opdrachten. Daardoor leren de kinderen spelenderwijs de kabouterwereld en de natuur van de Achterhoek kennen.

Vakantie in de Achterhoek Kabouterpad
Vakantie in de Achterhoek Heikamp

De wandeling is ongeveer een kilometer, dus ook voor de kleinere kinderen goed te doen. Eventueel kun je het kabouterpad met kinderwagen of draagzak doen. Ongeveer op één derde van de route kom je op een kleine heuvel waarachter je uitzicht hebt op een veld van heide. In augustus en september staat deze heide prachtig in bloei! De kaboutermuts koop je voor € 2,50 en het boekje voor € 4,95 bij De Heikamp of bij VVV Ruurlo. (2020)

De lekkerste pannenkoeken van de Achterhoek

Je bezoek aan De Heikamp is niet compleet zonder dat je de verrukkelijke pannenkoeken hebt geproefd. Wist je dat De Heikamp Nederlands kampioen pannenkoeken 2017 en 2018 is? En ze zijn nog steeds om te smullen! Zijn er allergieën? Geen probleem, ze kunnen overal rekening mee houden. Bij het restaurant is ook een speeltuin, zodat de kinderen zich ook daar weer uitstekend vermaken.

Vakantie in de Achterhoek

Sevink Molen in Winterswijk

Misschien wel de allerleukste plek tijdens onze vakantie in de Achterhoek is Sevink Molen in Winterswijk. Oorspronkelijk is de molen in de 19e eeuw in opdracht van vijf boeren gebouwd om meel te malen voor een bakkerij. Begin deze eeuw is de molen gerestaureerd, nadat de wieken compleet kapot waren.

Vanaf een klein terras voor een kop koffie dat toen ontstond, is Sevink Molen door de jaren heen gegroeid tot een fantastische avonturenpark. In de laatste jaren is daar een gigantische binnenspeeltuin bij gekomen. Daarmee is de grote wens van de eigenaren in vervulling gegaan, een avonturenpark dat anders dan anders is.

Vakantie in de Achterhoek Sevink Molen Winterswijk

Wat er in al die jaren niet is veranderd, is het familiaire dat het familiebedrijf wil overbrengen. Vanaf de binnenkomst merk je meteen een ontzettend hartelijke ontvangst. De eigenaren werken zelf nog steeds in het bedrijf. En zelfs de dochter werkt er zo nu en dan ook.

De trots voor de eigen streek is ook goed voelbaar. Zo is de grote binnenzandbak vol fossielen om op te graven, omdat die hier in de omgeving – in de grotten van Winterswijk – ook gevonden zijn. En het kasteel Ravenhorst bestaat ook echt. Dus kinderen spelen niet alleen naar hartenlust, ze leren ook nog wat over de regio.

Vakantie in de Achterhoek

Mijn persoonlijke favoriet voor een dagje uit in de Achterhoek

Wat mij zo aanspreekt in dit avonturenpark, naast het familiegevoel en de sfeer van de regio, is de manier waarop het is ingedeeld. Er is veel te doen en te spelen en toch is alles heel overzichtelijk. Niks chaotisch, geen schreeuwerige omgeving, maar echt een fijne plek om te spelen. Zo is er binnen een grote peuterhoek waar de kleinste kinderen afgeschermd zijn en dus niet zomaar weg kunnen. Zo zit je als ouders ook relaxt van je kop koffie te genieten.

Verder zijn er binnen speeltoestellen die je niet zo snel ergens anders vindt. Zoals een heuse draaimolen. Die binnenzandbak is echt gigantisch groot met dino’s erin. En via de reusachtige boom kunnen kinderen van de rijdende autootjes naar het kasteel klimmen. Klinkt bijzonder he? Dat is het ook! En buiten is het net zo. Alles is ruim en overzichtelijk, waardoor de kinderen fijn kunnen spelen en de ouders ontspannen kunnen toekijken.

Praktische informatie over Sevink Molen

Bij een pannenkoekenbakker eet je wat mij betreft pannenkoeken. Dus ook bij Sevink Molen koos ik voor een pannenkoek. Die was ook zo lekker! Leuk weetje, het meel wordt dus in de eigen molen gemalen!

Voor het indoor gedeelte betaal je € 6,95 voor kinderen vanaf 1 jaar en voor jong volwassenen vanaf 15 jaar € 3,95. (2020). En vergeet trouwens niet een bezoek aan de molen zelf. De molenaren zijn er regelmatig aanwezig om je meer over de Sevink Molen te vertellen.

Vakantie in de Achterhoek Sevink Molen

Land van Jan Klaassen in Braamt

Een ander pretpark in de Achterhoek is het Land van Jan Klaassen in Braamt. Dit is een kleurrijk park vol fantasie voor kinderen. Je vindt er het grootste poppentheater van Nederland, natuurlijk met Jan Klaassen in de hoofdrol.

En naast allerlei indoor en outdoor speeltoestellen heb je een aantal andere bijzonderheden. Zoals het dorp van Jan Klaassen. De huisjes in dit dorp hebben knopjes waarmee je de bewoners tot leven brengt. Zoals het vrouwtje dat het deeg voor het brood gaat rollen. Dit dorp vond Mats het leukste van het park.

Vakantie in de Achterhoek

Verder is er een doolhof met lachspiegels. En een enorm hoge regenboog glijbaan. Buiten rijdt er een kaboutertreintje en binnen is er ook een treintje. Bovendien heb je binnen autootjes die door de lucht zweven. Deze rijdende attracties en de grote glijbaan zijn  bedoeld voor kinderen vanaf 4 jaar. De ouders kunnen en mogen niet in de bewegende attracties mee, dus je kindje moet wel goed zelf blijven zitten.

Ik denk dat dit park met name voor grotere kinderen erg leuk is. Het is vrij groot en alle gedeelten lopen in elkaar over. Daardoor moet je wel zelf wat meer achter de kleine kinderen aan en ze hier en daar een beetje helpen met klimmen en spelen.

Vakantie in de Achterhoek Land van Jan Klaassen
Vakantie in de Achterhoek

Praktische informatie Land van Jan Klaassen

Natuurlijk zijn er ook horeca voorzieningen bij het Land van Jan Klaassen voor frietjes, pannenkoeken en broodjes. En in de souvenir shop kun je allerlei Jan Klaassen spulletjes kopen.

Voor de toegang betaal je € 12,- entree vanaf 2 jaar. Leuk weetje: jarigen zijn gratis! Parkeren kost € 5,- per auto. (2020)

De Achterhoek kijkt naar je uit!

Zo blijkt maar weer eens dat je niet persé ver weg hoeft te gaan voor avontuur. Tijdens je vakantie in de Achterhoek vind je genoeg avontuur voor jong en oud. Wij hebben een geweldige vakantie gehad als gezin.

Vakantie in de Achterhoek

Ben jij al eens op vakantie geweest in de Achterhoek?

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Ik was op uitnodiging door Achterhoek Toerisme in de Achterhoek op vakantie. Zoals je kunt lezen, geef ik altijd mijn eerlijke mening.