Steeds ben ik op zoek naar nieuwe bestemmingen om te ontdekken. Suriname is er zo één. Ik ben wel nieuwsgierig naar het land. Er wordt gewoon Nederlands gesproken, maar verder ziet het er heel anders uit. Wat zijn de mooiste plekken en waar moet je tijdens je rondreis door Suriname heen? Wie kan dat beter vertellen dat iemand die zelf Surinaamse roots heeft. Ik laat Jasmina aan het woord.

Vertel, wie is Jasmina?

Jasmina is het gezicht achter Sparkles Inside, een 34 jarige meid die samen met haar man en dochtertje woont in het Westland en blogt over “alles” wat haar bezighoudt. Passies zoals reizen, koken en vooral genieten zijn o.a. onderwerpen waar ik over blog. Nadat ik chronisch ziek ben geworden, heb ik er voor gekozen om elke dag te genieten. Ik tel elke dag mijn zegeningen en mag me oprecht een gelukkig mens noemen. Mijn dochter is mijn lichtpuntje als het even tegen zit. Deze kleine ondeugende en eigenwijze meid heeft me laten zien en voelen wat de ware betekenis van geluk is. Ik hoop samen met mijn gezin nog veel van de wereld te mogen zien en verschillende culturen te leren kennen.

Je vertelde dat je naar Suriname bent geweest. Waarom heb je voor die bestemming gekozen?

Suriname is eigenlijk niet een bestemming die gekozen is, maar die er min of meer met de paplepel ingegoten is. Met een Surinaamse moeder ben ik een aantal keer naar Suriname gegaan om familie te bezoeken en terug te gaan naar mijn roots.

Welke plekken heb je in Suriname bezocht?

Wanneer we op Zanderij landden, reden we altijd rechtstreeks door naar Nickerie. Dat is het dorp waar mijn moeder is geboren en waar mijn familie woont.  Vanuit daar zijn we naar Paramaribo geweest, naar Nieuw Amsterdam,  het binnenland in en zijn we zelfs naar buurland Trinidad en Tobago geweest.

Ook leuk: de mooiste plekken in Ecuador verteld door een semi-local

Welke plek of ervaring vond jij het allermooiste van je reis? 

Er is niet één specifieke ervaring of plek die ik het allermooiste vond. Als lekkerbek zou ik zeggen: Blauwgrond. In dit dorp heb je heel veel (Javaanse) eettentjes waar je mega grote porties krijgt voor weinig geld.

Wat ik in Suriname erg mooi vind, is dat er weinig haat is op basis van geloof, in tegenstelling tot hoe je dat momenteel in de rest van de wereld ziet. De synagoge staat naast een moskee en verderop staat een mandir. Is het suikerfeest, dan vieren Moslims, Hindoes, Christenen en Joden dat samen. Ook als er bijvoorbeeld een Hindoestaans feest zoals Divali of Holi is, wordt dit samen gevierd. Er is eenheid en dat is prachtig om te zien. Ik denk dat dat een ervaring is die me bij blijft.

Welke plekken maakten de meeste indruk op je?

In het district Nieuw Amsterdam kreeg ik kippevel. Het is een waar museum district. Hier voel je de pijn nog die de slavernij heeft achtergelaten. Wat erg bijzonder is, is dat de koets van prinses Wilhelmina nog steeds aanwezig is.

Ook Fort Zeelandia heeft indruk op mij gemaakt. Dit fort is in eerste instantie gebouw om het land te beschermen, maar later hebben de meeste beruchte decembermoorden hier plaats gevonden. Hier is geschiedenis geschreven. Het fort werd misbruikt als gevangenis, waar in 1982 veel militairen en journalisten zijn vermoord die tegen het regime van Bouterse waren.  Op 7 en 8 december vond hier een bloedbad plaats, dat tegenwoordig bekend staat als de decembermoorden. Toch wel een kippenvelmomentje. Leuke budgettip: op zondag worden er gratis rondleidingen gegeven.

Welke plek mag er wat jou betreft niet tijdens een rondreis door Suriname ontbreken?

