Steeds vaker betrap ik mezelf erop dat ik mijn smartphone pak om foto’s te maken in plaats van mijn camera. Ik heb een iPhone en die maakt echt wel toffe foto’s in goede kwaliteit. Daarnaast heeft een smartphone andere voordelen die een camera niet heeft. Het leuke van smartphone fotografie is bijvoorbeeld dat je de foto’s op je telefoon eenvoudig kunt bewerken en meteen kunt delen op social media. En de camera’s op smartphones blijven steeds beter worden, waardoor het kwaliteitsverschil met een eenvoudige camera steeds kleiner wordt.

Maak met smartphone fotografie de mooiste foto’s

Om met je smartphone fotografie de mooiste foto’s te maken zet ik mijn tips voor je op een rij.

1 Houd je smartphone goed vast

Zorg dat je tijdens het foto’s maken met je smartphone deze goed vast houdt. Een popsocket is daar erg handig voor. Ze bestaan in allerlei kleuren en designs. En het belangrijkste: ze zorgen voor een goede grip van je smartphone. Ik vind een popsocket met een ring erg handig. Zo kan ik mijn smartphone met één vinger al goed vasthouden en met een andere stabiliseren terwijl ik foto’s maakt met mijn telefoon.

2 Niet zoomen

De camera op een smartphone heeft een zoom functie. Mijn advies: gebruik die niet! Loop liever zelf dichter naar je object toe. Of maak de foto en zoom later op de foto in. Het zoomen met de camera gaat namelijk helaas ten koste van de kwaliteit van je foto. Zeker als je later foto’s wilt afdrukken en aan de muur wilt hangen, is kwaliteit wel belangrijk.

3 Gebruik bijzondere instellingen

Behalve zoomen hebben smartphones wel hele handige andere instellingen voor smartphone fotografie. Zo heeft de iPhone 12 de portret stand waar je nog mooiere foto’s mee maakt. Met deze stand creëer je scherpte op je object en de omgeving wordt meer vaag. En dat geeft je foto veel meer diepte. Een voorbeeld zie je hieronder in de foto van Sem en mij. Daarbij kun je ook nog eens kiezen voor het soort licht, zoals natuurlijk licht of studiolicht.

4 Tik op het scherm voor focus

Het handige van smartphone fotografie is dat je smartphone zelf ‘bedenkt’ waar het op zal scherpstellen. Soms is dat echter niet hetgeen jij graag scherp wilt hebben. Bijvoorbeeld wanneer je de eerste knoppen aan de takken wilt vastleggen. Dan wil je de knoppen vooraan hebben en niet de takken erachter. Dit kun je heel eenvoudig zelf bepalen door op je scherm te drukken op datgene dat jij scherp wilt hebben.

5 Geluidsknop als button

Soms is het tijdens smartphone fotografie onhandig om op het scherm te drukken voor het maken van een foto. Wist je dat je met de geluidsknop van je smartphone ook foto’s kunt maken? Dus met de knoppen waarmee je het geluid harder of zachter zet. Sinds ik dit weet, gebruik ik die knop eigenlijk vaker voor het maken van foto’s met mijn smartphone dan met de knop op het scherm.

6 Zet de hulplijnen of grid aan

Ook een hele goede instelling voor smartphone fotografie is het aanzetten dan de hulplijnen. Door de lijnen te gebruiken heb je voortaan altijd rechte foto’s! Bij iPhone zet je hulplijnen of grid aan via de algemene instellingen. Bij andere smartphones kun je dit doen via de foto instellingen.

7 Beweeg creatief

Met een smartphone ben je wendbaar, gebruik dat ook tijdens je smartphone fotografie. Experimenteer eens met foto’s laag bij de grond bijvoorbeeld. Die kun je maken zonder dat je zelf plat op de grond hoeft te gaan liggen. En je kunt lelijke dingen weg werken door iets anders of iemand ervoor te zetten. Zo liet ik Remco op de foto hierboven precies op een plek staan zodat je de vuilcontainers bij de hoeve precies niet kon zien.

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.