Remco en ik zijn al vroeg op pad gegaan om campers te bekijken. De tweedehands camper die ons het meeste aansprak stond namelijk op bijna twee uur rijden van ons huis. Helaas bleek die niet aan onze wensen te voldoen. En dus waren we onderweg naar onze ‘B keuze’. We rijden de straat in van het adres van de tweedehands camper. En dan zie ik hem op de oprit staan. Ik weet niet wat er gebeurt. Ik krijg meteen een hele dikke smile op mijn gezicht en kriebels in mijn buik. Dit is liefde op het eerste gezicht! Maar ik ben voorzichtig. Remco is de nuchtere van ons en hij benadrukt “Voor we hem kunnen kopen zijn er een aantal punten waar je op moet letten.” Die en een aantal handige tips voor het kopen van een tweedehands camper ga ik je vertellen.
Waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands camper?
Een berg ervaring in het kopen van een camper heb ik niet. Ik heb het nu één keer gedaan. Maar ik vind het een dergelijk grote investering dat ik er wel heel goed over na heb gedacht. Ook heb ik rondgevraagd bij mensen met een camper (en die er dus ervaring hebben) waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands camper.
Huren of verhuren via Goboony
Een andere goede manier om je voor te bereiden op de ankoop van een tweedehands camper is door er eerst een te huren op Goboony. Er zijn immers ontzettend veel verschillende modellen. En naast hoe een camper rijdt, hoe de wegligging is, met of zonder alkoof en hoe de ruimte voor de bestuurder is, wil je natuurlijk ook weten welke inrichting voor jou geschikt is. Wil je er eentje met badkamer, of niet. Met een vast bed of niet? Zoveel keuzes! En met een investering in je camper wil je wel direct een goede keuze maken. Dan is dus eerst één of verschillende campers huren een goed idee.
Wij hebben ook eerst een camper gehuurd voor we er een kochten. Ook om te ervaren hoe het camperleven ons zou bevallen. Om dat te ontdekken kozen we bewust voor een luxe camper, zodat het eigenlijk niet tegen kon vallen. Want zo’n eerste ervaring is natuurlijk heel bepalend voor je verdere keuzes.
En wil je je investering of je onderhoudskosten terug verdienen? Je kunt je eigen camper ook verhuren via Goboony. Zo wordt camper reizen nog voordelig ook!
Tips voor het kopen van een tweedehands camper
Ben je op zoek naar een tweedehands camper waar je niet teveel aan hoeft te doen om al mee op pad te kunnen? Dan zijn dit een aantal punten die je zelf kunt controleren, ook als je niet heel technisch aangelegd bent.
Geen vocht en lekkages
Vocht is echt killing voor een camper. Men zegt dat als er eenmaal vocht in zit, de camper kan rotten en het ook niet meer goed komt. Tenzij je grof gaat renoveren. Maar daarvoor moet je of zelf handig zijn of dat kan duur uitpakken. Punten voor vocht en lekkages waar je op moet letten bij een tweedehands camper zijn ten eerste de ramen en de rubbers ervan. Wanneer de ramen goed sluiten en de rubbers goed zijn, zal daar geen vocht door komen. Denk ook aan de dakramen.
Daarnaast is een alkoof een plek waar vocht of lekkages kunnen ontstaan. Doordat een alkoof als bed behoorlijk wat gewicht te verdragen heeft, kan die iets gaan verzakken. Bovendien komt er spanning op tijdens het rijden. En bij de naden kunnen dan openingen ontstaan waar vocht door naar binnen kan komen. Dat heeft dan zeker aandacht en reparatie nodig.
Waar moet je op letten bij een tweedehands camper om te ontdekken of er vocht in zit? De makkelijkste manier om te ‘voelen’ of er vocht in de camper zit, is om de kussens te voelen. Daar trekt vocht namelijk het eerste in. Ook kun je het – als er toch wel behoorlijk wat vocht in de tweedehands camper is gekomen – het zien en voelen aan het houtwerk van de kastjes en van het plafond. Hout reageert immers op vocht.
Leestip: wat kost een camper en wat zijn de jaarlijkse kosten om rekening mee te houden?
Een klein beetje vocht is trouwens wel normaal. Bijvoorbeeld van de ochtenddauw. Dat kun je vergelijken met de aanslag van de binnenruiten van een oudere auto na een koude nacht.
De carrosserie en roestplekken
Naast vocht wil je liever ook geen roestplekken. Hoewel die natuurlijk bij een oudere tweedehands camper wel te verwachten zijn. Het gaat om overmatig roest of doorgeroeste plekken. Als je die ziet, moet je er waarschijnlijk wel wat reparatie aan doen.
De motor en versnellingsbak
Naast het uiterlijk van de tweedehands camper moet je natuurlijk ook letten op hoe de camper rijdt. En dat merk je het beste tijdens een proefrit. Hoe start de camper en loopt hij goed stationair? Hoe voelt de versnellingsbak, kun je makkelijk en goed schakelen?
Waar je ook op moet letten bij het kopen van een tweedehands camper is dat je tijdens de proefrit allerlei situaties oefent. Dus niet enkel een retourtje in de straat. Rij vooruit en ook een keer achteruit. Rij in een smallere straat, om te voelen hoe dat gaat. En rij ook een stuk op een autoweg of snelweg. Dan merk je meteen hoe voortvarend de camper op zo’n weg is.
De juiste papieren
Waar je natuurlijk op moet letten bij het kopen van een tweedehands camper is of de papieren in orde zijn. Dus dat het kenteken op naam staat van de verkoper. En dat hij alle delen van de papieren heeft om de camper ook te kunnen verkopen.