Van alle mooiste plekken in Suriname mag de palmentuin in Paramaribo niet ontbreken als je het mij vraagt. Paramaribo is een erg drukke stad. De palmentuin was voor mij dan ook een oase van rust, maar tegelijkertijd is er ook genoeg te doen. Er zijn speeltuintjes, je hebt bankjes om uit te rusten en er zijn stalletjes waar eten en souvenirs worden verkocht. Als je hele hoge verwachtingen hebt, kan ik me enigszins voorstellen dat je de palmentuin vindt tegenvallen. Maar ik heb er genoten. Vooral op Surinaamse feestdagen zoals Keti Koti is het hier heel gezellig. De palmentuin is in 1658 aangelegd. Je zult je een kabouter voelen tussen de hoge palmbomen.

En welke mooiste plekken in Suriname nog meer niet?

Ook moet je echt het binnenland in. Je moet zeker met een korjaal over de Commewijne rivier varen. Als je geluk hebt, kun je hier dolfijnen en grote schilpadden spotten. Je kan met het bootje ook meteen door naar Nieuw Amsterdam, waar ik eerder over schreef.

Als derde plek mag Brownsberg niet ontbreken. Dit is een prachtig natuurgebied met prachtige watervallen, bijzondere bloemen en planten en  verschillende aapjes. Je kan er midden in de natuur overnachten in een hangmat. Dan ga je wel echt back to basic, verwacht dus geen luxe.

Welke bijzondere tip over Suriname zou je willen delen, die je niet zomaar in een reisgids vindt?

Net zoals je in Nederland Centerparcs hebt of Roompot vakantieparken, zo heb je in Suriname Danta Bai. Nou kan je vakantieparken in Nederland absoluut niet vergelijken met die in Suriname hoor. In Dantai Bai komen vooral de locals als ze vrij zijn om te relaxen. Je hebt een prachtig park, waar je kan picknicken of BBQ- en. Ook is dit een leuke plek als je wilt zwemmen. Hier ga je dus puur heen voor Q-time en om bij te tanken. Je kan er voor kiezen om ’s nachts in je hangmat te slapen, maar er zijn ook vakantiehuisjes. Ook Tapsee en Carolina Creek zijn een soort gelijke vakantieparken die niet mogen ontbreken tijdens je vakantie.

Naar welke plaats zou je nog terug willen om meer te zien?

Ik zou nog verder het binnenland in willen. Ik denk dat Suriname nog heel veel plekken heeft die niet ontdekt zijn. Ook heb ik gehoord dat er een district of vakantiepark is die Tapsee heet, verder stroomopwaarts aan de Suriname rivier. Het schijnt dat het daar nog mooier is dan wat ik hier boven genoemd heb. Dit moet ik dus nog zelf ervaren.

mooiste plekken suriname

Is er een bepaalde plek tegengevallen?

Ja, Blaka Watra en Cola Creek. Het was nogal overhyped en het was mega druk met toeristen. Ook namen mensen hun hele stereo-installatie mee en daardoor was er heel veel herrie. Bovendien had ik het groter verwacht, maar het was best klein. Dat in combinatie met de drukte was voor mij geen goede match. Deze plekken zal ik niet nog een keer bezoeken. Ook Nickerie is niet heel boeiend, veel meer dan de markt heb je er eigenlijk niet. Toch keer ik hier wel elke keer weer naar terug om familie te bezoeken.

Welk advies zou je mensen willen geven die een rondreis door Suriname willen maken?

Boek geen kant-en-klare rondreis via een touroperator, maar boek losse excursies via lokale reisbureaus waar de locals ook boeken.

Wil je meer zien dan Suriname alleen, dan kun je vanuit Suriname voor weinig geld een vlucht boeken naar Brazilië of Trinidad & Tobago. Ook kun je met de boot naar Guyana. Zo kun je meerdere landen in je vakantie proppen. 

Tot slot wat praktische informatie

Suriname kent een grote en kleine regentijd. Nu kun je het weer absoluut niet met Nederland vergelijken met de regen. In Suriname is het niet echt koud, ook niet als het regent. Als kind zijnde speelden we zelfs buiten als het ging regenen. De beste reistijd voor Suriname zijn de maanden februari tot en met april (het eerste droge seizoen) en augustus tot en met november.

Indien je naar het binnenland gaat, raad ik je wel aan om bij de GGD te informeren welke inentingen er handig zijn en hoe het met malaria zit. Ik raak je niet aan om naar Suriname te gaan als je zwanger bent of bezig bent om zwanger te worden i.v.m. het Zika virus.

Word jij ook zo enthousiast van deze mooiste plekken in Suriname?