Kamperen met een baby is anders dan zonder baby. Je hebt nou eenmaal meer spullen nodig en meer dingen om rekening mee te houden. Zeker omdat je met een tent net wat meer op jezelf aangewezen bent dan bijvoorbeeld in een hotel midden in een stad. Onze eerste keer kamperen met onze baby zit er inmiddels op en ik deel mijn persoonlijke tips met je.

Kies een baby vriendelijke camping

Er zijn meerdere voordelen aan een kindvriendelijke camping wanneer je gaat kamperen met een baby. De voornaamste is dat er vaak kindvriendelijke faciliteiten zijn. Zoals een bad- en doucheruimte speciaal voor baby’s. Daarnaast vindt ook een baby van 7 maanden een stukje glijbaan vaak al waanzinnig leuk.

Ook zijn er veel andere kinderen. Niet dat je baby daar nu zo al veel mee speelt, maar mij gaf het wel een prettig gevoel. Want ieder kindje maakt wel eens kabaal, valt, huilt, roept en maakt ander geluid, ook ’s ochtends vroeg al. Ikzelf voel me met onze baby prettiger in zo’n omgeving, maar dat is natuurlijk geheel persoonlijk.

Kies ruimtebesparende baby spullen

Tijdens het inladen van de auto heb ik me meerdere keren afgevraagd hoe mensen gaan kamperen met meerdere kids en/of een kleinere auto. Respect hoor! Mijn eerste tip is dan ook: kies voor ruimtebesparende spullen. Dat geldt eigenlijk sowieso voor kamperen in het algemeen, maar ook voor de baby spullen. Bijvoorbeeld een Deryan bedje, dat tot een klein pakketje opvouwbaar is. Dat neemt veel minder ruimte in dan een traditioneler campingbedje.

Ook is opblaasbaar speelgoed heel handig. En om al het speelgoed een beetje bij elkaar te houden in de tent gebruikte ik een lichtgewicht en opvouwbare wasmand.

Op kampeerwijzer vind je een handige checklist van wat je mee neemt wanneer je gaat kamperen met jonge kinderen.

kamperen met een baby

Neem uitwasbare spullen

Daar waar ik met het vliegen met een baby vooral wegwerp dingen gebruikte, om niet teveel was mee te hoeven sjouwen, kies ik met kamperen juist het omgekeerde. Ik nam een paar slabbers en washandjes mee en een stapeltje kleding en vervolgens genoeg wasmiddel, wasknijpers en een waslijn om alles het uit te wassen. Ook dit helpt om bagageruimte te besparen. En het is ook nog eens duurzamer.  Met het zonnige weer was de was zo weer droog. En veel campings hebben een wasmachine, voor als je echt geen zin hebt 😉

Lees ook: Hoe overleef je een vliegvakantie met een baby

Maak het aangenaam warm

De opmerking die ik het meest hoorde toen ik vertelde dat we gingen kamperen met onze baby, was “zou je dat nou wel doen met die kou ’s nachts?”. Tja, in de natuur kan het ’s nachts flink afkoelen. Gelukkig zijn er allerlei manieren om het aangenaam warm te houden.

Ten eerste heb ik een isolatiematje onder het bedje liggen. Zo’n zilver lichtgewicht ding. De kou van de grond gaat namelijk dwars door een luchtbed heen, tenzij je er zo’n matje tussen legt. Verder nam ik voldoende dikke winter pyjama’s mee en een lekker zachte winterslaapzak. Tegen de tijd dat Mats naar bed ging, was het nog best warm in de tent en deed ik alleen zijn romper aan. Toen hij wakker werd voor de laatste voeding, deed ik gelijk de pyjama en slaapzak voor de nacht aan.

Ook een elektrisch kacheltje kan voor fijne warmte zorgen. Let daarbij op de veiligheidsaspecten. Bijvoorbeeld dat de kachel zichzelf uitschakelt als hij om zou vallen. En zorg dat je de kachel nooit bedekt. Check bovendien het wattage ervan, of de camping dat wel aan kan.

Laat zien hoe box eruit ziet

Zorg voor veilig speelplezier

Meteen bij aankomst fanatiek alles uitladen en de tent opzetten is er bij kamperen met een baby niet meer bij. Hij of zij wil na de autorit natuurlijk gezellig spelen. De Deryan inklapbare box was voor ons ideaal. Mats tijgert inmiddels namelijk flink rond, dus ik kan hem niet zonder toezicht op het gras los laten. De tent kunnen we echter niet alleen opzetten. In de box kon Mats even fijn spelen en konden wij samen de tent opzetten.

Een andere mogelijkheid is dat je je kleintje in de kinderwagen zet, zodat hij of zij gezellig mee kan kijken, maar toch veilig op een plek blijft.

Hou de praktische spullen ‘s nachts in de buurt

Door ervaring met kamperen met jonge kinderen word je steeds handiger kan ik je vertellen. Slaapt je kleintje thuis al de nachten (vaak) door, zul je zien dat ie op de camping ‘s nachts wakker wordt van een vieze luier. En dan is het wel handig als je de doekjes en luiers binnen handbereik hebt liggen.

Drinkt je baby de fles, zorg dan voor een thermosfles met gekookt water. Zo kun je binnen mum van tijd een flesje maken. En dat zou ‘s nachts zomaar eens nodig kunnen zijn, want van die buitenlucht krijgt iedereen extra honger.

Bescherm tegen de zon

Onze kampeerplek was zo dat de zon vrijwel de hele dag voor de tent scheen. Lekker voor ons, maar al snel teveel zon voor de kleine. Mijn broer had een Tarp bij. Ik had er nog nooit van gehoord. Het is zo’n schaduwdoek dat je aan je luifel en met stokken of aan een boom kunt bevestigen om schaduw te creëren. Ideaal!  

En schaduw of niet, insmeren van je kleine is ook belangrijk. Ik vind de Baby en kids zonnebrandcrème van Weleda fijn. Die is zacht voor het babyhuidje en blijft een beetje wit, zodat je ziet waar je gesmeerd hebt.

kamperen met een baby
Ideaal zo’n schaduwdoek

Het enige waar ik geen tip voor heb is dat het in de tent vroeger licht wordt met zonsopkomst en Mats daardoor ook vroeger wakker werd dan normaal. Tja, ach, dan maar lekker genieten van ’s ochtends samen knuffelen in bed en profiteren van een lekker lange dag 😉 Mocht jij de gouden tip hiervoor hebben, dan hoor ik het graag!

Wil jij gaan kamperen met een baby?

Dit bericht bevat affiliate links. Via deze links wordt je naar de genoemde producten geleid die ik zelf heb gekocht/gebruikt. En koop jij ze ook via die link, dat kost jou niets extra en levert mij een kleine commissie op.