Ook is het aan te raden om te vragen naar alle sleutels. Als er aan een camper geklust is, kan het zijn dat je meerdere sleutels krijgt. Zo hebben wij aparte sleutels voor de deur van het leefgedeelte als van de deuren van het rij-gedeelte, omdat daar ooit andere sloten in zijn gezet.
Daarnaast is het raadzaam om naar het recente – en als het kan ook eerdere – APK rapporten te kijken. Dat geeft je inzicht in welke punten van afkeur er de laatste keer geweest zijn. En dat zegt dus iets over de staat van de camper.
Leestip: de mooiste bestemmingen voor camperreizen
Heel fijn is het als het onderhoudsboekje er nog is. Daarmee kun je ook de kilometerstand namelijk controleren. Er zijn overigens ook websites om de laatste APK punten en de kilometer stand (eventueel tegen betaling) te controleren.
Handige tips voor het kopen van een tweedehands camper
Naast de genoemde en meer technische punten om op te letten bij het kopen van een tweedehands camper heb ik nog een aantal handige praktische tips voor je.
Wat voor soort tweedehands camper wil je?
Denk ten eerste goed na over wat voor soort camper je wilt. Wil je een integrale of niet? Hoeveel slaapplekken heb je nodig? En welke indeling binnen lijkt je ideaal? Een rondzit of een treinzit? Wel of geen alkoof? Zoveel campers, zoveel mogelijkheden. Als je dit niet goed weet, overweeg dan om eerst eens een camper te huren. Dan kun je het eerst uitproberen voor je tot de koop van een tweedehands camper over gaat.
Ook het vermogen van een camper is belangrijk om over na te denken. We hebben een camper gehuurd met 130 PK. Daarmee konden we met gemak door de bergen heen met een normale vaart. Nu hebben we er eentje gekocht met 75 PK. Dat is wel even andere koek. Slow travel is ons nieuwe motto. Veel oudere tweedehands campers hebben minder vermogen. Dat zegt dan dus ook iets over het tempo van je reizen.
Wist je dat je voor een camper met een gewicht zwaarder dan 3500 kg een rijbewijs C nodig hebt? Handig dus om vooraf het gewicht van de tweedehands camper te checken! Bij twijfel kun je dit op een weegbrug tijdens een proefrit zelf nakijken.
Leestip: reizen met een camper, hoe combineer je werk en reizen?
Wil je een oldtimer tweedehands camper?
Die oldtimers, ik hou ervan! Ze stralen veel sfeer uit vind ik. En je kunt ze zelf naar je wens pimpen. (Daarover schreef ik deze blog met eenvoudige tips voor het pimpen van je camper.) En men zegt dat bijvoorbeeld de motor van een Mercedes-Benz onverwoestbaar is. Dat hoop ik, want dat is toevallig de camper waar ik verliefd op ben geworden.
Het voordeel van een oldtimer is dat je geen wegenbelasting hoeft te betalen. Een nadeel is wel dat je met een oudere tweedehands camper vaak geen milieuzones in mag. Als je juist graag met je camper naar steden gaat (en dan dus ook in de stad wilt komen met de camper) is een oldtimer misschien niet zo’n goed idee.
Wij lossen dit trouwens op door fietsen mee te nemen. Aan de rand van een stad kun je vaak namelijk wel parkeren met je camper en dan kun je met OV of met je eigen fiets de stad in.
Waar koop je je tweedehands camper?
Het voordeel van een tweedehands camper kopen bij een bedrijf is dat er vaak meerdere staan. Dan kun je dus meteen verschillende campers met elkaar vergelijken. Nog een voordeel is dat een bedrijf vaak garantie geeft (eventueel tegen extra betaling).
Marktplaats staat vol met tweedehands campers van particulieren. Ook dat is een prima manier om een camper te kopen. Je kunt de eigenaar dezelfde vragen stellen als het bedrijf. En vaak weet de eigenaar je nog meer te vertellen en je handige tips voor de tweedehands camper geven. Hij of zij is immers zelf met de camper op reis geweest. Vragen die ik dan relevant vind, is waarom wil hij de camper verkopen en wat zijn opvallende punten.
Staat een camper als kampeerauto geregistreerd?
Om te profiteren van het wegenbelastingvoordeel van een camper, moet die als zodanig ook geregistreerd staan. Sommige campers beginnen hun leven als bedrijfsauto. En moeten dus later omgezet worden. Dit kun je zien op het kentekenbewijs.
Wil je nog even geen onderhoudskosten?
Je tweedehands camper zal ieder jaar onderhoud en aandacht nodig hebben. Je wilt immers niet met stukken komen te staan als dat met periodiek onderhoud voorkomen had kunnen worden. Een criterium voor mij bij het kopen van een tweedehands camper is geweest tot wanneer de APK geldig was. Als de APK op korte termijn verloopt, heb je namelijk niet alleen de kosten voor de keuring die eraan komen (tussen de 60 en 100 euro), maar er komen vaak ook reparatiekosten bij voor afkeurpunten. Zeker bij een oudere tweedehands camper is de kans groot dat er ergens iets gerepareerd moet worden.
Loopt de APK nog bjvoorbeeld anderhalf jaar? Dan weet je ten eerste dat de camper onlangs goedgekeurd is. En ten tweede schuif je de keuring nog even voor je uit en kun je eerst zelf verder kennis maken met je camper.
Veel succes en plezier met het zoeken en kopen van jouw tweedehands camper met deze tips!