Tijdens mijn eerste verre reizen had ik geen mobiele telefoon bij me. Contact met het thuisfront had ik af en toe, als ik een internet café of een telefooncel opzocht. En informatie over de bestemming zocht ik in een reisgids op. Dat kan ik me nu nog maar amper voorstellen. Mijn iPhone 8 moet met me mee. Dankzij de handige apps voor op reis is het namelijk mijn steun in een heleboel situaties.

De handigste apps voor op reis op een rij

Waar is de dichtstbijzijnde toilet als je heel erg moet? Hoeveel Euro kost die porseleinen vaas van 463 Chinese Yuan nou precies? Mag je die eigenlijk wel mee naar Nederland nemen? Op deze en veel meer vragen kun je heel eenvoudig met handige apps voor op reis antwoorden vinden. Ik heb er maar liefst 18 voor je bij elkaar verzameld, die allemaal hun eigen toegevoegde waarde hebben. En niet geheel onbelangrijk: ze zijn allemaal gratis te downloaden!

Douane Reizen app

Mag je de Chinese vaas die je in een souvenirwinkel in Beijing gevonden hebt mee naar Nederland nemen? Het antwoord vind je in de overzichtelijke handige app van de Douane, net als de informatie over het meenemen van alcohol, tabak en contant geld. Voor je vertrekt kun je je bestemming ingeven. De app geeft je dan al allerlei nuttige informatie. Koop je hele waardevolle dingen? De douane kan je bij terugkomst om de aankoopbonnen vragen. En die kun je inscannen en in de app opslaan.

Reisapp Buitenlandse Zaken

De handige app van het ministerie van Buitenlandse Zaken vertelt je per land alles over de veiligheid van een land. Informatie over eventuele risico’s, de verkeersveiligheid en de gezondheid is overzichtelijk weergegeven. Mocht er onverhoopt een noodsituatie zijn, dan kun je ook via de app eenvoudig advies opzoeken.

GGD Reist mee

Wel of geen malariapillen nodig? Welke inentingen worden geadviseerd? Ik weet het nooit precies. Via de handige app van de GGD heb je altijd toegang tot de actuele stand van zaken.

Wifi finder

De tot nu toe genoemde apps en ook een heleboel handige apps die nog volgen kun je offline gebruiken. Dan nog is toegang tot Wifi wel heel handig. Heb je geen toegang in je hotel of is de verbinding slecht? Kijk via Wifi finder waar je nog meer toegang tot wifi hebt.

Leestip: dit is waarom VPN super handig is!

handigste apps voor op reis: de wc vinden
Hoe ga je deze wc vinden?

Flush

Als je moet, dan moet je. En dan is het wel fijn als je weet waar de dichtstbijzijnde toilet is. Honderdduizenden wc’s zijn inmiddels al in deze app opgenomen voor de hoge nood.

TripAdvisor

TripAdvisor is misschien een open deur. Toch wil ik hem wel met je delen als een van de handigste apps voor op reis. Hij is oh zo handig! Hotels, bezienswaardigheden, restaurants, je vindt er alles in. En omdat de locaties door reizigers zoals jij gereviewd worden, krijg je echte feedback. Denk er ook aan zo nu en dan zelf eens een review achter te laten waar je anderen weer mee helpt.

Schiphol app

Vertrekt je vlucht op tijd? Is er een lange rij bij de controles? En bij welke gate moet je zijn. Al deze informatie voor vluchten vertrekkend van Schiphol vind je in de Schiphol app.

Onderweg app

Ga je met de auto op vakantie, dan is de Onderweg app van de ANWB onmisbaar. Naast file nieuws kun je er namelijk ook tankstations mee opzoeken. En laten we hopen dat je het niet nodig hebt, maar toch, bij pech geeft de app een link naar de Wegenwacht.


Tip: Zelf ben ik al jaren fan van iPhone. Ik vind het fijn om alle handige reisapps bij elkaar te zetten, zodat ik ze makkelijk terug vind. Op een iPhone 8 kun je eenvoudig verschillende schermen maken waar je apps kunt groeperen. Ook kun je apps in mapjes bij elkaar plaatsen. Super handig!


Instagram

Ik kan me haast niet voorstellen dat je deze app nog niet hebt. De meeste gebruikers bekijken de foto’s. Wist je dat je Instagram ook goed kunt gebruiken voor meer concrete tips voor je reis en daarom een van de handigste apps voor op reis is? Zoek bijvoorbeeld via de locatie waar je je bevindt naar foto’s van plekken die je aanspreken. Of zoek via hashtags die met je bestemming te maken hebben. Zo kun je hele toffe lokale tips en plekken ontdekken.

Maps.me

Veel handige apps voor op reis geven informatie, tips en/of inspiratie. Soms heb je gewoon alleen maar de weg nodig, omdat je heerlijk aan het ronddwalen was en je hotel niet meer kunt vinden. Dan is er Maps.me. Het grote voordeel van deze app is dat je ook offline op je iPhone toegang tot de kaarten hebt.

SAS Survival Guide

Voor de avonturiers onder ons is de SAS Survival Guide een onmisbare app. Hoe maak je vuur? Welke dingen moeten er in je medische kit zitten? Alle informatie om in de wildernis te overleven. Zit je confortabel in een hotel? Dan is het leuk om de quiz te doen en je kennis te testen.

Xe Currency

Weet je inmiddels hoeveel 463 Yuan is? Je hoeft je hoofd er niet over te breken, de app Xe Currency doet het rekenwerk voor je!

handigste apps voor op reis: hoeveel kost het servies?

Google translate

“El hotel está completo”, vertelt de receptioniste van het hotel in Mexico je. Je denkt dat je kamer compleet is, dus klaar. De receptioniste bedoelt helaas een minder fijne boodschap. Via Google translate kom je daar snel genoeg achter.

Duolingo

Wil je alvast een beetje kennismaken met een vreemde taal. Daar is de leuke app Duolingo voor. Zo kun je alvast een beetje oefenen hoe je in een ander hotel naar een vrije kamer kunt vragen.

AroundMe

De app AroundMe is enigszins vergelijkbaar met TripAdvisor, maar is een van de handigste apps voor op reis vanwege een andere reden. Op de kaart zie je eenvoudig wat er in je omgeving is. En de app toont niet alleen restaurants en hotels. Ook nuttige plekken zoals bezinestations, ziekenhuizen en supermarkten kun je er in je buurt mee zoeken.

Polarsteps

Het thuisfront vindt het echt wel leuk te zien waar je uit hangt. En daar is Polarsteps ideaal voor. De app deelt je locatie en je kunt daar steeds zelf foto’s vanaf je smartphone aan koppelen. Groot pluspunt is dat je ook zelf je eigen route makkelijk terug kunt kijken als herinnering. Daarom is dit niet alleen een van de handigste apps voor op reis, maar ook voor daarna.

Skype

Wat het thuisfront nog leuker vindt, zeker als je wat langer op reis bent, is om je live te kunnen zien en spreken. En dan is er gelukkig Skype, een van de handigste en leukste apps voor op reis!

Been

De app Been is bedoeld om aan te geven welke landen je bezocht hebt. Je kunt het voor jezelf houden of met anderen delen. Naast de handigste apps voor op reis is deze eigenlijk vooral gewoon leuk.

Welke apps die nog niet in dit overzicht staan vind jij de handigste apps voor op reis ?

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.