De zomer komt eraan en daarmee hopelijk ook meer zonnige dagen. Veel motorrijders kijken ernaar uit om de motor te pakken en de weg op te gaan. Of nog beter, op motorvakantie te gaan. Voor motorliefhebbers is dat het ultieme vakantiegevoel. Hoe bereid je je voor op een motorvakantie?
Jarenlang heb ik motor gereden en ik ben een aantal keer ook op motorvakantie geweest. Dat vond ik onwijs tof! Het zijn een paar van mijn favoriete herinneringen aan mijn vader. Inmiddels heb ik al een paar jaar niet meer gereden. Iets met teveel interesses en te weinig tijd. Maar man, wat blijft het kriebelen op een zonnige dag of wanneer ik op een mooie weg rijd!
Een motorvakantie vraagt wel om de nodige voorbereiding.
Voorbereiden op je motorvakantie
#1 Kies je bestemming en route
Ten eerste is het belangrijk je bestemming te kiezen en je route uit te stippelen. En wat voor jou de perfecte bestemming en route is, is heel persoonlijk. Hou je van binnendoorwegen of rijd je liever over de snelweg? Voel je je vrij op steile bergpassen of kies je liever wat makkelijkere wegen, zodat je meer van de omgeving kunt genieten? Dit soort vragen helpen je in je keuzes voor je motorvakantie.
Gemiddeld is 300 tot 500 kilometer per dag een fijne afstand. Maar dat hangt ook heel erg af van wat je zelf prettig vindt. Sommige motorrijders rijden graag de hele dag en komen pas laat in de middag op de bestemming aan om te overnachten. Ik vond het tijdens motorvakanties juist leuker om al wat vroeger in de middag aan te komen. Zo kon ik ter plekke de omgeving een beetje verkennen en op het gemak eten en zo. Ook koos ik er regelmatig voor om twee nachten op één plek te blijven. Er zijn motorrijders die echt iedere dag willen rijden. Alles kan en alles is goed, als je maar doet waar jij tijdens je motorvakantie zin in hebt.
Voor de route is het handig om altijd iets meer tijd te rekenen voor een traject. Er kan namelijk altijd iets gebeuren onderweg. Een omleiding of je hebt een sanitaire stop nodig. Of je wilt gewoon even stoppen om van het mooie uitzicht te genieten of om zelf even te rusten. Kies voor je rustpunten vooral mooie plekken voor een extra uitzicht. Dat is veel leuker dan een saai benzinestation. Gemiddeld is een pauze om de 2 à 3 uur wel realistisch om mee te rekenen.
#2 Zorg voor fijne uitrusting
Een motorvakantie is echt iets anders dan een dagje touren. Je bent dagenlang onderweg op je motor. Dus heb je motorlaarzen die je na een paar uur altijd graag uittrekt, dan is je motorvakantie het moment om toch eens nieuwe te gaan kopen. Het is namelijk echt belangrijk dat je motorkleding lekker zit, zeker nu je het dagenlang zult dragen.
Een kwalitatief goede uitrusting hoeft helemaal niet duur te zijn. Ik heb bijvoorbeeld een HJC helm. Dat is het grootste merk voor motorhelmen, van hele goede kwaliteit en goed betaalbaar. Een paar jaar geleden maakte ik een motorrit over de Hay Van Pass in Vietnam. De helm die ik toen kon huren zat helemaal niet lekker en dat is dan echt irritant tijdens een lange rit of motorvakantie.
Nog een tip voor je motorkleding tijdens je motorvakantie. Kijk ook of jouw kleding past bij de weersomstandigheden die je verwacht tijdens je vakantie. Ook al vind je jezelf een echte mooi weer rijder, je kunt verrast worden. Ik heb bijvoorbeeld meer ademende handschoenen voor warme dagen en lekkere dikke voor koude dagen. En extra regenbescherming vind ik ook altijd wel prettig om bij me te hebben. In Nederland rij ik na een ritje door een regenbui naar huis en droogt de motorkleding wel op. Maar als je er op je motorvakantie mee zit, dat is niet fijn.
#3 Veiligheid voorop
Veiligheid staat voorop bij motorrijden en dat geldt ook tijdens een motorvakantie. Zorg daarom ten eerste dat je uitgerust aan je motorvakantie begint. En overschat jezelf niet en ook de situatie niet. Voel je dat je vermoeid wordt, neem dan echt even een pauze. Of slaat het weer plotseling om, hou dan goed in de gaten of je nog veilig genoeg kunt doorrijden. Veiligheid betekent dus ook flexibiliteit, want het vraagt soms om een alternatief plan dan je oorspronkelijke route.
Ten tweede moet je motor zelf natuurlijk ook veilig zijn. Een extra check en onderhoudsbeurt voor je motorvakantie is daarom wel verstandig. En mocht er onderweg toch iets gebeuren, dan moet je kunnen terugvallen op een goede reisverzekering. Ik raad voor een motorvakantie altijd een dekking aan met alternatief vervoer en repratiëring van je motor. Want zelf een motor terug naar huis vervoeren is nogal lastig.
#4 Kies je overnachtingen
Met de overnachtingen tijdens je motorvakantie kun je alle kanten op. Kies je voor kamperen, hou er dan rekening mee dat je daar extra bagage voor mee zult moeten nemen. En rijden met een zwaar beladen motor is anders dan rijden zonder bepakking. Dan is het verstandig dat in Nederland al eens te oefenen.
Ga je voor hotels, B&B’s of huisjes, dan scheelt dat een hoop bagage. En dan heb je de keuze of je reserveert of niet. Om de vrijheid in je route te houden, zou je kunnen kiezen voor kosteloos annuleren tot kort voor aankomst. Stel dat je je route wilt wijzigen, dan zit je ook niet aan een hotel vast. Aan de andere kant vond ik het wel prettig te weten dat ik ergens terecht kon. Daarom zou ik in het hoogseizoen zelf altijd wel vooraf reserveren.
Zodat je na een mooie rit zeker bent van een plekje op een terras met een koud drankje!
Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.