Je caravan of camper is je huisje op wielen. En net als je vaste huis wil je natuurlijk dat dit naar je eigen zin is. Je caravan of camper naar je smaak veranderen, dat noemen we ‘pimpen’. En dat kun je zo rigoureus doen als je zelf wilt. Van alles helemaal verbouwen tot eenvoudige, maar super leuke aanpassingen. In dit blog geef ik je vijf tips voor eenvoudige, maar sfeervolle en smaakmakende aanpassingen om je caravan of camper te pimpen.

De binnenkant van je caravan of camper pimpen kun je op hele eenvoudige manieren aanpakken, zonder dat je het interieur hoeft te verbouwen. Voor de volgende eenvoudige, doch doeltreffende manieren heb je niet eens een kwast of verf nodig.

#1 Kussenhoezen voor je zithoek

Dikke kans dat wanneer jouw caravan of camper nog grotendeels in originele staat is, je oerlelijke kussens hebt. Zeker bij een oldtimer, zoals onze camper. De kussens hebben een echte jaren ’70 look en dan niet hip retro, maar gewoon oud en lelijk. Aquagroen met roze en paarse strepen. Daar moet iets aan gedaan worden, want de kussens in een camper of caravan zijn ontzettend beeldbepalend.

Wist je dat je de kussens niet opnieuw hoeft te laten bekleden, maar dat er kussenhoezen bestaan? Op die manier heb je geen naaimachine nodig, maar kun je voor ieder kussen een hoes op maat kopen. En zo je camper of caravan eenvoudig pimpen door de kussens een nieuwe, eigentijdse en smaakvolle look te geven. Zulke hoezen span je door de elastiek om de kussens heen. Heel easy!

Wanneer een kussen net een andere maat heeft dan de hoezen die je wilt, kies dan een iets grotere hoes. Met speciale kussenhoes spanners kun je de hoes namelijk alsnog strak om het kussen heen spannen. En dat zit aan de achterkant van het kussen, dus je ziet er niets van. Ik heb inmiddels in onze camper alle kussens voorzien van een nieuwe hoes. Met wat sierkussentjes erbij is de zithoek helemaal nieuw en naar mijn wens!

pimpen camper of caravan

Een extra voordeel van deze hoezen is dat je ze er ook weer makkelijk vanaf haalt en in de was doet. Bijvoorbeeld als er een vlek op zit. Of gewoon na een lange vakantie met je camper of caravan, zodat het allemaal weer lekker fris gaat ruiken.

#2 Gordijnen rondom

Naast de bekleding zijn nieuwe gordijnen van grote invloed op de sfeer in je huisje op wielen. Daarom is het verstandig om bij het pimpen van je camper of caravan ook de gordijnen naar jouw smaak te veranderen. De meest eenvoudige manier is kiezen voor rolgordijnen. Bijvoorbeeld met een leuke bamboo look of met een kleurtje.

Ik vind het belangrijk dat de camper donker genoeg is terwijl het buiten licht is. Daarom heb ik voor gewone hangende gordijnen gekozen. Let erop dat je een lichtgewicht stof kiest, zodat er door het gewicht van de gordijnen niet teveel druk op de gordijnrails komt te staan. Anders kan deze naar verloop van tijd los komen van de wand.

Zelf ben ik helemaal niet handig met een naaimachine, daarom heb ik de gordijnen laten maken. In eerste instantie had ik bij de rondzit gordijnen gewild met een printje. En dan bij de ‘auto-kant’ van de camper neutrale gordijnen. Uiteindelijk heb ik toch rondom voor neutrale gordijnen gekozen, omdat het toch wel een investering is. En wanneer ik het interieur van de camper ooit opnieuw wil veranderen, dan kunnen de gordijnen blijven en kan ik de rest alsnog aanpassen.

Een extra tip: bind in een camper de hangende gordijnen bij het achterraam bij elkaar, zodat ze tijdens het rijden niet voor het raam schuiven en ze je het zicht door de achterruit kunnen belemmeren.

pimpen camper of caravan

#3 Kunstplanten

De camper of caravan pimpen en echt je thuis maken doe je wat mij betreft met planten. En dan zou ik altijd kunstplanten aanraden. Die hebben een belangrijk voordeel ten opzichte van andere planten. Kunstplanten en kunstbomen hebben namelijk geen echte verzorging nodig. Geen water en geen daglicht. En je hoeft ze er dus ook niet uit te halen wanneer je je caravan of camper een tijdje in niet gebruikt. Wel moet je ze zo nu en dan een keertje afstoffen, net zoals de rest van je camper of caravan natuurlijk.

