De dampende geur van glühwein dringt mijn neus binnen terwijl we tussen de gezellige kraampjes op de kerstmarkten in Keulen door lopen. Kabouters schommelen boven mijn hoofd. Mijn oog valt op een hartjeskoek met de liefkozende tekst “mein kleiner Prinz”. Onze kleine prins ligt lekker en warm te slapen in de wandelwagen. Mooi, dan kunnen wij even wat van die op hout gerookte zalm proeven.

Duitsland is het land van de kerstmarkten bij uitstek en de Domstad staat er ook bekend om. Er zijn in totaal zeven kerstmarkten in Keulen op verschillende plekken in het centrum. Ze openen eind novenber de deuren en zijn tot kerstavond open. De openingstijden variëren per markt. De meeste zijn tot 22 uur open. Een drietal markten blijven nog tot na de jaarwisseling open. Hou hier dus rekening mee bij het plannen van je bezoek.

Verschillende markten

Alle kerstmarkten hebben een eigen thema. De mooiste en de drukste is die aan de Dom. Duizenden lichtjes geven de markt een sprookjesachtige sfeer. Een andere leuke is die op de Heumarkt en Altermarkt. Hier zie je de Heinzelmännchen overal terugkomen. Het verhaal van deze kabouters gaat dat zij ’s nachts het werk verrichten terwijl de Keulenaren sliepen. Op een gegeven moment was er een vrouw die erop gebrand was de kabouters met eigen ogen te zien. Maar toen de kabouters daar achter kwamen, waren ze zo beduusd. Ze besloten om niet meer naar Keulen te komen. De enige plek waar je deze harde werkers nog zult tegenkomen, is op de kerstmarkt.

Ook leuk: de leukste kerstmarkten in Europa

Kerstmarkt in Keulen
kerstmarkt in Keulen

Aangezien alle markten een eigen thema hebben, hebben ze ook een eigen drinkmok. Deze versierde mok kun je – tegen betaling – uiteraard laten vullen met glühwein of warme chocolademelk, maar alleen op de markt waar de mok hoort. Als je de mok inlevert, krijg je statiegeld terug. Dus ben je niet van plan naar een markt terug te komen, lever je mok dan in. Of hou hem als souvenier.

Op de markten kun je vanalles eten, van bratwurst tot gerookte zalm. Zoek je goedkopere opties, duik dan een van de vele restaurants in Keulen in. Wat ik vooral leuk vind, zijn die typische Duitse snuisterijen. kerstversiering, kaarshouders, dat soort dingen. Ik vind het heerlijk om daar tussen te neuzen. Bij de meeste kraampjes kun je tegenwoordig met pin betalen.

Lees ook over de leukste bezienswaardigheden in Keulen!

Vervoer en overnachten

Keulen is te bereiken per vliegtuig (lijkt me wat overdreven vanaf Nederland, maar het kan), trein en auto. Het treinstation ligt naast de Dom en er zijn verschillende parkeergarages in het centrum.

Omdat Keulen niet zo ver van Nederland ligt, kun je kiezen voor een dagtrip. Dan zul je ongeveer twee markten kunnen bezoeken. Maak je er een citytrip van, zorg dan dat je op tijd boekt. De kerstmarkten in Keulen zijn immers altijd erg druk bezocht.

kerstmarkt in Keulen
kerstmarkt in Keulen

Uitstapje naar Düsseldorf

Düsseldorf ligt op nog geen half uurtje rijden met auto of trein vanaf Keulen en heeft ook hele mooie kerstmarkten. Toen ik met Remco en Mats in Keulen verbleef, bezochten we mijn schoonfamilie die in Düsseldorf was en namen we ook zelf een kijkje op die gezellige kerstmarkten. Mijn schoonzusje schreef er ook een leuke blog over.

En buiten Duitsland zijn er natuurlijk ook veel te vinden. Maaike heeft de leukste kerstmarkten volgens bloggers verzameld.