Steeds meer mensen kunnen en gaan reizen. Dat is aan de ene kant fantastisch. De wereld is immers te mooi om alleen maar via plaatjes te bekijken. Het groeiende toerisme heeft helaas ook een andere kant. Je kunt je voorstellen dat we plekken nogal ‘belasten’ door er met zijn allen heen te gaan. Hoe kun je hier dan mee om gaan en (meer) duurzaam reizen? Ik geef je enkele eenvoudige tips. En die kosten niet eens persé meer!

Koop een ‘groen’ vliegticket

Ga je vliegen? Dan herken je vast wel het aanbod net voor je op de knop ‘boeken’ klikt om een extra bedrag te betalen voor een eco seat. Oftewel je betaalt een klein bedrag waar bijvoorbeeld een bos mee wordt gepland om zo meer CO2-neuraal te vliegen.

Kies als het kan duurzaam vervoer

Ik heb er geen onderzoek naar gedaan, maar met de komst van hybride en elektrische auto’s kan ik me voorstellen dat bepaalde bestemmingen ‘groener’ te bereiken zijn met een energiezuinige auto dan met het vliegtuig. Is het uitzoeken waard, niet?

Geef terug aan de locals

Het komt maar zelden voor dat op plekken die overspoeld worden door toeristen de locals er ook aan verdienen. Wil je bepaalde bekende hotspots zien, denk eens na over hoe je tegelijkertijd iets lokaals kunt steunen. Neem bijvoorbeeld niet een georganiseerde gids, maar vraag een local voor een net bedrag om je rond te leiden en wat meer te vertellen. Pluspunt: dan krijg je ook geen standaard verhaal uit de boekjes 😉

Liefde voor anderen

Je kunt tijdens je reis ook bewust iets terug doen. Bijvoorbeeld een dierenopvang bezoeken of er een tijdje vrijwilligerswerk doen. Let wel, de ene is de andere niet. Laat je vooraf goed informeren dat je geld / tijd goed terecht komt.

Hetzelfde schijnt voor weeshuizen te gelden. Soms zijn er tehuizen met kids die helemaal geen wees zijn, maar de ‘baas’ wel veel geld opleveren via de toeristen. Ik heb daar zelf geen ervaring mee, maar met de juiste en gedegen voorinformatie kom je vast op de juiste plek.

Vermijd de gebaande paden (tijdens hoogseizoen)

Er zijn zoveel mooie plekken. Door ons een beetje meer uit te spreiden over de wereld, belasten we bepaalde plekken wat minder tegelijkertijd. En zo kom je op plekken die vaak nog veel authentieker zijn. En een stuk rustiger dus 🙂 win-win!

Denk aan souvernirs

Een mooie armband gemaakt van koraal of een selfie met een tijger… Het lijken leuke souvenirs, maar ze zijn alles behalve Ok! Het WNF poste onlangs een overzicht van de do’s en don’ts van wat je wel en niet mee van vakantie terug zou moeten nemen om onze planeet te beschermen.

Neem duurzame producten mee

Biologisch afbreekbare zeep en hervulbare flesjes voor water zijn fijne producten om zelf mee te nemen, zodat je de omgeving van je bestemming minder belast.

Slaap ecovriendelijk

Van de zeep en het handdoekenbeleid in dat ene hotel in Ljubljana (een erg ecovriendelijke stad overigens!) tot een compleet zelfvoorzienende ecolodge in de jungle in Azië. Alle kleine beetjes helpen om jouw ‘footprint’ zo klein mogelijk te houden.

Naast overnachten zijn er natuurlijk meerdere ecovriendelijke mogelijkheden, zoals binnenlands vervoer, duurzame restaurants en ga zo maar door. En als je niet zelf je reis boekt, kun je natuurlijk ook letten op wat jouw reisorganisatie aan duurzaamheid doet.

Wat doe jij eraan om een steentje bij te dragen aan duurzaam reizen?