Waar ik elektrisch rijden eerst nog een beetje futuristisch vond, heeft het nu toch echt zijn intreden gedaan. Er rijden steeds meer elektrische auto’s op de weg. Overal zie je ook steeds meer laadpalen. Wel zo handig, want je zult met een elektrische auto immers ook moeten “tanken”. In Nederland is een roadtrip met je elektrische auto dan ook geen probleem. Maar hoe zit dat in het buitenland? Welke bestemmingen zijn goed geschikt voor een roadtrip met je elektrische auto? En waar moet je verder op letten?

Binnenkort krijgt Remco een nieuwe lease auto. Dikke kans dat hij elektrisch gaat rijden. Immers, veel bedrijven stappen over op elektrische auto’s. Mijn eerste gedachte was, hoe moet dat dan met een roadtrip met een elektrische auto? Want zo’n auto kan toch helemaal niet zo ver? En zijn andere landen er wel geschikt voor? Zijn er wel laadpalen? Dus ik ging op onderzoek uit. En wat blijkt? Gelukkig kun je ook met elektrische auto’s geweldige roadtrips maken!

Waar naar toe met je elektrische auto?

De eerste modellen van elektrische auto’s konden misschien niet zo ver rijden. De smart #1 versies kunnen allemaal gemiddeld meer dan 400 km rijden voordat je naar een laadpaal moet. Dat betekent vanuit Utrecht gerekend dat je naar België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland kunt, zonder te hoeven laden. Dat zijn nogal eens mogelijkheden! Maar zijn deze landen ook geschikt voor elektrische auto’s?

Nederland heeft de hoogste dichtheid van laadpalen in de wereld. Fijn dat wij daarmee zo voorop lopen, maar dat betekent dat je in onze buurlanden misschien wel even meer moet zoeken dan je gewend bent. Laten we beginnen met Frankrijk. De mensen in dat land zijn niet bepaald fan van elektrisch rijden. Maar laadpalen vind je er wel veel. Dus je kunt met een gerust hart met je elektrische auto een roadtrip naar Frankrijk maken. Vrijwel iedere stad heeft openbare laadpalen. En in en rond Parijs vind je de meeste opties. Wel vind je soms nog een type 3 stekker. Dan is een type 3 laadkabel wel handig om mee te nemen.

Dan ons buurland België. Wij wonen dicht bij de grens en België is vooral in trek voor het goedkoop tanken van benzine en diesel. Maar kun je er ook je elektrische auto opladen? Ja, er zijn natuurlijk wel laadpalen, maar helaas nog niet veel op dit moment. Dus bekijk op tijd in België waar je je auto wilt en kunt opladen. Op de doorgaande route van Parijs en aan de Vlaamse kust vind je er voldoende.

In Duitsland zijn er eigenlijk altijd wel wegwerkzaamheden. Met laadpalen zijn ze minder actief dan Nederland, maar je vindt er wel voldoende om leuke roadtrips te maken met je elektrische auto. Vooral langs de grote snelwegen tref je snelladers. En bij een Kaufland of IKEA mag je gratis laden. In de meer afgelegen gebieden en dorpen kan het wat lastiger zijn om een openbare laadpaal te vinden. En wanneer je door heuvels en bergen rijdt, vraagt je auto wel meer energie. Dus zorg dat je op tijd een laadpaal op zoekt.

En hoe zit het met de laadpalen in Luxemburg? Het land is klein, maar Luxemburg heeft enorm veel moois te bieden voor een roadtrip met je elektrische auto. En het land heeft best veel laadpalen beschikbaar. Je vindt ze vooral in en rond de hoofdstad Luxemburg.

Andere landen in Europa met een goede infrastructuur van laadpalen zijn Noorwegen en Zweden. Gezien de afstand zijn dat waarschijnlijk niet de eerste bestemmingen waar je aan denkt voor je roadtrip met je elektrische auto.

Waar moet je rekening mee houden?

Een roadtrip met een electrische auto is net even anders dan met een brandstof auto. Het laden duurt namelijk vaak iets langer dan tanken. Daarom is het handig om het moment van laden te combineren met een pauze moment. Even uit de auto en lunchen. Of juist een uitstapje ergens doen, terwijl je auto kan laden. Online kun je vaak vinden of er een laadpaal is bij een pretpark of parkeerplaats. Ook kun je kiezen voor hotels met een laadpaal, zodat jouw auto kan laden terwijl jij in je bed bijtankt.

In Duitsland kennen veel snelwegen geen snelheidslimiet, wat voor vele ontzettend fijn is. Voor een elektrische auto is dat net even minder. Want de optimale actieradius, dus hoe ver je met je batterij kunt rijden, ligt zeer zeker niet bij de hoogste snelheid. Doe tijdens je roadtrip met je elektrische auto lekker rustig aan, dan kom je er het verste mee.

Ten derde, kies voor je roadtrip met je elektrische auto een route met voldoende laadpunten. Zorg ook voor een beetje speling. Want naast de snelheid hebben ook andere omstandigheden invloed op je actieradius. Bijvoorbeeld wanneer je airco overuren maakt op een hete dag.

En tot slot, je hoeft niet altijd tot 100% te laden. Zeker als je een route met meerdere laadpunten hebt, kun je ervoor kiezen om tot 80% op te laden. En dan stop je bij een volgend punt weer even. Zo voorkom je dat je echt moet zitten wachten tot de batterij vol is.

Kamperen met je elektrische auto

Maak je niet alleen een roadtrip met je elektrische auto, maar wil je er ook mee kamperen? Ik keek bij de elektrische auto’s van smart en ik zie dat een trekhaak gewoon mogelijk is. Zelfs tot een gewicht van 1600 kilo. Dat betekent dat je zelfs je vouwwagen op caravan achter je elektrische smart kunt hangen.

Zo zie je maar, elektrisch rijden is helemaal van nu en de mogelijkheden voor een vakantie of roadtrip met een elektrische auto zijn gelukkig enorm!