Je telefoon gaat vrijwel altijd mee op reis. Maar hoe zit het ook alweer met bellen en internetten in het buitenland? Waar kun je je bundel voor gebruiken? Wat zijn voordelige opties? En wanneer moet je rekening houden met extra kosten? Deze en alle andere vragen heb ik voor je uitgezocht.

Bellen en internetten binnen de EU

Jaren terug kon je nog wel eens onaangenaam verrast worden wanneer je per ongeluk het knopje ‘roaming’ aan had laten staan en de Duitse grens al lang was gepasseerd. Want dan kon je een dikke rekening verwachten voor je internet gebruik dat door allerlei apps gewoon door ging. Sinds een aantal jaren is het zo geregeld dat je tijdens je vakantie binnen de EU gebruik kunt maken van je eigen bundel. En daardoor krijg je geen extra kosten meer voor bellen en internetten in het buitenland wanneer je in EU landen bent. Dat is dus goed nieuws!

Wel zijn er drie punten om rekening mee te houden.

Wanneer je binnen de EU belt met een ander Nederlands telefoonnummer, betaal je ook enkel het bekende tarief van jouw provider. Pas wanneer je een buitenlands nummer belt, geldt er een ander tarief. Dit valt vaak buiten je belbundel.

Let op wanneer je een grens nadert van een land dat buiten de EU valt. Bijvoorbeeld wanneer je in het zuiden van Kroatië bent bij de grens van Bosnië en Montenegro. Zodra je telefoon denkt dat het in dat andere land is, kun je weer hoge kosten verwachten. Dit kun je herkennen aan de naam van de provider waarmee je lokaal verbinding hebt.

Welke landen tot de EU gerekend worden, verschilt per provider. De EU landen zijn natuurlijk wel duudelijk, maar bijvoorbeeld Zwitserland en Noorwegen worden ook wel vaak gerekend tot de landen waar je je bundel kunt gebruiken. Dus check dit even voordat het anders blijkt te zijn dan je denkt.

Bellen en internetten buiten de EU

Bellen en internetten in het buitenland buiten de EU is nog steeds hetzelfde. Dat wil zeggen, je betaalt extra voor bellen en internetten, want het is allemaal buiten je bundel. En dat kan tot flink extra kosten leiden! Zorg dat je niet verrast wordt en check vooraf de tarieven van je bestemming.

Telefoneren is een bewuste actie. Maar je telefoon maakt continu internetverbinding, voor het binnenhalen van mails en berichtjes, het updaten van apps, enzovoorts. Je kunt je internet op je telefoon uit zetten, door roaming uit te zetten. Dit is de meest veilige manier om ongewilde kosten te voorkomen. Een andere – snelle – manier is om je telefoon op vliegtuigstand te zetten. Maar zodra je die stand weer uit zet, maken je apps weer verbinding met internet en gaat de rekening alsnog tikken.

Goedkoop bellen en internetten

Een Sim Only is de meest voordelige optie voor bellen en internetten in het buitenland in EU landen en in Nederland. Niet alleen de kosten voor de bundels zijn lager, er zitten nog veel meer voordelen aan die interessant zijn. Zo zit je niet vast aan een abonnement, maar kun je maandelijks opzeggen. Dus wanneer je langere tijd op reis gaat buiten de EU, kun je kosten besparen door je abonnement helemaal op te zeggen.

Ook kun je eenvoudig je abonnement tussentijds aanpassen. Stel dat je tijdens je vakantie in Italië merkt dat je internetbundel steeds op is (Netflix verbruikt bijvoorbeeld nogal wat), dan kun je je internetbundel tijdelijk of structureel verhogen. En je kunt je oude telefoontoestel blijven gebruiken. Dat is niet alleen voordelig, maar ook nog eens duurzaam.

bellen en internetten in het buitenland

Wifi in het buitenland

Een makkelijke manier om gratis te kunnen internetten in het buitenland is om overal contact te maken met wifi. In Nederland is het op veel plekken beveiligd met een wachtwoord. Mijn ervaring is dat dit in het buitenland veel minder is. Daarnaast delen vooral horeca zaken hun wifi makkelijk met je, maar soms bijvoorbeeld ook supermarkten en andere winkels. In Hong Kong is overal in het moderne centrum gratis wifi!

Er is een speciale app die je vertelt waar het dichtbijzijnste punt met gratis wifi is, namelijk Wifi finder. Een app die dus tijdens je reizen niet mag ontbreken.

Simkaart kopen in het buitenland

Binnen de EU is een simkaart kopen niet nodig. Want je kunt immers gebruik maken van je bel- en internetbundel zonder extra kosten. Buiten de EU wordt het een ander verhaal. En dan kan het ook voordelig zijn om een lokale simkaart te kopen.

Zeker als je wat langer in een land rond reist en bijvoorbeeld ook in het openbaar vervoer internet wil hebben. Of wanneer je zeker wilt zijn van internet voor je werk en je dus niet enkel op de gratis wifi wilt vertrouwen. Dan is een simkaart kopen in het buitenland wel handig. Aangezien je voor een abonnement allerlei informatie moet kunnen overleggen, is het meest voor de hand liggend dat je een prepaid kaart koopt.

Bellen en internetten in het buitenland beperken

Dat je telefoon mee op reis gaat, is wel logisch. Voor het contact met het thuisfront, het maken en delen van foto’s en het gebruik van allerlei apps voor op reis. En bellen en internetten in het buitenland hoeft dus ook helemaal niet duur te zijn.

Maar het is ook heel fijn om op reis juist je telefoon even helemaal weg te leggen. En je volle aandacht in het hier en nu te hebben en te genieten van je bestemming!

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.