Kunstplanten maken wat mij betreft de sfeer in je gepimpte caravan of camper helemaal af. En groen om me heen geeft me ook altijd een fijn thuis gevoel. Bovendien, doordat kunstplanten geen daglicht nodig hebben, kun je ze ook goed gebruiken voor de overbodige en donkere hoeken in je camper of caravan. Zoals de plank in de badkamer en hoeken bij de rondzit.

Mooie kunstplanten zijn tegenwoordig nauwelijks van echt te onderscheiden. Een extra tip: let op dat ze stevig genoeg staan, zodat ze tijdens het rijden niet door je caravan of camper vallen. Anders moet je ze tijdens het rijden even veilig weg zetten.

#4 Kastjes met plakfolie

Tijdens mijn zoektocht naar inspiratie voor het pimpen van de camper zag ik verschillende interieurs keurig geschilderd. Echt super mooi! Maar ook enorm veel werk. En in onze oldtimer kunnen we de kastjes niet zo goed uit elkaar halen, zonder de stevigheid ervan te schaden. Daar is gelukkig een oplossing voor. En die is zo makkelijk, dat ik het ongetwijfeld vaker ga toepassen. Je hoeft de kastjes namelijk niet te schilderen, plakfolie is veel eenvoudiger!

Plakfolie is een dunne folie en in allerlei kleuren en printjes verkrijgbaar. Met een schaar knip je eerst een stuk op maat. Je zorgt dat de kastjes schoon en vetvrij zijn. (Gewoon met een natte doek en sopje met afwasmiddel even afdoen.) Je plakt de folie op het hout van het kastje en vervolgens kun je eventuele hoekjes en randjes met een stanleymes makkelijk bijsnijden.

Een extra tip: Wanneer je er iets op af wilt tekenen, doe dat dan op de achterkant van de folie, zodat het nooit zichtbaar zal zijn op het kastje zelf.

#5 Wanden met zelfklevend behang

De meeste caravans en campers hebben een vrij neutrale wandbekleding. Vaak is het een soort behang. En meestal iets van licht grijs of licht beige. Toch kan het een enorm verschil zijn wanneer je dat vervangt door iets anders. Bijvoorbeeld in de keuken. Het leek mij wel leuk om tegeltjes met een Spaanse look, zoals in Sevilla. in de keuken te hebben. Echte tegeltjes wegen nogal wat en het is verstandig het gewicht van je camper of caravan niet onnodig zwaarder te maken. Bovendien is tegeltjes zetten echt een vak.

Veel eenvoudiger om de keuken van je camper of caravan te pimpen is door zelfklevend behang te gebruiken. Dit is een dikker materiaal dan plakfolie en dus ook wat steviger. Zeker de achterwand van de keuken moet wel wat kunnen hebben, bijvoorbeeld door spetters van het koken of de wasbak. Dit soort behang kun je op rol in de meest uiteenlopende printjes vinden en het is ook nog eens budgetvriendelijk. Het behang is bijvoorbeeld ook geschikt voor de badkamer of de binnenkant van de deur.

Eenvoudig je caravan of camper pimpen

Zo zie je maar, het pimpen van je caravan of camper hoeft niet moeilijk te zijn en zeker ook niet duur. Alle bovenstaande tips heb ik zelf inmiddels in onze camper toegepast. Het fijne is, doordat je bijvoorbeeld niet met schuren, afplakken en verven te maken hebt, kun je gewoon steeds een beetje doen wanneer het je uitkomt. De plakfolie neem ik mee tijdens de kampeertrips in Nederland en ik doe steeds een kastje wanneer het toevallig uitkomt. Voor onze zomervakantie zal de camper denk ik eindelijk af zijn. Helemaal ons eigen huisje op wielen!

Dit bericht is in samenwerking met Reismuts tot stand gekomen.