“Gaan jullie nu alweer weg?” hoor ik vaak. Regelmatig gevolgd door “Is dat niet een heel gedoe, alles steeds in- en uitpakken?” Mijn antwoorden? “Ja! En nee hoor!” Zeker sinds we een camper hebben, vind ik het heel makkelijk om vaak op pad te gaan. De afgelopen maanden zijn we om de week een lang weekend weg geweest en soms wel twee weekenden achter elkaar. Natuurlijk moet je thuis dan wel even snel de was doen. Maar ik kan je vertellen dat je ook wel heel handig wordt in het in- en uitpakken van de camper. Hoe ik dat dan doe? Dit zijn mijn tips voor het makkelijk inpakken van je camper!

Natuurlijk is met een camper reizen wel echt anders dan met een tent of wanneer je met de auto gaat. Met een camper heb je immers je eigen huisje op wielen en veel spulletjes kunnen erin blijven, terwijl de camper tussen de reisjes door in de stalling staat. Hoe doe ik dat? Dit zijn mijn tips voor het inpakken van je camper.

#1 Zoveel mogelijk in de camper laten

Alles dat in de camper kan blijven, laat ik in de camper. En dat is echt veel! Natuurlijk het servies en bestek, kampeerstoelen en tafel, emmers, gereedschap, lampen, spelletjes en electriciteitsnoeren. Maar ook langhoudbaar eten, leesboeken, EHBO trommel en paracetamol, toiletspullen en handdoeken. Het scheelt tijd met inpakken wanneer een deel gewoon al in de camper ligt.

Ook voor mijn kinderen laat ik spullen in de camper liggen, zoals luiers, billendoekjes, speelgoed, een speelkleed, slabbers, hydrofiele doeken en washandjes.

#2 Spullen dubbel aanschaffen

Er zijn spullen die ik in de camper wil laten liggen, maar thuis ook nodig heb. Een goed voorbeeld daarvan zijn handdoeken en keukendoeken die we speciaal voor de camper hebben bijgekocht. En toiletspullen voor iedereen. Van douchegel, shampoo en zonnebrand heb je vast wel meerdere verpakkingen. Dus daar kun je spullen makkelijk van in de camper laten liggen. Maar meestal heb je maar één haarborstel, scheermesje, lenzenbakje, enzovoorts. Om die toch echt in de camper achter te laten, hebben we veel dingen dubbel gekocht.

#3 Een voorraadje eten voor de eerste dag(en)

Ik zorg altijd dat er eten ligt voor in ieder geval één avond en dat er voldoende etenswaren en snacks zijn om het een dagje uit te zingen. Wanneer we spontaan de camper willen ophalen en meteen weg willen, kan dat op deze manier ook en kunnen we voor de dagen erna ter plekke boodschappen doen. Concreet is er altijd wel:

  • pasta
  • zalm of tonijn uit blik
  • houdbare melk (met deze drie kan een eenvoudige pasta gemaakt worden)
  • een zak soep
  • potje of blikje groente
  • instant noodles (van die zakjes inclusief kruiden. Dit gebruiken we wel eens als we ergens heel laat aankomen, moe zijn en geen zin in koken hebben maar ook geen eten meer kunnen afhalen.)
  • kruiden
  • crackers
  • pindakaas
  • peperkoek
  • een rol koekjes (geen chocolade…)
  • zak chips
  • olijfolie om te bakken
  • koffie
  • thee
  • fles frisdrank
  • fles water
  • blikjes (alcoholvrij) bier
  • en voor de kinderen: potjes eten, fruitzakjes, snacks voor onderweg (meestal rozijntjes)

Al deze producten blijven lang goed en liggen in de kastjes op de vaste plekken. Onze camper staat tussen onze reizen door in een binnenstalling waar de temperatuur op een hete dag niet enorm oploopt. Stel dat je camper tussendoor buiten staat, dan zou je het eten op die momenten misschien beter in een lagere kast kunnen leggen, zodat het niet te heet wordt. Vaak staat er op de verpakking bewaren op kamertermperatuur. Dat is dan natuurlijk het beste. Maar ik denk dan altijd aan de hete dagen dat we met de camper op pad zijn. Dan leg ik het eten ook gewoon in de normale kastjes en komt het ook wel goed.

#4 Een lijstje met inventaris

Nu er veel standaard in de camper ligt, is het wel de vraag wat we dan nog wel in moeten pakken. Daarom heb ik een lijstje gemaakt met wat er standaard is en wat ik thuis nog in moet pakken. Eigenlijk het enige dat we nog moeten inpakken is kleding, vers eten, de fietsen, gasflessen, Remco zijn bril en mijn dagelijkse medicatie. Dit scheelt echt zoveel tijd!

Dit lijstje gebruik ik ook om op de laatste dag van de trip de spulletjes bij elkaar te leggen die weer uit de camper moeten. Zo gaat het uitpakken net zo snel als het inpakken.

#5 Thuis een krat met camper spullen

Soms moeten er tussendoor spullen uit de camper gehaald worden. Bijvoorbeeld de handdoeken die we gebruikt hebben, want die wassen we thuis weer fris uit. We hebben een krat die bij iedere trip gecheckt wordt. Daar leg ik de spullen in die thuis zijn geweest en weer terug de camper in moeten. Zo hou ik het ‘vaste inventaris’ dus zoveel mogelijk compleet.

#6 Packingcubes voor kleding

Wanneer we langer met de camper weggaan, leg ik alle kleding in de kledingkast op de planken. Maar voor een lang weekend hebben we weinig kleding nodig. Dan maak ik gebruik van packingcubes. Iedereen in ons gezin heeft er één. Met zo’n cube is het thuis makkelijk inpakken en ook wordt alles eenvoudig in de camper gelegd. Bovendien dwingt de cube tot keuzes, want “vol is vol” en zo hebben we altijd wel genoeg voor een weekend.

Leestip: wat kost een camper?

tips inpakken camper
Dit zijn de opvouwbare wasmanden. Ook handig om tijdens de vakantie spullen in te doen.

#7 Wasmanden voor andere spullen

Alle andere spullen die steeds in- en uit de camper worden geladen doen we in opvouwbare wasmanden. Dat zijn bijvoorbeeld schoenen, spullen zoals een iPad, opladers, vers eten en open verpakkingen. We hebben er drie en eigenlijk altijd passen de spullen wel allemaal daarin.

Door de spullen zo in te pakken en de packingcubes te gebruiken, lopen we voor het inpakken van een lang weekend misschien twee keer op en neer en alles ligt in de camper!

Tips voor het makkelijk inpakken van je camper

Dit zijn mijn tips voor het inpakken van je camper en dat zo snel en makkelijk mogelijk te doen. Ik ben benieuwd, heb jij tips die er nog niet tussen staan? Laat het gerust weten!

Wil je een tweedehands camper kopen? Lees dan ook Dit is waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands camper. En dan vind je dit vast ook leuk: Hoe pimp je de binnenkant van je camper .